Το εξαιρετικό ελαιόλαδο της οικογένειας Φραγκοπούλου από τους ελαιώνες σε Πηγή και Κώμη
Η οικογένεια Φραγκοπουλου ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου πάνω από τρεις γενιές.
Το εξαιρετικό ελαιόλαδό τους παράγεται στους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας, στους οικισμούς Κώμη και Πηγή. Βρίσκονται σε ημιορεινή θέση και εφαρμόζεται άνυδρη καλλιέργεια.
Τα προϊόντα της Oilon είναι το Early Harvest που είναι αγουρέλαιο βιολογικής καλλιέργειας, το Organic Extra Virgin που βιολογικής καλλιέργειας και το Extra Virgin που είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ο Γιώργος Φραγκόπουλος, ελαιοπαραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου, απέκτησε την πολύχρονη πείρα του πατέρα του Στέφανου ως πολύτιμη γνώση και λειτούργησε ο ίδιος το ελαιοτριβείο της οικογένειας για μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Παράγουμε ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και απόδειξη αποτελούν οι βραβεύσεις μας σε όσους διαγωνισμούς ποιότητας λάβαμε μέρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά βάση η ποικιλία είναι η Κολοβή και Αδραμυτιανή. Ο ελαιώνας της Λέσβου είναι εμβολιασμένος πάνω σε άγριο ελαιώνα. Για αυτό και οι παραφυάδες είναι άγριες. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να γίνονται τα ελαιόδεντρα πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και στις καιρικές συνθήκες. Επίσης παράγεται ελαιόλαδο με πολύ υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά, ωραία γεύση, οσμή και ιδιαίτερο χρώμα.»
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που παράγουν ελαιόλαδο είναι μεγάλος, η τυποποίηση όμως είναι συγκεντρωμένη σε λίγες επιχειρήσεις. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι εξαγωγές ενέχουν δυσκολίες.
Παρόλα αυτά όπως δήλωσε ο κ. Φραγκόπουλος «Στοχεύουμε μόνο σε εξαγωγές και τώρα συζητάμε για Γερμανία και Σουηδία. Ο τομέας του ελαιολάδου είναι πολύ ανταγωνιστικός λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: 1) Τη φορολογία, δεδομένου ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν φορολογείται καθόλου ή φορολογείται με συντελεστή 10% στη Γαλλία. 2) Το κόστος παραγωγής, η μορφολογία του εδάφους αυξάνει το κόστος διότι γίνεται δύσκολη ως αδύνατη η χρήση μηχανικών μέσων. Επίσης υπάρχει έλλειψη προσωπικού. 3) Κατάργηση των δασμών για εισαγωγή ελαιολάδου από τρίτες χώρες. Αυτό έχει ως επακόλουθο χώρες όπως η Γερμανία, η οποία είναι μια μη ελαιοπαραγωγική χώρα να εισάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου με πολύ χαμηλό κόστος και να τις διαθέτει στις αγορές.»
Συνεπώς, απαιτείται η χάραξη μιας σαφούς στρατηγικής που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση, να χτίσουν ένα καλό και ισχυρό όνομα στην αγορά, με αποτέλεσμα να κατέχουν σημαντικά μερίδια στην αγορά. Για να επιτευχθεί το χτίσιμο ενός ισχυρού brand name απαιτείται πολλή δουλειά και ισχυρή διαφημιστική καμπάνια προς γνώση και όφελος του καταναλωτή.
Ο κ. Φραγκόπουλος πιστεύει ότι «το brand είναι η ταυτότητα του προϊόντος και το marketing είναι πολύ σημαντικό λόγω του υψηλού ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά. Είναι κάτι στο οποίο ο κάθε παραγωγός ή έμπορος ελαιολάδου πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα ώστε να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Οι ειδικοί του marketing λένε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να επιτύχει στον χώρο των τροφίμων πρέπει το 50% των δαπανών της να επενδύονται στο marketing. Δυστυχώς δεν υπάρχει υποστήριξη από την πολιτεία, η γραφειοκρατία και η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτρέπουν κάποιον να επιλέξει ως επάγγελμα την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί».
Κάθε επιχείρηση για να δημιουργηθεί και να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να έχει ένα όραμα και να πορεύεται με βάση αυτό. Συνήθως αντανακλά τις πεποιθήσεις του επιχειρηματία και ταυτίζεται με τις αρχές και τις αξίες του. Το όραμα εκφράζεται με το πώς θα ήθελε ο επιχειρηματίας να δει την επιχείρησή του μετά από χρόνια. Ο κ. Φραγκόπουλος θα ήθελε να καταφέρει να κάνει γνωστά τα κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του με αποτέλεσμα τη διάθεσή τους σε ανάλογες αγορές.
----
επιμέλεια Χαρά Ζηκά/ Ελιά - ο θησαυρός του Β. Αιγαίου