Αγροτικά - Αλιεία

25/11/2022 - 09:56

Χωρίς ουσιαστική στήριξη μένουν οι αγρότες - Γράφει ο Στρατής Νικολάου

του Στρατή Νικολάου *

Τα χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους, που ανακοίνωσε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,προέρχονται από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.  Είναι οι πόροι που δεν «εύρισκε» το Υπουργείο του να δώσει στους Νέους Αγρότες και στους επιλαχόντες των  Σχεδίων Βελτίωσης. Και τελικά για να μην  μείνουν αδιάθετοι, η Ε.Ε έδωσε την έγκρισή της να χρησιμοποιηθούν  ως έκτακτη ενίσχυση στον κτηνοτροφικό τομέα.

Με την μεταφορά χρημάτων του ΠΑΑ στις έκτακτες ενισχύσεις, το Υπουργείο ουσιαστικά παίρνει τα χρήματα των αγροτών από την μια τσέπη και τους τα βάζει στην άλλη. Και έδειξε ότι κορόιδεψε τόσο τους νέους κτηνοτρόφους, όταν τους  μείωνε τις ΜΜΖ και τις ενισχύσεις, κατά την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, όσο και τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης, όταν τους έλεγε ότι δεν υπάρχουν πόροι για την ένταξή τους στο αντίστοιχο Πρόγραμμα.

Η σωστή απόφαση του Υπουργείου θα ήταν να διατεθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και να διατεθούν τα 150 εκατ. ευρώ που ζητούν οι κτηνοτρόφοι (ΣΕΚ) από εθνικούς πόρους. Υπάρχουν όμως αυτά τα χρήματα στα κρατικά ταμεία για να δοθούν; Υπάρχουν! Όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει αύξηση 7 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, που όλοι ξέρουμε ότι προήλθαν από έσοδα του ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, τότε δεν είναι δύσκολο να βρει το  κονδύλι που ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την στήριξή τους.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε την στήριξη των κτηνοτρόφων, πριν λίγο καιρό από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι το υπουργείο του έχει δώσει 480 εκατ. για την στήριξη του αγροτικού τομέα. Κι αυτό το θεωρεί κατόρθωμα!

Τα χρήματα όμως που δόθηκαν για τις συνολικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, δεν είναι τόσο πολλά για να καλύψουν τις απώλειες των αγροτών. Αυτό γίνεται εύκολα  αντιληπτό αν υπολογίσει κάποιος ότι, μόνο το συνολικό ύψος των αυξήσεων στα λιπάσματα  ήταν 500 εκατ., ενώ οι συνολικές αυξήσεις στις ζωοτροφές  πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις του Covid -19 στον αγροτικό κλάδο, τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και της διαβίωσης των αγροτικών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση, διατυμπανίζει ότι έχει δώσει για την στήριξη της χώρας 50 δις ευρώ. Αν όμως έχει δώσει στον αγροτικό τομέα 480 εκατ., τότε τα χρήματα αυτά ως ποσοστό αγγίζουν μόλις στο 1% του συνολικού πακέτου στήριξης. Άρα, ό,τι και να λένε, οι αγρότες, έχουν ενισχυθεί ελάχιστα συγκριτικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται.

Τέλος το να ανακοινώσει σήμερα ο κ. υπουργός την απόφαση για την ενίσχυση αλλά  να ορίζει χρονικό όριο χορήγησής τους έως την 31/10/23, δηλαδή μετά από ένα χρόνο, αυτό αποτελεί άλλη μια κοροϊδία προς τους κτηνοτρόφους, που νοιώθουν διπλά εξαπατημένοι και από το γεγονός ότι ενώ αρχικά άκουγαν να τους λένε πως η ενίσχυση θα είναι 12 ευρώ ανά ζώο, τώρα διαπιστώνουν ότι με το ζόρι θα φτάσει τα 7 ευρώ! 

Διαπιστώθηκε λοιπόν, για άλλη μια φορά, ότι στον αγροτικό τομέα δίνουν πάντα λίγα και πολύ αργά. Με αυτή  την πολιτική όμως, που μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, η ΝΔ καταστρέφει τον αγροτικό  τομέα,  και βάζει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Έτσι, οι ωραίες λέξεις περί  ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα μένουν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

 

* Στρατής Νικολάου – Υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!