Αγροτικά - Αλιεία

05/03/2024 - 08:12

Γιατί η ελαιοκαλλιέργεια είναι το μέλλον

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα εννέα δισεκατομμύρια στις επόμενες τρεις δεκαετίες, η πίεση για αυξημένη παραγωγή τροφίμων γίνεται επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελαιοκαλλιέργεια αναδύεται ως κλειδί στο μέλλον της γεωργίας, όχι μόνο λόγω της παραγωγής ελαιολάδου, αλλά και λόγω του ρόλου της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο καθηγητής Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, Primo Proietti, αναδεικνύει τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Με τις κλιματικές αλλαγές να απειλούν τη γεωργία, οι ελιές προσφέρουν λύσεις πέραν της απλής παραγωγής ελαιολάδου. Τα ελαιόδεντρα μπορούν να δεσμεύσουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, να υποστηρίξουν την υγεία του εδάφους, να αποτρέψουν τη διάβρωση και να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα παρέχοντας φυσικούς οικοτόπους για πολλά είδη ζώων.

Οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η χρήση καλλιεργειών, η ελάχιστη άροση και η αποφυγή χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη βιολογική γεωργία, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα περιβαλλοντικά οφέλη των ελαιώνων.

Σε πρόσφατη έρευνα, ως συντονιστής του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Olive4Climate, ο Proietti και η ομάδα του εργάστηκαν για να αξιολογήσουν το ισοζύγιο άνθρακα σε ιταλικούς, ελληνικούς και ισραηλινούς ελαιώνες. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η παραγωγή ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεσμεύει έξι κιλά διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα 3,4 κιλά που εκπέμπονται κατά την παραγωγή του.

«Με την υιοθέτηση περιβαλλοντικά βιώσιμων μοντέλων καλλιέργειας, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ακόμη και αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα», είπε ο Proietti. «Η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να μετριάσει την κλιματική αλλαγή, καθώς η δέσμευση άνθρακα που συμβαίνει στο σύστημα των ελαιώνων είναι μεγαλύτερη από τις εκπομπές ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού».

«Η ελιά είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό δέντρο», αναφέρει η Adriana Bruggeman, ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου. «Όσον αφορά την παραγωγή, οι εγκαταστάσεις άρδευσης, η ρυθμιζόμενη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους και οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν πιθανώς να προσφέρουν στις ελιές καλή προστασία από γεγονότα όπως η ξηρασία».

Πέρα από τη σωστή και βιώσιμη διαχείριση του ελαιώνα, η διαθεσιμότητα νερού για άρδευση και οι βέλτιστες πρακτικές αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τις τρέχουσες και μελλοντικές ελαιοκαλλιέργειες.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τόσο μείωση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και υψηλότερη κατανάλωση νερού από τα φυτά λόγω της αυξημένης εξατμισοδιαπνοής. Αυτό συμβάλλει σε πιο σημαντική απώλεια νερού από το έδαφος, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες άρδευσης. «Στη Μεσόγειο, μια αύξηση των απαιτήσεων άρδευσης σχεδόν 20% εκτιμάται για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ο Proietti.

«Οι υδάτινοι πόροι θα είναι λιγότεροι», πρόσθεσε η Bruggeman. «Σήμερα ποτίζουμε πολλές καλλιέργειες. Στο μέλλον, ορισμένοι ενδέχεται να στραφούν στη διάθεση περισσότερων για ελαιόδεντρα και λιγότερων για δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι λιγότερο ανεκτικές στην ξηρασία».

Οι σύγχρονες τεχνολογίες και διαδικασίες άρδευσης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση. Στην Κύπρο και σε πολλές άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης του καιρού για την εξισορρόπηση της άρδευσης. «Η εφαρμογή μιας στρατηγικής ελλειμματικής άρδευσης, ήδη δοκιμασμένη σε ελαιώνες και αμπελώνες, αυξάνει την αποδοτικότητα χρήσης του νερού καθώς αποφεύγει την υπερβολική υγρασία του εδάφους και διατηρεί το νερό για τον βλαστικό-παραγωγικό κύκλο», αναφέρει ο Proietti.

Η υγρασία του εδάφους στους ελαιώνες πρέπει να καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών των δέντρων σε νερό κατά τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του μεσοκαρπίου και της καρποφορίας.

Σύμφωνα με τον Proietti, η υγρασία του εδάφους πρέπει να διατηρείται σε ποσοστό περίπου 30% έως 40% κατά τις φάσεις που στρέφονται περισσότερο προς τη σκλήρυνση του πυρήνα και τη βλαστική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού περίπου 30% έως 50% χωρίς υπερβολικές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Άλλες σημαντικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν το πότισμα τη νύχτα για τη μείωση των απωλειών από την εξάτμιση, τη διατήρηση του εδάφους και τον εμπλουτισμό του με οργανική ουσία.

Τα μέτρα αυτά βελτιώνουν την ικανότητα κατακράτησης νερού και μειώνουν την απορροή των επιφανειακών υδάτων σε επικλινή εδάφη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο πλαίσιο της ελαιοκαλλιέργειας, η εδαφοκάλυψη περιλαμβάνει την κάλυψη του εδάφους γύρω από τα ελαιόδεντρα με ένα στρώμα υλικού, το οποίο μπορεί να είναι οργανικό ή ανόργανο. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας, τη μείωση της ανάπτυξης των ζιζανίων εμποδίζοντας το ηλιακό φως, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους, την προστασία των ριζών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους όταν χρησιμοποιούνται οργανικά υλικά και αποσυντίθενται αργά.

Μια ιδιαίτερη πρακτική αφορά την αφαίρεση της ετήσιας βλάστησης και τη χρήση της ως στρώμα κάλυψης προς όφελος των ελαιώνων. «Αυτή είναι μια καλή πρακτική για τη μείωση των απωλειών λόγω εξάτμισης, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση νερού άρδευσης», αναφέρει η Bruggeman. «Βελτιώνει επίσης το οργανικό περιεχόμενο του εδάφους και την υγεία του εδάφους, γεγονός που δημιουργεί καλύτερη αποθήκευση εδάφους-νερού και κάνει τα δέντρα πιο ανθεκτικά».

Εκτός από την εξοικονόμηση νερού, η επιστήμονας αναφέρει ότι η προηγμένη διαχείριση της άρδευσης μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα του ελαιολάδου. Η υπερβολική παροχή νερού λίγο πριν από τη συγκομιδή μπορεί να μειώσει την απόδοση του ελαιολάδου και να υποβαθμίσει την ποιότητα.

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της άρδευσης, η Bruggeman επισημαίνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες και οι καύσωνες, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αποτελούν προκλήσεις που πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν οι ελαιοκαλλιεργητές. «Αυτό που περνάμε στην Κύπρο και πιθανώς σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου είναι μια αυξανόμενη απρόβλεπτη κατάσταση του καιρού», είπε. «Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ελιά διατηρεί ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της όπως η ανθεκτικότητα στην ξηρασία, καθιστώντας την μια από τις καλύτερες επιλογές για γεωργική χρήση γης», κατέληξε.

 

πηγη:

elaiaskarpos.gr

Μοιράσου το άρθρο!