Αγροτικά - Αλιεία

02/02/2021 - 08:36

Ενώ έχουν ανάγκη από προσωπικό κάνουν απολύσεις... Ανησυχία για τις εκτιμήσεις ΕΛΓΑ στο Β. Αιγαίο

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΕΛΓΑ, προχώρησε σε απολύσεις δέκα (10) γεωπόνων-εκτιμητών ενώ το προηγούμενο έτος είχαν προηγηθεί άλλες τρεις (3), σε εφαρμογή απορριπτικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
Οι παραπάνω εργαζόταν στον Οργανισμό περισσότερα από 6 συνεχόμενα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2014, μετά από θετική πρωτόδικη απόφαση που αναγνώριζε τότε ότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δύο από αυτούς άνηκαν στο Υποκατάστημα Αθήνας, σημαντικό κομμάτι του εκτιμητικού έργου του οποίου αποτελούν τα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου. Η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, ακόμα και τα Ψαρά και ο Αη Στράτης, στηρίζονται ιδιαίτερα στην αγροτική τους παραγωγή και ο ΕΛΓΑ αποτελούσε ανέκαθεν για τους παραγωγούς, πολύτιμο συνεργάτη και στήριγμα. 

Και οι δύο αυτοί εκτιμητές έχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενη παρουσία στα νησιά όλα αυτά τα χρόνια. Το έργο τους έχει αποτιμηθεί από τους παραγωγούς και μάλιστα οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει ήδη δημοσίως προβληματισμό και ανησυχία τους για την απόλυσή τους. Ενδεικτικά, έχουν αντιδράσει με επιστολές προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και το ΥΠΑΑΤ, Η Ε.Μ.Χίου, η Δ.Ε. Πλωμαρίου, ο Συνεταιρισμός Ατσικής κ.ά..  (βλέπε επισυναπτόμενα αρχεία)

Παράλληλα, ο προϊστάμενος του Υποκαταστήματος, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκδήλωσε και ο ίδιος εγγράφως προς τον Πρόεδρο την έντονη ανησυχία του διαβλέποντας πιθανή αδυναμία του γραφείου στην αντιμετώπιση των προβλεπόμενων αναγκών, δεδομένης της αποδυνάμωσης σε προσωπικό. 

Έκτοτε και μετά την αποδοχή, το 2015, των ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει ο ΕΛΓΑ, οι μετέπειτα διοικήσεις του, αν και αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ήμασταν αναγκαίοι για τη λειτουργία του και αποφάσισαν να παρατείνουν τις συμβάσεις μας, το έκαναν χωρίς οριστική ρύθμιση, γεγονός που επέτεινε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας.


Η παρούσα διοίκηση, το προηγούμενο διάστημα, είχε δρομολογήσει προσπάθεια Νομοθετικής Ρύθμισης για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε πριν την δημοσιοποίηση της εφετειακής απόφασης. Συνημμένα, σας στέλνω την αιτιολογική έκθεση που είχε συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί εδώ ότι η κοινοποίηση των απολύσεων έγινε με ιδιαίτερη σπουδή και ταχύτητα, χωρίς να ενημερωθούν προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι εκτιμητές και χωρίς να τους δοθεί το στοιχειώδες χρονικό περιθώριο να κλείσουν εγκαίρως τις εκκρεμότητές τους και να καταγράψουν τα πορίσματά τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις στην απόδοση των αποζημιώσεων στους αγρότες.


Δικαστικά, η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση υποβολής αιτήσεων αναίρεσης και αναστολής στον Άρειο Πάγο, δεδομένου ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει καν ακόμη καθαρογραφεί.

Λεπτομέρεια:  η ψήφιση εντός του Νόμου 4764/2020 του άρθρου 104, σύμφωνα με το οποίο, δύο  Οργανισμοί του δημοσίου (e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ), παραιτούνται από τα ένδικα μέσα κατά τη δικαστική αντιπαράθεση με εργαζομένους τους, στο όνομα των αυξημένων αναγκών τους. Σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους του ΕΛΓΑ:  "θεωρούμε ότι είναι ταυτόσημες οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό του Οργανισμού μας, κάτι που κατέστη εμφανές μετά τις πρόσφατες, διαδοχικές φυσικές καταστροφές που ανάγκασαν τον ΕΛΓΑ να αναζητήσει εκτάκτως τρεις (3) φορές, μόνο κατά το περασμένο έτος, συμπληρωματικούς εκτιμητές (με ολιγόμηνες συμβάσεις). Θεωρούμε, επομένως, ότι η αξιοποίηση έμπειρου και αξιόμαχου προσωπικού είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία του Οργανισμού, στο πλαίσιο της αποδυνάμωσής του σε δυναμικό λόγω της κινητικότητας αλλά και των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών."

 

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, στηρίζοντας το αίτημα επαναπρόσληψης των απολυμένων συμβασιούχων γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το Γραφείο ΕΛΓΑ που θα ιδρυθεί στη Λέσβο (στα πλαίσια της συνεργασίας της Περιφέρειας με τον ΕΛΓΑ) δεν θα μπορεί να αναλάβει εκτιμητικό έργο. Ζούμε λοιπόν το εξής παράλογο: ο ΕΛΓΑ απολύει Γεωπόνους και από την άλλη ιδρύει γραφεία χωρίς να μπορούν να παίξουν το ρόλο που πρέπει.

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου 58.23 KB
Τοπικό Συμβουλίου Πλωμαρίου 528.8 KB

Μοιράσου το άρθρο!