Αγροτικά - Αλιεία

05/11/2013 - 17:52

«Μαχαίρι» και στην Ενιαία Ενίσχυση – Ανάστατοι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Σαν να μην έφτανε το αλαλούμ με το αγροτικό πετρέλαιο και την Εξισωτική Αποζημίωση, "ξανά στο πόδι" οι κτηνοτρόφοι, αυτή τη φορά, για την Ενιαία Ενίσχυση

- Μεγάλες περικοπές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την απένταξη βοσκοτόπων

Σε "καυτή πατάτα" με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα της απένταξης βοσκοτόπων, σύμφωνα με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Βοσκοτόπων που κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πιάνοντας τους φορείς της Λέσβου "στον ύπνο". Όπως ακριβώς είχε εκτιμηθεί προ μηνός περίπου από τα "Νέα της Λέσβου", ότι αν δεν γινόταν από πλευράς Υπουργείου διευθέτηση του ζητήματος πριν την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, οι κτηνοτρόφοι θα εισέπρατταν πετσοκομμένη την προκαταβολή της επιδότησής τους, αυτό ακριβώς συνέβη. Το θετικό, ωστόσο, είναι πως εκτός από σοβαρό, το πρόβλημα με την περικοπή των επιδοτήσεων για τους μη επιλέξιμους βοσκοτόπους αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας, κάτι το οποίο τροφοδοτεί εκτιμήσεις ότι το Υπουργείο εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να δώσει λύση έστω και κατόπιν εορτής.

Ψυχρολουσία…

 Μετά τις χθεσινές πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται μετέωρο, καθώς εξ υπαιτιότητάς του προκαλείται για τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα μηνός, αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας δεδομένου πως έχει προηγηθεί το αλαλούμ με το αγροτικό πετρέλαιο και την Εξισωτική Αποζημίωση. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού, Θανάση Τσαυτάρη για "αναίμακτη" διευθέτηση του ζητήματος, μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα, με συνέπεια η πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης να γίνει τώρα με βάση τους βοσκότοπους που έχουν απενταχθεί (δηλαδή οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν λιγότερα χρήματα από αυτά που εισέπρατταν κάθε χρόνο).

Τα ποσά από την προκαταβολή 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το βράδυ της Παρασκευής, οι περισσότεροι όμως που απευθύνθηκαν χθες Δευτέρα με τα βιβλιάριά τους στην Τράπεζα Πειραιώς σε Μυτιλήνη και Καλλονή διαπίστωσαν τα δυσάρεστα, οπότε το πρόβλημα φάνηκε σε όλη του την έκταση.

Ο αριθμός των δικαιούχων στη Λέσβο, με μία πρώτη εκτίμηση, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 800 άτομα επί συνόλου 3.500 κτηνοτρόφων της περιοχής μας και 18.000 συνολικά ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, που εισπράττουν κάθε χρόνο την Ενιαία Ενίσχυση. Μία σημαντική μερίδα από αυτούς τους κτηνοτρόφους διαθέτουν μεγάλα εκτατικά δικαιώματα από βοοτροφία, υπάρχουν όμως και κτηνοτρόφοι με αιγοπρόβατα που είχαν δηλωμένους ιδιωτικούς ή δημοτικούς κατά κύριο λόγο βοσκοτόπους με βελανιδιές και πουρνάρια και οι οποίοι βρίσκονται τώρα "στον αέρα", καθώς οι εκτάσεις αυτές δεν αποτελούν βοσκοτόπια κατά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Βοσκοτόπων και έχουν απενταχθεί. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτελούν αυτονόητους βοσκοτόπους για τη Λέσβο, οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν επανενταχθεί και το οξύμωρο είναι πως σε κάποιες περιοχές παραμένουν ενταγμένες εκτάσεις, με την ίδια ακριβώς βλάστηση, παρακείμενων εκτάσεων που απεντάσσονται.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως συνέπεια την περικοπή ενός σημαντικού ποσοστού από την προκαταβολή του 50% για τους κτηνοτρόφους που έχουν βρεθεί σε αυτήν τη "μέγγενη", πολλοί εκ των οποίων εισέπραξαν χθες δραστικά μειωμένη την επιδότησή τους σε σχέση με το συνολικό ποσό που αιτούνται.

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους αρκεί να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, οι οποίοι είδαν την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης μειωμένη μέχρι και κατά 3.000 ευρώ. Με άλλα λόγια πρόκειται για "σφαγή" των κτηνοτρόφων και όχι για "κουτσούρεμα" των επιδοτήσεών τους κατά λίγες εκατοντάδες ευρώ.

Αναφέρθηκαν, πάντως, χθες στην εφημερίδα μας κάποιες περιπτώσεις ελαιοπαραγωγών που βρήκαν κατά λίγο μειωμένες τις επιδοτήσεις τους, πρόκειται όμως για μικρά ποσά σε σύγκριση με τους κτηνοτρόφους, τα οποία το πιθανότερο παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών στον ΕΛΓΑ.

 

Αντιδράσεις

«Ήμουν ο πρώτος που είχα προειδοποιήσει για το τι θα συνέβαινε με το ζήτημα των βοσκοτόπων, αλλά δεν με άκουσαν και μάλιστα θα θυμάστε πως είχα δηλώσει στην εφημερίδα σας επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης», τόνισε χθες στα "Νέα της Λέσβου" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αλέκος Γιαζιτζόγλου (ο οποίος δεν είχε επίσημη εικόνα από πλευράς Υπουργείου για τον αριθμό των δικαιούχων που υφίστανται την περικοπή και τα ποσοστά, αλλά μόνο από τα στοιχεία που είχε επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα από τις απεντάξεις βοσκοτόπων το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό του τμήματος επιδοτήσεων της ΕΑΣΛ).

Από τη δική του πλευρά ο γραμματέας του Συλλόγου Ανεξάρτητων Παραγωγών Λέσβου, Αχιλλέας Κεχαγιάς, εξέφρασε φόβους μιλώντας μας για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων αντιδράσεων από κτηνοτρόφους: «Δεν υπάρχουν φορείς να υποστηρίξουν τους αγρότες στη Λέσβο, πάει και τελείωσε. Μην με ρωτάτε να σας πω τίποτα άλλο. Είμαστε απογοητευμένοι».

Ο Στρατής Κυρατζής

Την ίδια ώρα ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, καλούσε μέσω της εφημερίδας μας τους Βουλευτές και λοιπούς φορείς να μεταβούν άμεσα στην Αθήνα και να απαιτήσουν αποκατάσταση των αδικιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι επιβεβλημένο άμεσα οι Βουλευτές μας ανεξαρτήτως κομμάτων, ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι συνεταιριστικοί φορείς να μεταβούν στην Αθήνα απαιτώντας λύση από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη».


 

 

Μετά από συναντήσεις που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις άδικες και παράνομες παρακρατήσεις που υφίστανται στην  Ενιαία Ενίσχυση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός  έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

“Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση,  τα νοικοκυριά βυθίζονται στη φτώχια και οι νέοι μας βλέπουν τα όνειρα τους να καταστρέφονται παραδομένοι στην ανεργία, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να διασφαλίσει ακόμα και τις Κοινοτικές Ενισχύσεις για τους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια για τη στήριξη της παραγωγικής μηχανής που είναι ο πρωτογενής τομέας.

Σαν να μην έφτανε η ωρολογιακή βόμβα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης των βοσκότοπων που δυστυχώς "έσκασε" στα χέρια εκατοντάδων κτηνοτρόφων της Λέσβου οι οποίοι χωρίς δική τους ευθύνη διαπιστώνουν από την Δευτέρα δραματική μείωση των επιδοτήσεων τους, οι κυβερνώντες έχουν και το θράσος να παρακρατούν Κοινοτικές επιδοτήσεις για βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο Ταμείο.

Είναι προφανές πως ο στόχος της συγκυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να παραδώσουν ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο στην πατρίδα μας, δίνοντας τη χαριστική βολή στη ραχοκοκαλιά Εθνικής Οικονομίας με το να περιορίσουν ακόμα και τα ελάχιστα περιθώρια ρευστότητας των παραγωγών μας εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έχουν μπροστά τους.

Οι ώρες είναι πλέον κρίσιμες και οι ευθύνες μοιράζονται σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Επιτέλους οι εμπλεκόμενοι ας τις αναλάβουν έστω και τώρα έναντι των αγροτών μας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει και η Λέσβος ακόμη περισσότερο”.

Μοιράσου το άρθρο!