Αγροτικά - Αλιεία

01/10/2021 - 07:41

Γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου πρέπει να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ΚΟΕ

Του Στρατή Νικολάου

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα υποστηρίξει πως τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι φορείς της Λέσβου, πρέπει να ζητήσουν αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς μας μέσα από το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την περσινή ελαιοκομική περίοδο 2020-21 και όχι να αποδεχτούν την παρελκυστική πρόταση του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου για σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα υποβάλει αίτημα στην ΕΕ  ενίσχυσης των παραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2021-22, που έχουμε μπροστά μας.

Είναι ασφαλέστερο να ζητηθούν  αποζημιώσεις από το καθεστώς των ΚΟΕ επειδή:  

  • Το κατώτατο όριο της απώλειας παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου είναι μεγαλύτερο από το  30% του μέσου όρου παραγωγής της περασμένης τριετίας.
  • Υπήρξαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την προαναφερθείσα περίοδο που χαρακτηρίστηκαν από  υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως υπήρξαν και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας, οπότε τεκμηρίωση και με αυτή την προϋπόθεση  μπορεί να γίνει.
  • Ως πληγείσα περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ολόκληρο το νησί και οι αποζημιώσεις να δοθούν σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Άρα από το καθεστώς των ΚΟΕ μπορεί να τεκμηριωθεί και να αιτιολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων για την περσυνή  ελαιοκομική περίοδο 2020 – 2021.

Αντιθέτως η πρόταση του κ. Λυκουρέντζου για σύσταση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τις συνθήκες της φετινής παραγωγής 2021 – 2022 και κατόπιν θα υποβάλει πρόταση ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών στην ΕΕ εμπεριέχει πολλούς κινδύνους  για τους εξής λόγους:

  • Κατ αρχήν ο κ. Λυκουρέντζος δεν έχει δημιουργήσει την Επιτροπή για την σύνταξη ειδικού φακέλου, όπως υποσχέθηκε και μάλλον χρησιμοποιεί την πρότασή του «ως οδό διαφυγής».
  • Το κατώτατο όριο απώλειας της εφετινής παραγωγής 2021 – 2022 δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερο από το 30% του μέσου της τελευταίας τριετίας επειδή ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας θα μειωθεί από τους 8.500 τόνους ελαιολάδου στους 6.000 τόνους.  Γιατί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η φετινή παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, ενώ ο μέσος όρος της τριετίας θα είναι επίσης μικρότερος επειδή η χρονιά 2017 -18 με παραγωγή 9.500 τον. θα αντικατασταθεί από την περυσινή χρονιά 2021 -22 με 3.055 τόνους.
  • Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει, η ίδια, ειδικό ταμείο αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής  των κρατών μελών της που πλήττονται από περιβαλλοντικές κρίσεις. Γι αυτό  θα συστήσει στην χώρα μας να δώσει αποζημιώσεις από τους εθνικούς τις πόρους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής νομοθεσίας, από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει. Δηλαδή η ΕΕ θα συστήσει στη χώρα μας να δώσει αποζημιώσεις είτε από το καθεστώς των ΚΟΕ, είτε από το καθεστώς των ενισχύσεων de minimis.
  • Αν φυσικά διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να δοθούν αποζημιώσεις και τη νέα ελαιοκομική περίοδο τότε κι αυτό μπορεί να γίνει.  

Όσον αφορά τις de minimis   ενισχύσεις εκτιμώ πως δεν υπάρχει  η δυνατότητα να δοθούν χρήματα από εκεί.

  • Γιατί το ποσό των ενισχύσεων αυτών είναι περιορισμένο και (δικαίως) θα πάει να καλύψει τις καταστροφές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Εύβοια και αλλού. Αν η κυβέρνηση δώσει ενισχύσεις από de minimis στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου τότε  πρέπει λογικά να κάνει το ίδιο  για όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας ανεβάζοντας πολύ τον προϋπολογισμό ενώ  είναι αμφίβολο αν θα εγκριθεί και από την ΕΕ. 
  • Αντιθέτως τις αποζημιώσεις από το καθεστώς των ΚΟΕ τις δικαιούται η Λέσβος και γι αυτό πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ να τις δώσει γρήγορα, επισπεύδοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, επειδή ακούστηκε κι αυτό, αποζημιώσεις από απώλειες στο προανθικό στάδιο δεν μπορούν να δοθούν γιατί πρέπει πρώτα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Βέβαια,  και σ αυτή την περίπτωση αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας και τις υπόλοιπες δενδρώδεις εκτάσεις πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί γιατί δεν έχει τόσους πόρους ο ΕΛΓΑ.  

 

Στρατής Νικολάου

Συντονιστής Αγροτικού Γραφείου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!