Αγροτικά - Αλιεία

10/03/2020 - 13:06

Μέχρι 10 λεπτά πάνω από πέρσι η τιμή παραγωγού πρόβειου γάλακτος στη Λέσβο

Από τα 70 λεπτά που πληρώνονταν πέρσι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι για το πρόβειο γάλα προέκυψε άνοδος φέτος.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Βαλτζής, αντιπρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγίας Παρασκευής Λέσβου «πέρσι η τιμή που πληρωθήκαμε για το πρόβειο γάλα ήταν 70 λεπτά το κιλό, ενώ όταν γίνονταν διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες με τις εταιρείες και τους άλλους συνεταιρισμούς, μας πρόσφεραν έως και 77 λεπτά το κιλό. Τελικά μας προσέγγισαν και εταιρείες από Βόρεια Ελλάδα και από Θεσσαλία και αποφασίσαμε να κλείσουμε συμφωνία με μια εταιρεία παραγωγής τυριών από τα Τρίκαλα». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος η τιμή απορρόφησης στο πρόβειο γάλα του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής έκλεισε τελικά στα 80 λεπτά το κιλό.

Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής και τα μέλη του παράγουν περί τους 2.500 τόνους πρόβειο και γίδινο γάλα κατ΄ έτος. Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, το ΔΣ της οποίας απαρτίζουν ως επί το πλείστον νέοι σε ηλικία άνθρωποι, είναι μια υγιής συνεταιριστική οργάνωση που έχει και σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία του νησιού.

Για τις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος μιλήσαμε από το νησί με τον Γιάννη Φλωρίδη από την Γεωτεχνική Αιγαίου, ο οποίος μας επιβεβαίωσε την άνοδο κα τις τιμές αυτές

Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, κ. Στρατής Κόμβος, οι τιμές στο πρόβειο είναι φέτος στο νησί στα 79 λεπτά το κιλό. «Αυτό συνέβη επειδή υπάρχει μια εταιρεία η οποία ήλθε φέτος στο νησί πρώτη φορά και δουλεύει ένα τυροκομείο από τα Τρίκαλα. Αλλά και πάλι οι τιμές παραγωγού αυτές στο πρόβειο είναι πολύ χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο έγιναν και συσκέψεις στο νησί για το θέμα των τιμών γάλακτος με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Κουφέλου. Στις ζυμώσεις έλαβαν μέρος και οι Συνεταιρισμοί της περιοχής.

 

Μπίκας Αλέξανδρος/ agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!