Αγροτικά - Αλιεία

19/03/2019 - 06:30

Για τον «ματωμένο κάμπο» στην Καλλονή Λέσβου

Από την εκδήλωση του εορτασμού της 109ης επετείου της εξέγερσης στο  ΚΙΛΕΛΕΡ


Στο «Παρκάκι» της Καλλονής γιορτάστηκε η 109η επέτειος από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ του Θεσσαλικού κάμπου.


Την εκδήλωση που διοργάνωσε ο νεοσυσταθείς Αγροτικός Σύλλογος Καλλονής με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου παρακολούθησαν αγροτοκτηνοτρόφοι από τα χωριά και την πόλη του νησιού μας.
Εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου χαιρετισμό απεύθυνε ο Γραμματέας Μπάμπης Ντινενής.


Στο χώρο της εκδήλωσης παραβρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λέσβου και υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκη Τσιριγώτη, η οποία και απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο  υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δυτικής Λέσβου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Συκάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος και υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αγλαΐα Κυρίτση.


Με το ποίημα «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΚΑΜΠΟΣ» άνοιξε η σεμνή εκδήλωση, που απαγγέλθηκε από το Στέφανο Λούκα. Στη συνέχεια διαβάστηκαν ένα μέρος από τη ζωή και δράση του ήρωα του αγροτικού κινήματος και πρόδρομου του Κιλελέρ Μαρίνου Αντύπα από τη Θοδώρα Ζαφειρίου και το χρονικό του ξεσηκωμού των κολίγων στο Θεσσαλικό κάμπο από το Σταύρο Μαντατή. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Καραγιάννη και η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της εποχής εκείνης από τους Βλαδήμηρο Σιαμέτη και Περικλή Πάγκα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μεταξύ άλλων τόνισε τα παρακάτω.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το μήνυμα της μεγάλης εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων πριν από 109 χρόνια, παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και οδηγό για τη δράση μας. Η ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους καπιταλιστές και εκμεταλλευτές τους, αποτελεί σταθμό στην Ιστορία του αγροτικού κινήματος.
Τότε οι κολίγοι αντιμέτωποι με τους τσιφλικάδες και το κράτος τους, με την πάλη τους που ήταν υπόθεση χρόνων και όχι ενός μόνο αγώνα και με την θυσία τους, κατάφεραν μετά από χρόνια να πάρουν τα χωράφια τους.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους τσιφλικάδες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν να αρπάξουν το βιός μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους.
Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της παραγωγής αλλά και της γης σε λίγα χέρια επιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών επιχειρήσεων, με συνέπεια οι μικρομεσαίοι αγρότες να χάνουν τη γη τους.
Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, στέκονται εχθρικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας (για μείωση τους κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις κλπ).
Αυτό φάνηκε και από τις φετινές μας κινητοποιήσεις και από την επίσκεψη της υφυπουργού στο νησί, όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ενώ την ίδια στιγμή έδωσε πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές.
Η κυβέρνηση έχει διαλέξει στρατόπεδο. Βρίσκεται απέναντι μας. Η πολιτική της πρέπει να τσακιστεί στη συνείδηση των μικρομεσαίων αγροτών που βλέπουν τον κόπο και τον μόχθο τους να πηγαίνει χαμένος και το εισόδημα τους να μειώνεται συνεχώς.

Συνάδελφοι, όπως και πριν 109 χρόνια έτσι και φέτος η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με αυταρχισμό, με ποινικοποιήσεις και αγροτοδικεία τον δίκαιο αγώνα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει. Ούτε μπορούν να ανακόψουν τους αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τόσο στο νησί μας όσο και σε όλη την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος.
Αναδεικνύεται ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και με κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχώντας με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε, έχοντας και κατακτήσεις.

…..
Συνάδελφοι,
Η ΟΑΣΛ αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού  κινήματος στο νησί μας. Παλεύει για την πραγματική ενότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στη βάση, όχι μόνο των κοινών προβλημάτων αλλά με πλαίσιο πάλης που ξεκαθαρίζει ποιους έχουμε απέναντι μας και ποιους αντιπαλεύουμε. Που δεν είναι άλλοι από τις Κυβερνήσεις, την ΚΑΠ της ΕΕ, τους βιομήχανους που αγοράζουν κοψοχρονιά τις σοδειές μας και μας πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια. Τους τραπεζίτες και τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που θέλουν να αρπάξουν τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι αυτό που τους τρομάζει, γιατί η σημερινή κυβέρνηση και όσοι ετοιμάζονται να γίνουν κυβέρνηση ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική υπέρ των κερδών για τους λίγους, την πολιτική των μνημονίων που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει και δεν θέλουν απέναντι τους να υπάρχει αυτό το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Η επίθεση που γίνεται σχεδιασμένα σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια απέναντι στο οργανωμένου αγροτικό κίνημα δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος.
Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στη βρώμικη επίθεση και να έρθετε μαζί μας, για να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας.
- Με δυνατούς, ζωντανούς αγροτικούς συλλόγους, που θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν, θα κινητοποιούν, θα διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα μας.
- Με τη συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων σε κάθε χωριό.
- Με ενότητα στο πλαίσιο πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της μικρομεσαίας αγροτιάς.
- Ενάντια στη μοιρολατρία ότι τίποτα δεν γίνεται. Ενάντια στα ψέματα ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε τίποτα.
- Για κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο και γιατί θα δώσει δυναμική και προοπτική στους αγώνες μας.
- Για την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος μας, με παραγωγή ποιοτική και φθηνών αγροτικών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση και πρώτων υλών για την βιομηχανία.

Συνάδελφοι,
Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη.
Είναι όρκος τιμής που δίνουμε σήμερα στους αθάνατους νεκρούς του Κιλελέρ.

Μοιράσου το άρθρο!