Skip to main content
|

Νέα δεδομένα για το Λεσβιακό ελαιόλαδο και τη χρήση του ως superfood

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου, προκειμένου να μπορέσει να πιστοποιηθεί σαν βελτιωτικό υγείας και στη συνέχει να χρησιμοποιηθεί στη φαρμακολογία ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τα αποτελέσματα ερευνών βγάζουν από την αφάνεια το ελαιόλαδο της Λέσβου που μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση που του αξίζει, με τη δημιουργία  προϊόντων και υποπροϊόντων που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο προϊόν.

Με αυτό το στόχο τέσσερις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν την Συνεργασία Γέρας και εντάχθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. To Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωτεχνική Αιγαίου, οι παραγωγοί της Μοδούσας και η εταιρία με έδρα τη Γερα Agnusvita  ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα από την έρευνα, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα εξάγει ένα προϊόν από το λάδι, με ενισχυμένα βίο δραστικά.

Το Σχέδιο Δράσης πραγματεύεται τη χρησιμοποίηση ενός καινοτόμου διφασικού συστήματος έκθλιψης, χωρίς χρήση νερού, για την παραγωγή ελαιόλαδου από ποικιλίες του Β. Αιγαίου όπως η Κολοβή με υψηλό βιοδραστικό περιεχόμενο. Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο πρώτος χρόνος των ερευνών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Ελαιουργείο Βρανά στον Παππάδο της Γέρα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά  , επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό όπως σημείωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκολας Θωμαϊδης. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, θα ξεκινήσουν εκ νέου στη νέα ελαιοκομική περίοδο από το Σεπτέμβριο για να αποδειχθεί ότι έχουν διάρκεια και να μπορέσει να πιστοποιηθεί ο ισχυρισμός.

Στόχος λοιπόν στην παρούσα φάση είναι να πατενταριστεί ο ισχυρισμός αυτός και εν συνεχεία με αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων να μπορέσει να μπει στην παραγωγή.

«Η διαδικασία μετατροπής μιας οικονομίας από την παραδοσιακή της μορφή σε σύγχρονη και καινοτόμα είναι μια δύσκολη διαδικασία, είπε ο κύριος Θωμαΐδης, αυτή η διαδικασία θέλει συνήθως 12 χρόνια. Η πρόταση της Λέσβου μπήκε σε φάση υλοποίησης το 2018.».

Τα αποτελέσματα και τα στάδια της έρευνας είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ιστοσελίδα https://ytconsulting.gr/gera/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

ertnews.gr/ Μυρσίνη Τζινέλλη

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία