Αγροτικά - Αλιεία

03/10/2019 - 07:07

Επαναληπτικός ψεκασμός με drone στους ελαιώνες της Λέσβου

Συνεργασία Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο : Πιλοτική αντιμετώπιση του Δάκου σε ορεινούς ελαιώνες με χρήση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πραγματοποιήθηκε προχθές, στον βιολογικό ελαιώνα Τζωρτζή στην Κώμη σε έκταση 35 στρεμμάτων , ο τελευταίος πιλοτικός ψεκασμός για την αντιμετώπιση του δάκου με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) από την ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - εργαστήριο Εντομολογίας.


Η ομάδα του καθηγητού κ. Τσαγκαράκη εκτέλεσε στοχευμένους ψεκασμους εντός του ελαιώνα μας και σύντομα θα ανακοινωθούν από μέρους του τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοπόρου αυτής έρευνας.


Την διαδικασία αυτή παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής πολιτικής  κ. Κουφέλος και ο προϊστάμενος της δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Λαγουτάρης.

Ο κος Τζωρτζής αναφέρει: "Ήταν ιδιαίτερη τιμή που επιλέχθηκε ο ελαιώνας μας από τους υπεύθυνους υλοποίησης της έρευνας και ευελπιστούμε σε επόμενη συνεργασία"

 

«Δεν θα πρότεινα αυτήν τη μέθοδο για εφαρμογή σε πεδινούς και προσβάσιμους ελαιώνες, αφενός γιατί δεν υπάρχει λόγος και αφετέρου γιατί δεν διασφαλίζεται πως θα γίνεται πάντα ελεγχόμενα» ανέφερε ο κ. Τσαγκαράκης και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε όμως να είναι μια χρήσιμη μέθοδος σε επικλινείς και δυσπρόσιτες περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, ή σε περιοχές πολύ μακριά από το οδικό δίκτυο». 

 

Όπως χαρακτηριστικά  είχε αναφέρει ο κ. Λαγουτάρης "δεν εφησυχάζουμε και γνωρίζοντας τα προβλήματα με τους ορεινούς ελαιώνες προχωρήσαμε φέτος στον ψεκασμό με drone στην περιοχή της Κώμης στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών"

"Στους ορεινούς ελαιώνες, η εφαρμογή εντομοκτόνων με ελκυστήρες είναι αδύνατη λόγω της αδυναμίας προσέγγισης από την κλίση του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή οι ελαιώνες μένουν χωρίς επέμβαση, με αποτέλεσμα ο δάκος να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μεγάλη ζημία όχι μόνο των αψέκαστων ελαιώνων, αλλά και των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελούν πηγή μολύσματος και πολλαπλασιασμού του δάκου."

Μοιράσου το άρθρο!