Αγροτικά - Αλιεία

25/06/2019 - 11:13

Οι υψηλές θερμοκρασίες ακυρώνουν την έναρξη της δακοκτονίας στη Λέσβο

Σάββατο 29 Ιουνίου η νέα ημερομηνία έναρξης

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν από χθες και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή  βάζουν φρένο στην έναρξη της δακοκτονίας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η έναρξη της δακοκτονίας που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη  26 Ιουνίου ακυρώνεται.  Ως νέα ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019.  Με βάση την πρόβλεψη καιρού από το Σάββατο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Διευθυντής  της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης μιλώντας στο Lesvosnews.net  μας ενημέρωσε ότι  επικοινώνησε  και  με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και παράλληλα είχε συνάντηση εργασίας  με τους Γεωπόνους  - Επόπτες του προγράμματος. Κοινή θέση όλων ήταν ότι οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές για την  έναρξη της δακοκτονίας.

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι ανεπιθύμητες για το γενικό πληθυσμό αλλά για τη δακοκτονία είναι ένα μεγάλο δώρο…  Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Στρατή Ψαριανού ( Γενικός  Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) :  «η δακοκτονία έχει ξεκινήσει από χθες….»  εννοώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε από χθες είναι ένας φυσικός τρόπος καταπολέμησης του δάκου.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάπτυξη του δάκου ευνοείται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τους 25°C και μεγαλύτερη από τους 10°C. Όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C για αρκετές μέρες μειώνεται ο πληθυσμός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιμότητα του. Συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ή βροχοπτώσεις κατά την θερινή και φθινοπωρινή περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του δάκου.

Επίσης στην απόφαση για την ακύρωση της έναρξης ρόλο έπαιξε και η απουσία δακοπληθυσμού με βάση τις ενδείξεις από τις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία. 

Η αναβολή της δακοκτονίας έχει να κάνει και με την προστασία των εργαζομένων – ψεκαστών καθώς η εργασία στην ύπαιθρο σε υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονεί κινδύνους.

Πάντως αξίζει να τονιστεί ότι τόσο η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας όσο και οι δύο εργολάβοι (ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ και Χαράλαμπος Παπαδέλλης)  είναι έτοιμοι και περιμένουν πλέον το «πράσινο φως» από τις καιρικές συνθήκες για να ξεκινήσουν.

Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στον 1ο ψεκασμό είναι το Biscaya 240 (διασυστηματικό εντομοκτόνο σε υγρή μορφή σε φιάλες του 1 lt) και το Decis profi (εντομοκτόνο επαφής και στομάχου σε κοκκώδη μορφή, σε φιαλίδια των 175 γραμμαρίων).  Για το Biscaya 240 χρησιμοποιούνται 125 ml φαρμάκου/100 lt ψεκαστικού υγρού και 2 κιλά πρωτεϊνης (μελάσσα), ενώ για το Decis profi  35 γραμμάρια/100 lt ψεκαστικού διαλύματος και 2 κιλά πρωτεϊνης (μελάσσα).

Μοιράσου το άρθρο!