Αγροτικά - Αλιεία

08/08/2020 - 09:01

Γνωρίμια με το Κτήμα Μπαρέλη στο Πλωμάρι... μια ιστορία που ξεκινάει από το 1913

Ο Χριστόδουλος Μπαρέλης είναι ελαιοπαραγωγός στο Πλωμάρι. Η οικογένειά του ξεκίνησε την παραγωγή ελαιολάδου το 1913. Ο ίδιος ανήκει στην πέμπτη γενιά και συνεχίζει με αγάπη και μεράκι να εμφιαλώνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Ο προπροπαππούς μας,   Χριστόδουλος Μπάρος (ΜΠΑΡΕΛΗΣ) στα μυτιλινιά, έχτισε  το 1914 σε ένα ωραίο  σημείο ένα ισόγειο  σπιτάκι  και στέγασε  την  πολυπληθή   οικογένειά  του. Στη συνέχεια,  ο πρωτότοκος γιος του, Ευστράτιος,  έχτισε λίγο πιο πάνω ένα διώροφο σπίτι (Πύργο)  το 1934. Άριστος γνώστης  της υπαίθρου  ο Ευστράτιος, παππούς  του πατέρα  μου, άοκνος, δημιουργικός και πρωτοπόρος,  μας άφησε  την γνώση  του αλλά και  την ευλογία του, που είναι το σημαντικότερο. Επίσης ο παππούς μου, ο Χριστόδουλος, μας μετέδωσε γνώση και εμπειρίες, μας έμαθε να σεβόμαστε τη φύση και τον συνάνθρωπο, μας δίδαξε την τιμή και την αξιοπρέπεια. Διατηρήσαμε τα ελαιόδεντρα, το τοπίο και τις φυσικές πηγές του νερού αναλλοίωτα για πάνω από έναν αιώνα. Εμείς  συνεχίζουμε την παράδοση  βάζοντας  πεισματικά   ως στόχο  τη  διατήρηση  της  βιοποικιλότητας που είναι το βασικό  στοιχείο για τη παραγωγή  τόσο  ελαιολάδου όσο και κρασιού με εξαιρετική  ποιότητα  και φρουτώδη γεύση.»

Εκτός από ελιές και ελαιόλαδο, η οικογένεια Μπαρέλη παράγει και κρασί. Μάλιστα ο Χριστόδουλος Μπαρέλης έχει πραγματοποιήσει διάφορες εργασίες, δράσεις και μικρά ντοκιμαντέρ με σχολεία: «Μούστος  με παρέα το ΕΠΑΛ Καλλονής», «Τσιπουροπαρέα στον Μεσότοπο», «Ορθές πρακτικές στο αμπέλι» με διάφορα σχολεία της Καλλονής,  «Οινοποίηση  άνευ  συντηρητικών». Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν όταν ο κ. Μπαρέλης υπηρετούσε στην Εθνική Τράπεζα της περιοχής και όπως είπε: «Έδωσα γνώση που είχε χαθεί αλλά είχα την τύχη να κατέχω.  Κέρδισα τον σεβασμό των γεροντότερων και έγινα ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων της αμπέλου και του οίνου Λέσβου. Έδωσα αλλά και πήρα γνώση, καθώς άνοιξαν οι δίαυλοι  με τους δύσκολους  γνώστες. Έτσι έγινε και με το παραδοσιακό  κλάδεμα της ελιάς  (ενεργοκλαδευτές), μια τέχνη που πήρα  νέος,  πριν πάω  στην Τράπεζα,  από συγγενείς  μαστόρους και είχαμε  την τύχη να γίνει  εργασία  στο σχολείο».

23

Ο κ. Μπαρέλης υπηρέτησε στην Εθνική Τράπεζα για 19 χρόνια και επί 16 χρόνια ήταν εκπρόσωπος εργαζομένων  στον Σύλλογο  της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Στην ερώτηση πώς αποφάσισε να αφήσει την εργασία του στην τράπεζα απάντησε: «Η προοπτική  αυτή εμφανίστηκε όταν είδαμε  την εξαιρετική  κατάταξη  που είχε  το ελαιόλαδό μας, όταν το πήγαμε  για χημική ανάλυση και όταν το εξάγαμε  μέσω  γνωστού  τυποποιητηρίου στην Γερμανία  το 2011. Έτσι ξεκινήσαμε και σήμερα  έχουμε  φτιάξει  μια μικρή  επισκέψιμη  μονάδα  τυποποίησης  και ανοίγουμε  δειλά  και σταθερά  τα φτερά μας. Οι προοπτικές φαίνονται ακόμη καλύτερες  μετά τη βράβευση   με χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ATHENA OLIVE OIL 2020. Πέρα από το ελαιόλαδο θα ακολουθήσει η τυποποίηση και σε άλλα προϊόντα:  ελιές (κολοβή), πάστα  ελιάς, κρασί, τσίπουρο και βότανα.»

Όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΕΚΠΑ με επιστημονικά υπεύθυνο τον Νικόλαο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, ο κ. Μπαρέλης τόνισε: «Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας έρευνα αφού ανοίγονται νέες προοπτικές για την προώθηση του λεσβιακού ελαιολάδου. Ο καθηγητής ξέθαψε από την αφάνεια και ανέδειξε την ποικιλία κολοβή  δίνοντας προοπτική και δυναμική  στην καλλιέργειά της και διαπιστώνουμε με επιστημονικό τρόπο πλέον ότι η αξία της αναμφισβήτητη. Αυτή η εξαιρετική ποικιλία  έχει  μια διακεκριμένη  πορεία  μέσα  στα χρόνια με βραβεύσεις από το 1950 στον διαγωνισμό  Θεσσαλονίκης και φυσικά μόνιμοι πελάτες είναι οι Μακεδόνες καλοφαγάδες και όχι μόνο. Στον κ. Θωμαΐδη χρωστάμε πολλά και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε στο έργο του.»

Εκτός από όλα τα παραπάνω, ο κ. Μπαρέλης ασχολείται και με πολεμικές τέχνες. Συμμετέχει  σε παγκόσμια  σεμινάρια  για το Καράτε και τις Ιαπωνικές  τέχνες  σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Όπως μας είπε: «Μαθήτευσα και συνεχίζω την ενασχόλησή μου με ό,τι πιο δύσκολο και απαιτητικό υπάρχει στις πολεμικές τέχνες το  ninjutsu και  το kyokushin (υπέρτατη αλήθεια). Το ninjutsu είναι η  τέχνη  που τουλάχιστον  από το 1182 έχει καταγεγραμμένη συνέχεια  από Πατριάρχες  Διαδόχους. Πρόκειται για μια απίστευτη  δεξαμενή  γνώσης  υγείας  σώματος, μυαλού αλλά   και επίτευξης. Σε επίπεδο  που ξεπερνά την αντίληψη του κοινού  νου… και όμως υπάρχει. Μέσα  από τη σχολαστική  παρατήρηση,   την αξιοποίηση  της υπαρκτής  γνώσης  και ισορροπίας  της φύσης αλλά  και της αναγκαστικής  εξέλιξης, έτσι είναι όλα ..κρασί, λάδι, πολεμικές τέχνες, όλα είναι γνώση. Πρέπει  να έχεις,  θα έλεγα,  το διορατικό  νου ενός νίντζα!»

 

Συντάκτης Χαρά Ζηκά 

Από το newsletter "ελιά - ο θησαυρός του Β. Αιγαίου"  στα πλαίσια του  Έργου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου & του Ε.Κ.Π.Α. με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!