Αγροτικά - Αλιεία

13/02/2019 - 10:56

Ελεύθερες οι βιντζότρατες για ψηφοθηρικούς λόγους

Τ

ην ώρα που  η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγω για  δραματική μείωση των αλιευμάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επανέφερε στις ελληνικές θάλασσες σχεδόν όλες τις βιντζότρατες, ξεσηκώνοντας τους ψαράδες που κάνουν λόγο για προεκλογικές κινήσεις.

 

Για ψηφοθηρικούς λόγους η κυβέρνηση πλημμύρισε την Ελλάδα με βιντζότρατες. Αυτό καταγγέλλουν οι ψαράδες, καθώς από 28 άδειες που είχαν δοθεί, ξαφνικά φτάσαμε στις 120-130 βιντζότρατες.

«Εγώ είμαι από την Μυτιλήνη, όποτε έρχονται εκλογές, δώσε δάνεια, δώσε θέσεις , δώσε βιντζότρατες , αφού οι βιντζότρατες κάνουν καταστροφή, όλα τα συρόμενα εργαλεία» λέει στον τηλεοπτιό σταθμό star ο ψαράς Στράτος Σγουρνιός.

Οι παράκτιοι αλιείς θεωρούν πως η επαναφορά δεκάδων σκαφών με το εργαλείο της βιντζότρατας θα είναι πλήγμα για την αλιεία.

«Με ποια κριτήρια της ξαναέβγαλαν; Με το ηλεκτρονικό ημερολόγιο που γράφω ότι θέλω εγώ δεν μπορεί να ελέγξει κανένας» λέει ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Ωροπού, Αλέξανδρος Τσαγκαράκης.

Τη ζημιά που προκαλεί στο θαλάσσιο περιβάλλον το εργαλείο της βιντζότρατας επεσήμανε με επιστολή του προς τον επίτροπό αλιείας Karmenu Vella,  ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Καταστρέφει τα υποθαλάσσια λιβάδια «Ποσειδωνίες», που αποτελούν από τα πλέον ζωτικής σημασίας παράκτια θαλάσσια υποσυστήματα, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του γόνου των θαλάσσιων ειδών»

Άλλη άποψη φαίνεται πως έχει ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι βιντζότρατες συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους. Έβαλαν VMS και τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο για αυτό και πήραν άδεια.

Την απάντηση στου υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη δίνουν οι επιστήμονες.

«Είναι λυπηρό αυτή τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν και η πολιτεία  και η Ευρωπαϊκή κοινότητα , έχουμε πάρα πολλά δεδομένα πάνω σε αυτό ότι η αλιεία καταρρέει, εμείς να αξιοποιούμε τα παράθυρα του ευρωπαϊκού, ώστε να βάλουμε κάποια εργαλεία στις εξαιρέσεις» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, Θεόδωρος Τσιμπίδης.

«Μπορεί μια τράτα να τραβήξει σε κάποιο μέρος που δεν πιάνει τίποτα και να δείξει ότι δεν έπιασε και αυτή να τραβάει αλλού. Δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε» λέει ο ψαράς Γιώργος Πολυζωϊδης.

«Κακώς δεν μας έβγαλε από την 1η Ιανουαρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διόρθωσε το λάθος και πιστεύουμε πως σταδιακά θα βγουν όλες οι βιντζότρατες» σημειώνει η Εθνική Ένωση βιντζότρατας.

 

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η κωλυσιεργία του υπουργού Αραχωβίτη να αλλάξει το διαχειριστικό κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικοσύστημα.

Μοιράσου το άρθρο!