Αγροτικά - Αλιεία

19/01/2021 - 18:05

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από το Σίγρι...

O Ελαιώνας στο Σίγρι

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Η περιοχή του Σιγρίου είχε ερημοποιηθεί. Σε κομμάτι αυτής της άγονης γης, δημιουργείται ένας ελαιώνας, μεταμορφώνοντας τον τόπο, με την έμπνευση, το όραμα, το πάθος, και την αγάπη του ιδιοκτήτη του για το Σίγρι, το περιβάλλον και την υγεία.

Αυτά ήταν ο λόγος που συνέλαβε την ιδέα, σε αυτήν την άγονη γωνιά του νησιού, να δοθεί το παράδειγμα ότι ο άνθρωπος μπορεί αντί να καταστρέφει, να δημιουργεί, πάντα με γνώμονα την αειφορία.

Η αρχική ιδέα ήταν να φυτευτούν διάφορα καρποφόρα δέντρα και να γίνει γόνιμη η γη.

Η ελιά χρειάζεται λιγότερο νερό σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες, είναι πιο ανθεκτική και ταιριάζει περισσότερο στις συνθήκες του τόπου. Είναι δέντρο αιωνόβιο, αειθαλές, περιορίζει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, 40.000 ελαιόδεντρα που νεοφυτεύτηκαν στο Σιγρι, σβήνουν το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα που αφήνουν 2.000 άνθρωποι.

Ελαττώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Προστατεύει το έδαφος με τις ρίζες του από την απογύμνωση. Με την σκίαση των δέντρων, μειώνεται η θερμοκρασία και η ένταση του αέρα. Το έδαφος γίνεται γόνιμο, αναζωογονώντας τη χλωρίδα και την πανίδα του χωριού. Εφ' όσον επιλέγεται η ελιά σαν καλλιέργεια, πρέπει να γίνει με ιδανικές και σύγχρονες πρακτικές.

Ακολουθούμε ορθές γεωργικές τεχνικές, που συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιλέγονται διαφορετικές ποικιλίες διότι η κάθε μια έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Αποκτούμε εμπειρία για την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ελιάς. Κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένας ζωντανός άνθρωπος.

Έχουμε μάθει ό,τι μας προσφέρει η γη και η θάλασσα, να το επιστρέφουμε στην γη.

Για παράδειγμα, αξιοποιούμε τα φύκια Ποσειδωνίας, τα κλαδιά των κλαδεμάτων μας και οργανική κοπριά, συνθέτοντας το κομπόστ λίπανσης. Τα χόρτα τα σπάμε και τα αφήνουμε να λειτουργούν ως λίπασμα και μονωτικό στρώμα. Ένα κομπόστ που αποπνέει τα αρώματα της βρεγμένης γόνιμης γης. Ένα πολυποικιλιακό κτήμα με τις καλύτερες ντόπιες, ελληνικές και μεσογειακές ποικιλίες.

Ένας ελαιώνας που λαμβάνει φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από άριστους επιστήμονες και στελέχη, όπως γεωπόνους, καθηγητές της δακοπροστασίας, κορυφαίους Έλληνες χημικούς για την ποιότητα και τα αρώματα του ελαιόλαδου, με διεθνή εμβέλεια και δράση. Ειδικά εκπαιδευμένους κλαδευτές, επιμελώς καταρτισμένο προσωπικό.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

-Το πολυποικιλιακό κτήμα

-Το κομπόστ από τα ίδια υλικά του κτήματος

-Καινοτομία στον τρόπο παράγωγης του ελαιόλαδου

-Οικότοπος για διάφορα πουλιά και ζώα

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Καινοτόμα τεχνολογία στην Ευρώπη (διφασική εγκατάσταση MORI-TEM)

Eφαρμόζεται γραμμική παράγωγή. Διατηρούμε σε όλα τα μηχανήματα και στάδια παραγωγής ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Ελαχιστοποιούμε τη χρήση νερού, προκείμενου να μην απομακρύνονται τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, οι πολυφαινόλες, και άλλα ευαίσθητα συστατικά υψηλής διατροφικής σημασίας.

Κορυφή της καινοτομίας είναι η γραμμική παραγωγή, με κυλινδρικούς και κάθετους μαλακτήρες, ρυθμιστές και ειδικό ψηφιακό προγραμματισμό, κάθε ελιά έχει ακριβώς την ίδια διαδρομή και την ίδια διαδικασία παράγωγής με τις ελιές της ίδιας ποικιλίας και της ίδιας ωριμότητας.

Το Ελαιοτριβείο μας έχει μνήμη. Αναγνωρίζει τον βαθμό ωρίμανσης και την ποικιλία της ελιάς και διαμορφώνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής αναλόγως. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου υπάρχει αυτόματο δίκτυο ψύξης-θέρμανσης, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία στους 17 βαθμούς Κελσίου. Η ελεύθερη επιφάνεια της δεξαμενής πληρείται με άζωτο, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση.

Μηχανή Τυποποίησης.

Κατά την συσκευασία του ελαιόλαδου, γίνεται έγχυση αζώτου, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση ακόμα και μέσα στο εκάστοτε δοχείο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν διάφορα εκχυλίσματα από βότανα, φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά για εμπλουτισμό του ελαιόλαδου με γεύσεις και οσμές, αλλά και για να προσδίδουμε ισχυρισμούς υγείας και πρόσθετης διατροφικής αξίας.

Το Ελαιοτριβείο στο Σίγρι είναι ένα μεγάλο γεγονός, με έμφαση στην πρότυπη καινοτομία, την βιομηχανική ανάπτυξη και εξέλιξη της ελαιουργίας του νησιού μας.

Ένα Boutique olive mill υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, υλοποιημένο με αισθητική ευαισθησία και καλαισθησία από τον ιδιοκτήτη του και τους μηχανικούς-αρχιτέκτονες του. Μια παραγωγική μονάδα που δίνει εργασία, χτίζει την τεχνογνωσία γύρω από την καλλιέργεια, ελαιοποίηση, τυποποίηση και προώθηση του ελαιόλαδου. Μια μεγάλη επένδυση, με ανταγωνιστική δυναμική και εξαγωγικό προσανατολισμό, ένα κτήμα που δεσπόζει.

Αποτελεί σταθμό εκπαίδευσης και επισκεψιμότητας, πόλο έλξης Πανεπιστημίων και θεματικού ενδιαφέροντος για την ελιά, την καλλιέργεια και παράγωγή της, την αξία του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφική μας συνήθεια.

Διεθνής προβολή και προσέλευση.

Ένα σημείο αναφοράς που προάγει με κύρος και σύγχρονη τεχνική τεκμηρίωση τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελιάς της Λέσβου διεθνώς. Ιστορία που έχτισε σε σημαντικές χρονικές περιόδους τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού.

Προβολή του τόπου, του νησιού, της χώρας. Εναλλακτική καινοτομία, Αειφόρος Ανάπτυξη. Μοχλός οικονομικής προοπτικής και κοινωνικής εξέλιξης.

Διφασική καινοτόμα τεχνολογία.

ΆΘΕΡΜΟ Ελαιόλαδο.

"Ο Υγρός Χρυσός". www.sigriolivemill.health

 

* Από το newsletter “ελιά – ο θησαυρός του Β. Αιγαίου”  στα πλαίσια του  Έργου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου & του Ε.Κ.Π.Α. με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου  / επιμέλεια newsletter Χαρά Ζήκα

Μοιράσου το άρθρο!