Αγροτικά - Αλιεία

07/06/2020 - 08:41

Ο Κώστας Πρωτούλης ο δημιουργός! Ελαιόλαδο που αντανακλά την ελευθερία με χρυσοπράσινα φωτεινά χρώματα και με πλούσιες φρουτώδεις γεύσεις.

Το πρώτο ελαιοτριβείο της οικογένειας Πρωτούλη ιδρύθηκε το 1975 από τον Γιάννη Πρωτούλη.

Βασικός στόχος ήταν η διαρκής βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και η απόλυτη διαφάνεια της επιχείρησης. Αυτοί είναι δύο βασικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Σε συνδυασμό με τη φύση των ελαιώνων και την ποικιλία των ελιών τα προϊόντα διακρίθηκαν και έχουν λάβει πολλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Κώστας Πρωτούλης συνεχίζει σήμερα την οικογενειακή παράδοση και όπως λέει ο ίδιος: «Επενδύοντας σε εξοπλισμό, τεχνογνωσία και νέες πρακτικές, πιστεύω πως έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τόσο των παραγωγών όσο και των πελατών μας, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν ανιδιοτελώς από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησης μας στον χώρο».

Θέτοντας την ερώτηση αν υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία των προϊόντων, ο κ. Πρωτούλης απάντησε: « Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του τυποποιημένου ελαιόλαδου. Θέλοντας να αναδείξουμε όμως τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα που παράγονται, αποφασίσαμε να υποδιαιρέσουμε αυτές τις κατηγορίες με κλίμακα. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (οξύτητα, χρώμα, αρώματα, περίοδος συγκομιδής κ.α.), δημιουργήσαμε μία ευρεία σειρά προϊόντων για κάθε προτίμηση. Συνοπτικά οι κατηγορίες που τα διαχωρίσαμε είναι τα: α) Premium προϊόντα ( Protoleo, AEGAEA PGI, AEGΑEA BIO PGI), β) Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος (Aegean Gold PGI LESVOS), γ) Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικό ΠΓΕ Λέσβος (Aegean Gold BIO PGI LESVOS), δ) Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (Aegean Gold) και φυσικά το παρθένο ελαιόλαδο Aegean Gold κυρίως μαζικής χρήσης, για επιχειρήσεις HORECA. Όπως προανέφερα βασικό μας μέλημα είναι η ποιότητα. Έχουμε την τύχη η Λέσβος και ειδικά η περιοχή του Πλωμαρίου (όπου βρίσκονται και τα ιδιόκτητα 500 στρέμματα ελαιώνων και βιο-ελαιώνων μας), να διαθέτει τη μοναδική ποικιλία ελιάς Κολοβή. Το έδαφος αφήνεται απαλλαγμένο από αλλοίωση επιτρέποντας έτσι στην άγρια βλάστηση να αναπτυχθεί δίπλα στα ελαιόδεντρα. Το ελαιόλαδό μας αντανακλά αυτή την ελευθερία μέσα από τα αρώματα του δεντρολίβανου, του θυμαριού, της ρίγανης κλπ. Επιπλέον οι δύσβατες περιοχές επιτρέπουν την ανάπτυξη της βιοελιάς αφού καθιστούν αδύνατη τη μηχανική χρήση. Συνδυάζοντας αρμονικά και τις τρεις ποικιλίες που υπάρχουν στο νησί (Κολοβή, Αδραμυτιανή, Λαδοελιά), καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ελαιόλαδο με χρυσοπράσινα φωτεινά χρώματα και με πλούσιες φρουτώδεις γεύσεις. Παράλληλα, επενδύουμε συνεχώς σε μηχανικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία τηρώντας ευλαβικά τους αυστηρούς κανόνες της ορθής ελαιοποίησης (συγκομιδή, έκθλιψη, αποθήκευση). Με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω παραγόντων, ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και κατά συνέπεια, τα βραβεία σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς που καθιερωμένα έχουμε συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι και τη χρονιότητα της διατήρησης των υψηλών επιπέδων ποιότητας των προϊόντων μας».

9

Από το 2002 που η Protoulis ξεκίνησε την τυποποίηση του προϊόντος, έθεσε ως βασικό στόχο την αύξηση των εξαγωγών. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περίπου 15 χώρες από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Νότια Αφρική και Ασία. Η εταιρία εστιάζει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και οι ευεργετικές λειτουργίες του ακόμα και σήμερα παραμένουν άγνωστες σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι δυσκολίες είναι πολλές και ο ανταγωνισμός παγκοσμίως πολύ μεγάλος.

Όπως λέει ο κ. Πρωτούλης «οι τιμές που δίνονται από χώρες όπως π.χ. η Τυνησία (που είναι μία πεδινή χώρα), είναι αδύνατο να τις ανταγωνιστεί η Ελληνική αγορά όπου η συγκομιδή είναι πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρή, οδηγώντας όλο και περισσότερους ελαιοπαραγωγούς να εγκαταλείπουν τη γεωργία. Επιπλέον, δυσεύρετο έχει γίνει το προσωπικό για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Οι απαιτήσεις των προδιαγραφών που πρέπει να πληροί το προϊόν στον δυτικό κόσμο είναι πάρα πολλές και οι τιμές πώλησης δεν συνάδουν με αυτές. Όλο αυτό είναι ένα σύμπλεγμα δυσκολιών που για να ξεπεραστούν γίνεται ένας διαρκής και δύσκολος αγώνας που πρέπει να κερδίζουμε για να παραμένουμε «ζωντανοί». Πιστεύω πως κάθε εταιρεία, όσο καλό κι αν είναι το προϊόν που παράγει, έχει ανάγκη την ενίσχυση της επικοινωνιακής της προσπάθειας και την ενίσχυση του brand της, χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία το marketing και τη διαφήμιση. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής για να λάβει την απόφαση να αγοράσει ένα προϊόν, έχει προηγουμένως δεχθεί μία υποσυνείδητη επίθεση από διαφημίσεις διαμορφώνοντάς του μία λανθασμένη σύνδεση κάποιου προϊόντος με μία συγκεκριμένη επωνυμία. Συνεπώς αν μια επιχείρηση δεν ενισχύσει το brand της, είναι καταδικασμένη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας και κατ’ επέκταση πωλήσεων».

Για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Πρωτούλης δήλωσε: « Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που με κάθε ευκαιρία θίγω. Όπως προανέφερα πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Οι ελάχιστες παροχές που δίνονται πλέον από τη πολιτεία, ο μεγάλος όγκος εισαγωγών κάθε λογής προϊόντων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και τα ελάχιστα κίνητρα που υπάρχουν, απομακρύνουν τους νέους από τη καλλιέργεια. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία είναι άνω των 50 ετών. Επίσης τα τελευταία χρόνια ο χώρος της ελαιοκομίας βάλλεται από αλλεπάλληλα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή καθώς και τα έντονα και συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιώνες με τον δάκο, το γλοιοσπόριο και άλλες ασθένειες, έχουν ως αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο ευκαιρίες υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, αρκεί να απομυθοποιηθεί η λανθασμένη νοοτροπία των γονέων πως πετυχημένος επαγγελματίας γίνεται όποιος ασκεί μόνο δουλειά γραφείου και ωθήσουν τους νέους που έχουν έφεση στη χειρωνακτική εργασία και κατ’ επέκταση στη καλλιέργεια της γης. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει και η πολιτεία δημιουργώντας ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, να προστατέψει και να ωθήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, που στόχο θα έχει την προτροπή και τη μέγιστη βοήθεια προς τους νέους αγρότες».

6

Ο κ. Πρωτούλης συμμετείχε στο έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ε.Κ.Π.Α. με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας. Για τη συγκεκριμένη δράση δήλωσε: « Είχα την τύχη να συνεργαστώ με έναν εξαίρετο επιστήμονα, τον κ. Θωμαΐδη. Ο καθηγητής κατάφερε να αποδείξει επιστημονικά, όλα αυτά που τόσα χρόνια, δειλά όλοι εμείς (ανεπίσημα) συζητούσαμε, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του ελαιόλαδου της Λέσβου και της ποικιλίας της ελιάς μας. Οι κατευθύνσεις αλλά και οι επιστημονικές αποδείξεις που κατάφερε ο κ. Θωμαΐδης και η επιστημονική ομάδα του να συγκεντρώσουν, μας έδωσε ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος, προβάλλοντας εμπεριστατωμένα πλέον τις ωφέλειες, τις ευεργετικές λειτουργίες και τη μοναδικότητα του ελαιόλαδου μας. Προϋπόθεση όμως για να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ωφέλειες, είναι να καταφέρουμε να παράγουμε σε μεγάλο ποσοστό έναν υγιή καρπό που θα ανταποκρίνεται σε όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτό το σημείο, και με τη δυνατότητα που μου δίνεται από αυτό το βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Θωμαΐδη για την πολύτιμη προσφορά του».


Το όραμα της οικογένειας Πρωτούλη είναι να κερδίσει ένα στοίχημα, και να προσθέσει ένα λιθαράκι ακόμη στην οικοδόμηση της εικόνας του Λεσβιακού EVOO σε όλο τον κόσμο. «Θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας στον δρόμο που χαράξαμε λαμβάνοντας το Χρυσό βραβείο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό το 2004 καθώς και το Χρυσό βραβείο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στον διεθνή διαγωνισμό Μario Solinas της Ισπανίας το 2007. Το Λεσβιακό EVOO ήταν το στολίδι που βρέθηκε σε μια μορφή λασπώδους πέτρας μόνο για να μετατραπεί σε ένα λαμπρό διαμάντι από τα χέρια κάποιου άλλου. Όραμα μας λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε πως αυτό θα πάψει να συμβαίνει και εμείς οι ίδιοι θα είμαστε αυτοί που θα ελέγχουμε το δικό μας μοναδικό προϊόν. Η οικογένεια μου βρίσκεται και θα εξασφαλίσουμε πως και οι επόμενες γενιές θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως μακροχρόνιος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μερικά ακόμα προϊόντα, προερχόμενα κατά βάση από τους ελαιώνες της Λέσβου που θα συμβάλουν εξίσου στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος κάτι τέτοιο πιστεύουμε πως θα δώσει επιπλέον κίνητρο σε όλους τους εμπλεκομένους με την ελαιοκομία, μέσω της υπεραξίας που θα αποκτήσουν τα ελαιόδεντρα ως πρώτη ύλη».

----

 Επιμέλεια  Χαρά Ζήκα / Ελιά - Ο θησαυρός του Β. Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!