Αγροτικά - Αλιεία

30/03/2022 - 10:51

Ο Μάρτιος έφερε τόνωση ζήτησης και τιμών στο ελαιόλαδο

Άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά η σύρραξη Ρωσίας - Ουκρανίας, φέρνοντας μεγάλη ζήτηση τόσο για το ηλιέλαιο, όσο και άλλα είδη ελαίων. Η γενικότερη κινητικότητα έδειξε να περνάει και στο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι τιμές του παραγωγού. Στα μέσα Μαρτίου πάντως τα αποθέματα του προϊόντος είχαν κατέβει αρκετά.

Λέσβος: Κινητικότητα και άνοδος των τιμών


Για πολύ έντονη κινητικότητα στην αγορά της Λέσβου το Μάρτιο κάνει λόγο από την πλευρά του, μιλώντας στο Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, ο κ. Γιώργος Κατζανός, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου με έδρα στο Κάτω Τρίτος Λέσβου. Όπως είπε στον agrotypos.gr«υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για βιομηχανικά έλαια, τα οποία πλέον πιάνουν τιμές έως και 3,10 ευρώ το κιλό, προφανώς γιατί η αγορά θέλει να καλύψει το κενό που παρουσιάζεται με το ηλιέλαιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ηλιέλαιο έχει πάρει πάνω 100% μέσα διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Οπότε αυτό περνάει και στα υπόλοιπα έλαια. Τα έξτρα παρθένα στη Λέσβο έπιαναν μέχρι τις 15-20 Μαρτίου και τα 3,35 με 3,40 ευρώ το κιλό. Οι ελαιοπαραγωγοί επιτέλους πήραν κάποια χρήματα στο χέρι και ευελπιστούν να συνεχιστεί αυτή η τάση. Το γεγονός ότι είχαν έσοδα φέτος, τους οδήγησε και σε καλύτερη καλλιέργεια για τη νέα χρονιά, από την άποψη ότι είχαν καλύτερη ευχέρεια να φροντίσουν τα κτήματά τους».

Κρήτη: Αισιοδοξούν οι ελαιοπαραγωγοί για την συνέχεια

Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου δήλωσε στο Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία πως έως τα μέσα Μαρτίου η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα επίπεδα των 3,40 ευρώ το κιλό, όμως η κατάσταση με τον πόλεμο και η γενικότερη αναταραχή, έχει συμβάλλει στην τόνωση της ζήτησης όλων των ελαίων (ιδιαίτερα του ηλιελαίου), με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο πως οι τιμές θα ανέβουν περαιτέρω. Ο ΑΣ Εμπάρου έχει ακόμα απόθεμα συνολικά 400 τόνων σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας, το οποίο ευελπιστεί να κλείσει βάσει του ενδιαφέροντος που παρατηρείται και ενόψει Πάσχα/καλοκαιριού, σε ακόμα καλύτερες, από τις τρέχουσες, τιμές. Αναφορικά με τη νέα χρονιά, όπως αναφέρει ο κ. Περογιαννάκης, ο καιρός έχει ευνοήσει τα δέντρα και αν όλα πάνε καλά και στην συνέχεια, είναι πιθανό να υπάρχει καλή παραγωγή.

Λακωνία: Στην σφαίρα των 3,70 ευρώ οι τελευταίες πράξεις

Κινητικότητα εμφάνιζε η αγορά του ελαιολάδου και στο νομό Λακωνίας στα μέσα Μαρτίου. Όπως δήλωσε στο Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία ο πρόεδρος και διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας, κ. Σωτήρης Κρητικός, στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται ο Συνεταιρισμός, τα αποθέματα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι πράξεις που γίνονται είναι με το... σταγονόμετρο. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, γύρω στις 10 Μαρτίου δόθηκαν από τον Συνεταιρισμό 40 τόνοι στην τιμή των 3,70 ευρώ το κιλό, σε ελληνική εταιρεία. Στην ίδια τιμή (3,70 ευρώ το κιλό) αγόρασε η εν λόγω εταιρεία και από τον Συνεταιρισμό Φονικίου Λακωνίας, που δραστηριοποιείται στη νότια Λακωνία, ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κρητικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν άμεση επίδραση στην αγορά και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, από την άποψη ότι υπάρχει πεποίθηση και... φόβος για ελλείψεις, οπότε γίνονται αγορές, ανεβαίνει η ζήτηση, συνεπώς και οι τιμές.
Γύρω στις 20 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ελαιοποίησης της φετινής εσοδείας στον Συνεταιρισμό Πετρίνας. Όπως δήλωσε στο Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Συνεταιρισμού: «όλο σχεδόν το Μάρτιο γίνονταν πράξεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην περιοχή της Λακωνίας και περί τις 20 Μαρτίου οι τιμές ήταν στα 3,60 με 3,70 ευρώ το κιλό. Ως ΑΣ Πετρίνας, στις αρχές Μαρτίου, είχαμε δώσει ένα βυτίο φετινής εσοδείας στην τιμή των 3,45 ευρώ ανά κιλό. Συνολικά η παραγωγή μας φέτος ήταν 500-550 τόνοι, εκ των οποίων είχαμε διαθέσει ως το Μάρτιο περί τους 200». Ο Συνεταιρισμός Πετρίνας διαθέτει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τυποποιημένο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεσσηνία: 50% κάτω η παραγωγή, λίγες ποσότητες απέμειναν

Δεν ξεπέρασε τους 35.000 τόνους η φετινή (2021-2022) παραγωγή ελαιολάδου στο νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Πάζιος. Όπως μας εξήγησε, μια καλή χρονιά στη Μεσσηνία, η παραγωγή μπορεί να φθάσει και τους 70.000 τόνους, ενώ πέρσι (2020-2021) δεν ξεπέρασε τους 48.000 τόνους. Όπως αναφέρει ο κ. Πάζιος, η ακρίβεια έχει κάνει τους παραγωγούς συγκρατημένους όσον αφορά στις εισροές της νέας σεζόν κι ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ο καιρός ήταν ευνοϊκός για την ελαιοκαλλιέργεια. Αναφορικά με τα αποθέματα ελαιολάδου, ο κ. Πάζιος, σημειώνει πως έχουν μείνει πολύ λίγα πίσω, ενώ οι τιμές έχουν εμφανίσει διακυμάνσεις, με το μέσο όρο όμως να παίζει στα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό.
O κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη ελαιόλαδα απούλητα στην περιοχή αν και η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη. Μετά από μεγάλο διάστημα που ήταν παγωμένη η αγορά από τα μέσα Μαρτίου άρχισε να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε προσφορές για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας σε τιμή 3,70 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, αναφέρει ότι μετά από αρκετούς μήνες, που υπήρξε μια εμπορική απραξία, άρχισαν να αγοράζουν οι έμποροι στα 3,40 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν πάντως ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου αλλά και ΠΟΠ Καλαμάτα και περιμένουν καλές τιμές για να πουληθούν.

Ο Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο, τονίζει ότι η αγορά δείχνει ενδιαφέρον για μια καλύτερη τιμή από τα 3,40 ευρώ το κιλό. Για αυτό κάνουμε προσπάθεια να προχωρήσουμε σε δημοπρασία ώστε να δούμε που μπορεί να φτάσει η τιμή για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα.

Μοιράσου το άρθρο!