Οι ενισχύσεις σε ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους δεν πρέπει να μείνουν απλές υποσχέσεις.
Παράθυρο για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας ανοίχτηκε με την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αντίστοιχο αίτημα του Βουλευτή του Σύριζα Γιάννη Μπουρνού. Μέχρι τώρα το Υπουργείο σε όλα τα αιτήματα βουλευτών, τόσο της Λέσβου όσο και άλλων περιοχών, που ζητούσαν ενισχύσεις για τους ελαιοπαραγωγούς απαντούσε αρνητικά.
Το αίτημα όμως του Γιάννη Μπουρνού που ζητούσε Κρατική Οικονομική Ενίσχυση (ΚΟΕ) για την ελαιοκομική περίοδο 2020/21 και de minimis για την περίοδο 2021/22 ήταν καλά αιτιολογημένο, τεκμηριωμένο, και στοιχειοθετημένο και δεν μπορούσε να απαντηθεί αρνητικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βεβαίως και ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο το Αγροτικό Γραφείο του Σύριζα όσο και άλλοι φορείς του νησιού μας με πρώτους τους ελαιοπαραγωγούς πίεζαν να δοθούν ενισχύσεις. Για τους λόγους αυτούς η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αυτή τη φορά διαφορετική.
Συγκεκριμένα το υπουργείο απάντησε ότι «για την ελαιοκομική περίοδο 2020/2021 προτάθηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη βάση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας η ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών σε πρόγραμμα de minimis και η χορήγηση ενίσχυσης στα 30 €/στρ., οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τι σημαίνει αυτή η «εξέλιξη» πληροφορηθήκαμε ότι το αίτημα έχει φύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένοντας την έγκριση του κ. Σταϊκούρα. Επομένως τίποτα δεν είναι οριστικό, αν δεν εγκριθεί η ενίσχυση από τον εν λόγω Υπουργό. Γι αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά αντιθέτως τώρα πρέπει να ανέβουν οι τόνοι διεκδίκησης από τους αγρότες και από τους φορείς που τους εκπροσωπούν μέχρι την οριστική έγκριση του αιτήματος.
Να πάμε όμως και στο μέτωπο της κτηνοτροφίας τώρα. Μέσα στα επτά ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών, τα οποία από τους ίδιους χαρακτηρίστηκαν «ασπιρίνες», επειδή δεν αντιμετωπίζουν ούτε λύνουν τα προβλήματά τους, και ειδικά αυτό που σχετίζεται με το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 50% της ενίσχυσης μεταφοράς των ζωοτροφών το ύψος της οποίας θα ανέλθει στα 3,5 εκατ. Ευρώ.
Κι εδώ όμως χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Η ενίσχυση μεταφοράς των ζωοτροφών δίνεται από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου (ΜΝΑ) ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 23,93 εκατ. ευρώ. Ο Σύριζα, επί κυβερνήσεως του, είχε υποβάλει αίτημα στην ΕΕ να ανέλθει στα 40 εκατ., αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ που φρόντισε να πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια για να χτίσει «Βάστριες» δεν διαπραγματεύτηκε την αύξηση του Προγράμματος έστω κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ που θα έλυνε σήμερα πολλά από τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες των νησιών μας.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο προϋπολογισμός των MNA δεν θα αυξηθεί, αφού η διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ έχει κλείσει, από που θα βρει τα 3,5 εκατ. το υπουργείο; Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος αλλά σ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν οι ενισχύσεις στα άλλα προϊόντα. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από ενισχύσεις άλλων καλλιεργειών τα οποία θα μεταφερθούν στην ενίσχυση μεταφοράς ζωοτροφών, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο γιατί μόνο το ύψος των ενισχύσεων στις ζωοτροφές, στη στρεμματική ενίσχυση (ελαιώνες), στα αμπέλια, στο «ποιοτικό παρακράτημα» και στη μαστίχα Χίου, φτάνει το ύψος των 21.360.000 ευρώ. Επομένως και αν ακόμα κοπούν όλες οι ενισχύσεις στα άλλα επιδοτούμενα προϊόντα των νησιών του Αιγαίου (ντοματάκια, δαμάσκηνα, φάβα, κριθάρι, κ.α.) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του Υπουργείου αλλά θα πρέπει να πει στους κτηνοτρόφους μας με ποιον τρόπο και από που θα βρει το σχετικό κονδύλι. ¨Όπως επίσης θα πρέπει να μας πει αν τα χρήματα αυτά θα αυξήσουν τον όγκο της επιδοτούμενης ποσότητας ή θα αυξήσουν το ύψος της ενίσχυσης μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί έχουν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να υλοποιηθούν, και όσοι εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις με το Υπουργείο καλά θα κάνουν όλα τα παραπάνω να τα ξεκαθαρίσουν, ενώ οι αγρότες δεν πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους μιας και το συνολικό πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί.
* ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ