Αγροτικά - Αλιεία

02/09/2019 - 12:07

Εντοπίστηκε το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus) στη Μυτιλήνη - Αναλυτικές οδηγίες

Γράφει ο Γιώργος Λαγουτάρης / Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου

Εντοπίστηκε το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus) σε φοίνικες στο λιμάνι Μυτιλήνης.


Άμεση ήταν η κινητοποίηση της υπηρεσίας μας μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον συνάδελφο γεωπόνο Γιασσά Δημήτρη όπου κλιμάκιο της Δ/νσης μας καθώς και συνάδελφοι από τον Δήμο μεταβήκαμε ταυτοποιήσαμε το έντομο και εφαρμόσαμε τα ειδικά μέτρα αντιμετώπισης.
Η καραντίνα έχει σταματήσει από το 2018 αφού το έντομο έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την χώρα .
Το σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus) είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εχθρούς των φοινικοειδών. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο μετά το 2000, όταν έγινε μεγάλη και απρόσεκτη εισαγωγή φτηνών και μη ελεγμένων φοινικόδεντρων από την Αίγυπτο για τα έργα, των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε μέχρι και σήμερα έχει καταστρέψει χιλιάδες φοίνικες σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα κολεόπτερο έντομο, το ακμαίο του οποίου έχει μέγεθος 3 με 4 εκατοστά και χρώμα καστανοκόκκινο. Στο κεφάλι του φέρει ένα χαρακτηριστικό ρύγχος. Η προνύμφη του , η οποία είναι και αυτή που “τρώει” το φοίνικα έχει μέγεθος 5 εκατοστών, λευκό χρώμα και καφέ κεφάλι με μεγάλα και δυνατά σαγόνια.

Η αντιμετώπιση εμφανίζει πολλές δυσκολίες και για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει οργανωμένα

Προληπτικά:
Επειδή η πρόληψη πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί σπουδαία και να σώσει τα φυτά μας ας δούμε ποια προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να κρατήσουμε μακριά αποτ ους φοινικές μας το σκαθάρι.
• Όπως και για όλα τα φυτά έτσι και για τους φοίνικες ισχύει ότι όσο πιο εύρωστοι και φροντισμένοι τόσο πιο ανθεκτικοί θα είναι σε προσβολές απο εχθρούς και ασθένειες.
• Ελέγχουμε πολύ τακτικά την υγεία τους για να δράσουμε άμεσα σε περίπτωση διάγνωσης προβλήματος.
• Προσπαθούμε να διατηρούμε τους φοίνικες μας καθαρούς, από τυχόν σκουπίδια και ξερά φύλλα που μαζεύονται γύρω από τη στεφάνη του, γιατί εκεί μπορεί να βρουν καταφύγιο τα σκαθάρια.
• Δεν κλαδεύουμε ποτέ όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, γιατί το έντομο ευνοείται κάτω από τέτοιες συνθήκες και πετά ακόμη και σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Προτιμάμε να κλαδέψουμε φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα.
• Όταν κλαδεύουμε πρέπει να καλύπτουμε τις τομές με ειδική πάστα γιατί από αυτές τις τομές συνήθως εισέρχεται το σκαθάρι στο εσωτερικό του φοίνικα για να γεννήσει τα αυγά του.
• Αν ο φοίνικας δε μπορεί να σωθεί θα πρέπει σε συνεννόηση με το Δήμο να κόβεται και να καταστρέφεται έτσι ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του σκαθαριού.

Τρόποι καταπολέμησης
• Νηματώδεις: H εξαπόλυση εντομοπαθογόνων νηματωδών στου φοίνικες, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εντόμου αλλά και στην προστασία τους από τη προσβολή. Για να προστατέψουμε τους φοίνικες μας θα πρέπει να εξαπολύουμε κάθε μήνα νέους νηματώδεις. Και γι αυτή τη μέθοδο οπωσδήποτε πρέπει να απευθυνθούμε σε γεωπόνο.
• Χειρουργείο: Είναι μία μέθοδος με υψηλό κόστος αλλά συνίσταται σε περιπτώσεις που οι φοίνικες είναι πολλών χρόνων, έχουν συναισθηματική αξία και δε θέλουμε να τους χάσουμε με τίποτα. Γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία και μόνο αν δεν είναι ο φοίνικας στο τελικό στάδιο της προσβολής. Αφαιρούνται όλα τα κλαδιά του φοίνικα και αρκετό κομμάτι της κεφαλής του μέχρι να εμφανιστεί η “καρδιά” του φοίνικα. Τότε γίνεται ένας πολύ καλός καθαρισμός με φλόγιστρα και φάρμακα και στη συνέχεια σκεπάζεται με δίχτυ για να μη προσβληθεί εκ νέου. Αν όλα πάνε καλά σε περίπου δύο μήνες θα έχει βγάλει νέα φύλλα.
• Μικροκύματα: Η μέθοδος είναι αρκετά δαπανηρή αλλά δίνει καλά αποτελέσματα. Ουσιαστικά μία ειδική συσκευή καλύπτει το φοίνικα και εκπέμπει μικροκύματα που θανατώνουν τα έντομα που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Επειδή είναι δαπανηρή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από δήμους. Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Δήμο Βουλιαγμένης.
• Εντομοκτόνα: Για την καταπολέμηση του εντόμου χρησιμοποιούνται δυνατά εντομοκτόνα . Δεν ψεκάζονται όπως συνήθως αλλά με ένα ποτιστήρι “λούζεται” στην κυριολεξία όλος ο φοίνικας. Πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία ή από γεωπόνους και να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φάρμακα.

Μοιράσου το άρθρο!