Αγροτικά - Αλιεία

06/04/2019 - 06:01

Μάχη για τη δακοκτονία στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Σκηνικό ανατροπής στην επί χρόνια παγιωμένη κατάσταση του έργου της δακοκτονίας, δείχνουν οι εξελίξεις μέχρι αυτή τη στιγμή, αφού το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών την Τετάρτη από την Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου, επιφύλαξε εκπλήξεις.


Φέτος για πρώτη φορά υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής εταιρειών στο διαγωνισμό για τους ψεκασμούς της δακοκτονίας, με 3 εταιρείες να καταθέτουν φάκελο.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν η εταιρεία «Δόμηση», που εδώ και χρόνια είναι η μοναδική ενδιαφερόμενη για το έργο της δακοκτονίας, η εταιρεία του Χ. Παπαδέλλη από τη Θερμή, καθώς και εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όμως, ακυρώθηκε λόγω ελλιπούς φακέλου.

Κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών την Τετάρτη, διαπιστώθηκε από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού, ότι η εταιρεία «Δόμηση» στο φάκελό της δεν είχε υποβάλει έντυπο προσφοράς όπως υποχρεούται, ωστόσο η οικονομική προσφορά της είχε κατατεθεί κανονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η εταιρεία του Χ. Παπαδέλλη όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" κατέθεσε κανονικά την οικονομική της προσφορά στο φάκελο, δίνοντας συνολικά έκπτωση 70 χιλιάδων ευρώ, για το έργο που φέτος είχε προϋπολογισμό 1.362.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το έργο θα κατακυρωθεί στην εταιρεία του Χ. Παπαδέλλη, επισήμως, όμως, αυτό θα γίνει κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ακόμη και να μην υπήρχε το τυπικό ζήτημα της μη κατάθεσης του εντύπου της οικονομικής προσφοράς, η ηλεκτρονική προσφορά που κατέθεσε η «Δόμηση» έχει μηδενική έκπτωση και είναι ίση με τον προϋπολογισμό του έργου.

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, δίνεται περιθώριο 10 ημερών για την κατάθεση ενστάσεων. Ακολουθεί η εξέτασή τους εφόσον υπάρχουν και η υπογραφή της σύμβασης.

Ωστόσο το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"  (Στρατής Σαμιώτης) δίνει και μια άλλη διάσταση του διαγωνισμού. Η  «Δόμηση Αιγαίου»  έχει εντοπίσει κάποια τυπικά προβλήματα στο προσωπικό που είναι υποχρεωμένη η κάθε εταιρεία να δηλώνει εκ των προτέρων με την κατάθεση της προσφοράς της στον διαγωνισμό για τις θέσεις των αρχιεργατών στα συνεργεία. Φαίνεται πως η «Δόμηση Αιγαίου» ερεύνησε εξονυχιστικά τα ονόματα των αρχιεργατών που δήλωσε ο ανταγωνιστής της διαπιστώνοντας κάποια τυπικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν και να τεκμηριώσουν προσφυγή. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη μέχρι χθες παρέμενε άγνωστο αν η εταιρεία του Χαράλαμπου Παπαδέλλη θα τραβήξει κι εκείνη από την πλευρά της «τα σχοινιά» και όπου βγάλει ή αν θα υποχωρήσει μπροστά στο ενδεχόμενο να μπει και φέτος σε περιπέτειες ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία.

Μοιράσου το άρθρο!