Αγροτικά - Αλιεία

10/09/2013 - 05:56

Μπάχαλο με τα βοσκοτόπια

Μ

ε πρόστιμο ύψους 1 δισ. ευρώ, απειλείται σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας αν δεν τακτοποιήσει πλήρως, μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, το «καυτό» θέμα των επιλέξιμων για ενίσχυση κτηνοτροφικών εκτάσεων.
Οι κοινοτικοί ελεγκτές αναμένονται στη χώρα μας το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου. Οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα έχουν «μπει στην πρίζα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκαθαρίσουν μέσα σε λίγες ημέρες, όσα μένουν ασαφή εδώ και δεκαετίες.

Όπως και αν έχουν όμως τα πράγματα, κτηνοτροφικές εκτάσεις αναμένεται να «κοπούν» από την εξισωτική και άλλες μορφές ενισχύσεων που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εντολή στα κράτη μέλη, να ξεκαθαρίσουν το θέμα των εκτάσεων που δικαιολογούν εξισωτικές αποζημιώσεις.

Το ελληνικό μοντέλο
Η Ελλάδα δεν έχει σύγχρονους χάρτες, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει διαθέσει χρήματα για φωτογραφίσεις.

Έτσι, πολλές φορές δεν μπορεί να αποδείξει δεδομένες καταστάσεις. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η παρανομία, η οποία στην Ελλάδα καλύπτεται πολλές φορές, προφανώς για λόγους πολιτικής πελατείας, από το επίσημο κράτος.

Για παράδειγμα, στην Εύβοια όταν πριν λίγους μήνες είχαν πάει οι κοινοτικοί ελεγκτές, είδαν δηλωμένους ως βοσκότοπους δασικές εκτάσεις που είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές από φωτιά. Οι δηλώσεις των εκτάσεων είχαν γίνει πριν κάποιο χρονικό διάστημα, στο μεταξύ το δάσος αναβλάστησε και οι κοινοτικοί ελεγκτές… τραβούσαν τα μαλλιά τους!

Οι αδικίες του συστήματος
Μη έχοντας επικαιροποιημένους, επίσημους χάρτες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει αυτό το διάστημα ελέγχους βάσει των ηλεκτρονικών χαρτών του διαδικτύου (Google και Bing). Εκεί οι θάμνοι εμφανίζονται σαν δέντρα. Και όσοι ελεγκτές δεν έχουν πάει οι ίδιοι στις περιοχές που βλέπουν στους ηλεκτρονικούς χάρτες είναι πάρα πολύ πιθανό να κάνουν λάθη.

Ως γνωστό, η Ε.Ε. δικαιολογεί μέχρι 50 δέντρα στα 10 στρέμματα, για να χαρακτηριστεί ένας τόπος ως βοσκοτόπι. Αν τα δέντρα είναι περισσότερα, αρχίζουν οι περικοπές, οπότε αντίστοιχα κόβονται και οι ενισχύσεις.

 

Λασηθιωτάκη Πέλλα

Μοιράσου το άρθρο!