Αγροτικά - Αλιεία

02/08/2012 - 08:30

Ερώτηση του Κ. Γιοβανόπουλου στη Βουλή για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο

Λέσβο ερώτηση για δακοκτονία

&n

bsp;

 
Ερώτηση του Κ. Γιοβανόπουλου στη Βουλή για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο
 
 
Την πρώτη ερώτησή του έκανε στη Βουλή ο Ημαθιώτης Βουλευτής των ΑΝ. ΕΛΛ. Κώστας Γιοβανόπουλος. Οι πολλές ανοιξιάτικες βροχές επιβοήθησαν την παρουσία του δάκου στις ελιές και παρότι ως Τομεάρχης Αγροτικών θεμάτων δέχθηκε παραινέσεις κυρίως από τη Λέσβο για πίεση προς την έναρξη της από αέρος δακοκτονίας, το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
 
“Η οικονομία της Λέσβου στηρίζεται στον πρωτόγεννη τομέα και βασικός της πυλώνας είναι η παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας.
 
Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται ως πρώτη προτεραιότητα της οργανωμένης πολιτείας η λήψη έγκυρων και αποτελεσματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βασική παραγωγή του νησιού. Περισσότερο δε τώρα, που η οικονομική κρίση καθιστά τα έσοδα από την ελιά ακόμη πολυτιμότερα.
 
 
Το κυριότερο μέτρο προστασίας, είναι η δακοκτονία η οποία φέτος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, γεγονός που έχει επιφέρει εντονότατο προβληματισμό στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Και αυτό διότι, παρά την υψηλή υγρασία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου (συνθήκες που ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του δάκου) , δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι ψεκασμοί.
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
Υπάρχει σχεδιασμός , εκ μέρους του Υπουργείου, για την υλοποίηση προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο για τη φετινή χρονιά και αν υπάρχει ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας έναρξης των εργασιών;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Γιοβανόπουλος”

Μοιράσου το άρθρο!