Χρόνος ανάγνωσης :
2'Μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης - Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης για την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που υποχρεώνει τους Έλληνες αγρότες να αγοράζουν στο εξής σπόρους μόνο από τις πολυεθνικές.
Η πλειοψηφία της επιτροπής Περιβάλλοντος -που είναι η μεγαλύτερη νομοθετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές. Παράλληλα οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν την προστασία του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.
Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Αυτό που επιχειρείται θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια τροφής, την ίδια στιγμή που αυξάνει το κόστος για τους παραγωγούς και την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίων όλων μας. Η προτεινόμενη νομοθεσία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από κινήματα πολιτών, δίκτυα και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Απομένει τον ερχόμενο Φεβρουάριο η κρίσιμη ψήφος της επιτροπής Γεωργίας, στην οποία επίσης έχω καταθέσει πρόταση απόρριψης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκεκριμένη πρόταση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων. Οι νέοι κανόνες θα είναι ένα από τα τελευταία θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις ευρωεκλογές.
Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά -η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής στα 9 δισ. δολάρια ετησίως. Παράπλευρος στόχος, η απαλλαγή διά παντός από τους «ανταγωνιστές» της (αγρότες, βιολογικούς κτηνοτρόφους, παραγωγούς παραδοσιακών σπόρων - ελεύθεροι από δικαιώματα ιδιοκτησίας).
Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι 10 μεγαλύτερες το 73% και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο οι πολυεθνικές ισχυρίζονται πως χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω ‘παράνομης αναπαραγωγής’, αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων.
πηγή: www.protothema.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Λέσβος - Χάβαρα: Το "χρυσάφι" του νησιού (βίντεο)
Ο Κόλπος της Καλλονής, ένας κλειστός κόλπος που θυμίζει λιμνοθάλασσα, δίνει μεροκάματο και συντηρεί...
Τουλάχιστον 4.500.000 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο για θερμοκήπια - Αιτήσεις έως 26 Αυγούστου
Ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών – Στα 600 εκ. με υπερδέσμευση και ιδιωτική...
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Αγροοικολογίας στην Βαρκελώνη
Σε μια σημαντική στιγμή για την προβολή της ελληνικής αγροτικής κληρονομιάς, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου...
2η Ενημερωτική Δράση του Έργου GOV4ALL στο Αγρόκτημα “Σπόρος” της Λέσβου για την Υγεία του Λεσβιακού Ελαιώνα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στο χώρο του αγροκτήματος αναγεννητικής γεωργίας...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις