Αγροτικά - Αλιεία

31/10/2013 - 19:21

«Ελπίδες» στη Λέσβο δίνει το «Σενάριο 1» για τη νέα ΚΑΠ

Μ

εγάλο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα με θέμα: «η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Παρέστησαν ο περιφερειάρχης Bορείου Αιγαίου  Ν. Γιακαλή , ο Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιος για τα αγροτικά, κ. Γιαννάκη, εκπρόσωποι του Δήμου, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Αιγαίου) Γ. Τσακίρης,  πλήθος Γεωτεχνικών και αγροτών. Χαιρετισμούς απέστειλαν βουλευτές της περιοχής.


Ο Περιφερειάρχης  κ. Γιακαλής τόνισε τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας . Αναφέρθηκε στην επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και ως παράδειγμα ανέφερε ότι προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από 4 φορείς ( Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμο και Υπουργείο).  Αξίζει να τονιστεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γιαννάκης έμεινε στην ημερίδα από την αρχή μέχρι το τέλος και η παρουσία του δεν ήταν τυπική.

«Η σωστή εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2020) στη χώρα μας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για εξάλειψη των στρεβλώσεων και την δικαιότερη κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κώστας Σκιαδάς, στη Μυτιλήνη, σε ημερίδα της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας, για τη νέα ΚΑΠ.
"Με τη νέα ΚΑΠ γεννάται η ευκαιρία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση και άρση των αδικιών" πρόσθεσε ο κ. Σκιαδάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες και τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε ο Νόμος Σκανδαλίδη στις συνεταιριστικές οργανώσεις και τη λειτουργία αυτών.
 
Αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ για την παρουσία τους στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέβσου και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, έκανε λόγο κι αυτός για "ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί το νησί ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στις καλλιέργειες και να μην αφεθεί πλέον απεριποίητο ούτε ένα στρέμμα από το λεσβιακό ελαιώνα".
 
 
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Κολυβάς, παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμανε πως η ΚΑΠ έχει χάσει όλα της τα κοινά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μερική ή ολική επανεθνικοποίησή της μετά το 2020.
  Στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ με τα βασικά σενάρια, εξηγώντας στο κοινό τις επιπτώσεις του καθενός για την αγροτική οικονομία, τους παραγωγούς, την εθνική οικονομία και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα σενάρια που εκπόνησε και μελέτησε η ΠΑΣΕΓΕΣ και ειδικά το πρώτο (μία ενιαία περιφέρεια), η νέα ΚΑΠ θα σημάνει αύξηση των ποσών που θα κατευθυνθούν στην περιοχή  της Λέσβου.  Το Σενάριο 1 είναι κατά πάσα πιθανότητα και το σενάριο που θα προταθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στη διαβούλεση που θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες από το Υπουγρείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

(κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση)


 
Τέλος, ο κ. Κολυβάς μίλησε και πάλι για την ανάγκη εξάλειψης της "γεωργίας του καναπέ"


Στις "προτεραιότητες  πολιτικής για την Αγροτική Ανάπτυξη" αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Σμύρης, Προϊστάμενος ΥΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Για την "αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2014. Συλλογικές δράσεις - Διεπαγγελματικές συμφωνίες", μίλησε ο κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, Γεωπόνος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος  της "Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ" (φώτο). Και οι δυο ομιλητές τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης των αγροτών σε συνεταιρισμούς, καθώς έτσι έχουν διαπραγματευτικό ατού έναντι των εμπόρων αλλά και καλύτερες τιμές τόσο για τα προϊόντα που πωλούν, όσο και τα λιπάσματα κ.λπ που αγοράζουν.  Ο κ. Μπλιάτσας υπογράμμισε ότι τα χρήματα είναι συγκεκριμένα για τη χώρα μας περίπου 20 δισ. ευρώ. "Το στοίχημα πλέον εάν τα συγκεκριμένα χρήματα αποτελέσουν ένα εργαλείο ανάπτυξης ή χρησιμοποιηθούν απλά, ως μοίρασμα χρημάτων χωρίς στόχους, προοπτικές, σχέδιο, είναι καθαρά δικιά μας ευθύνη και κανενός άλλου. Και όταν χρησιμοποιώ τον όρο «δικιά μας» ευθύνη, το εννοώ στην κυριολεξία. Μέσα λοιπόν στο χρόνο που μας απομένει, μέχρι τον Αύγουστο του 2014 πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις"



 

Τα βασικά  συμπεράσματα της ημερίδας ήταν ότι όλοι πρέπει να λάβουν μέρος στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ που θα ξεκινήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν στην παραγωγή και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην ΠΑΕΣΕΓΕΣ και στην ΕΑΣ Λέσβου για την εκδήλωση. Η μέλετη της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ δείχνει ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά .

Τις επόμενες μέρες το Lesvosnews.net θα σας παρουσιάσει όλα τα Σενάρια που περιλαμβάνει η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τέλος ελπίζουμε η ημερίδα να είναι η αφορμή ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συμμετέχει στη διαβούλευση με τις δικές της προτάσεις.
 

Μοιράσου το άρθρο!