Αγροτικά - Αλιεία

26/06/2018 - 08:24

Ποιος φταίει για τη δακοκτονία στη Λέσβο; Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απαντά το Υπουργείο

«Τη δακοκτονία την εφαρμόζει η ΔΑΟΚ», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, απευθυνόμενος στο βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρο Τάσσο, ο οποίος απήυθηνε σχετική ερώτηση.

«Επαναλαμβάνω, κάνει σύμβαση η ΔΑΟΚ. Η Περιφέρεια συμβάλλεται αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ο εργολάβος και σύμφωνα με αυτήν τη σύμβαση αναλαμβάνουν υποχρεώσεις», σημείωσε ο υφυπουργός, για να εξηγήσει ότι «σε αυτή τη σύμβαση μου λέτε να σας πω εγώ, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πότε ο συμβαλλόμενος ο ένας θα εκτελέσει την από τον νόμο υποχρέωσή του, όταν ο αντισυμβαλλόμενος είναι η Περιφέρεια και δεν είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, ο συνολικός προϋπολογισμός καταρτίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από ποιανού πρόταση, κύριε Βουλευτά; Μετά από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών, από την Περιφέρεια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σας είπα, πριν από είκοσι δύο μέρες απέστειλε χρηματικό ένταλμα επιπλέον μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ποσό 435 χιλιάδων ευρώ για να ξεκινήσει δακοκτονία. Τώρα εάν υπάρχει μία καθυστέρηση, εάν υπάρχει οτιδήποτε στη σύμβαση με τον εργολάβο, εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το ξέρω».

«Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σας είπαμε ότι φροντίζουμε αφ’ ενός να γίνουν έγκαιρα οι διαγωνισμοί και αφ’ ετέρου, σας ανέφερα και πριν, η ελιά είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες και η χώρα μας θα παράγει πιστοποιημένο, κύριε Βουλευτά, ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό από τον Σεπτέμβριο στις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο και θέλω μια άμεση και συγκεκριμένη απάντηση. Βεβαίως, θα μπουν και τα γενικότερα προβλήματα που πάντα υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το ειδικό, άμεσο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, λόγω της παραπέρα μείωσης κατά 100.000 ευρώ του ήδη εξαιρετικά μειωμένου προϋπολογισμού που διάθεσε για τη δακοκτονία της Λέσβου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του άγονου διαγωνισμού, δεδομένου ότι ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε προσφορά αυξημένη κατά 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοπράτησης. Φτάνει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το 2009 ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στη Λέσβο ήταν περίπου τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος από τον σημερινό. Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένους αριθμούς στη δευτερολογία μου.
Σημειώνουμε επίσης ότι η Περιφέρεια αρνείται και λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να πραγματοποιήσει με ευθύνη των υπηρεσιών της τη δακοκτονία, όπως γινόταν μέχρι το 2011, και την αναθέτει σε εργολάβους. Επειδή σύμφωνα και με τη διαπίστωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έχουμε φέτος κατά είκοσι πέντε ημέρες πρώιμη καρποδεσία και, συνεπώς, έπρεπε ο πρώτος και καθοριστικός ψεκασμός να ξεκινήσει αυτές τις μέρες, για να προστατευθεί ο ελαιοκαρπός από τον δάκο, που, όπως δείχνουν οι δακοπαγίδες  είναι αυξημένος, επιβάλλεται η άμεση αύξηση του κονδυλίου τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο πρώτος ψεκασμός.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αν θα αυξήσετε άμεσα τον προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες ευρώ για την προστασία της ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεωρεί πολύ σημαντική. Ενδεικτικό είναι -βέβαια δεν είναι επί της επίκαιρης ερώτησής σας- ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί η χώρα μας να παράγει εδώ πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό στις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς, ενώ τώρα εισάγουμε από το εξωτερικό πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό στις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες.
Όσον αφορά τη δακοκτονία με τον γνωστό νόμο «Καλλικράτη», τον ν. 3852/2010, η ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος ανήκει στις ΔΑΟΚ, στις Τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Η κατάρτιση, δηλαδή, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των υποχρεωτικών προγραμμάτων, όπως είναι η καταπολέμηση του δάκου, οι διαδικασίες για την ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμών και την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η κατανομή των πιστώσεων του έτους 2018 πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και στην Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου κατανεμήθηκε το ποσό του 1.520.000 ευρώ.
Συγκριτικά σας αναφέρω ότι το 2015 ήταν 1.429.000 ευρώ για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, το 2016 ήταν 1.517.000 ευρώ και το 2018 ήταν 1.520.000 ευρώ. Συνεπώς, έμεινε σταθερός ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.
Επιπλέον, πριν από είκοσι μέρες, στις 30-5-2018 εκδόθηκε χρηματική εντολή σύμφωνα με την οποία στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου αποδόθηκε το ποσό των 435.000 ευρώ, κύριε Βουλευτά, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του προγράμματος της δακοκτονίας 2018.    

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Η σπουδή και η επιμέλεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να είναι συνεπής στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η χρηματική εντολή αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου για τη δακοκτονία το 2018, πριν από είκοσι δύο ημέρες.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Τάσσο, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Τα στοιχεία που έχω και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Αιγαίου είναι ότι η φετινή χρηματοδότηση ήταν της τάξης του 1.050.000 ευρώ. Είχε μια περαιτέρω μείωση κατά 100 χιλιάδες σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 1.150.000 ευρώ.
Είναι γεγονός ότι η χρηματοδότηση της δακοκτονίας μειώνεται συνεχώς από το 2009. Το 2009 το ποσό που διατίθετο για τη δακοκτονία στη Λέσβο ήταν της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013 ήταν 1.600.000 ευρώ, το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ήταν 1.150.000 ευρώ και φέτος είναι 1.050.000 ευρώ. Γι’ αυτό και ο εργολάβος ζητάει επιπλέον 50 χιλιάδες, γιατί με αυτά τα ποσά δεν μπορεί να βγει.
Βέβαια, εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι από το 2011 η Περιφέρεια έχει μεταβιβάσει τη δακοκτονία σε εργολάβους, γιατί μέχρι το 2011 την έκαναν οι ίδιες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αλλά με τις μειώσεις σε προσωπικό και προϋπολογισμό την έχουν μεταφέρει στους εργολάβους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τεχνικός εξοπλισμός για να γίνει η δακοκτονία παρέχεται δωρεάν από την Περιφέρεια στους εργολάβους. Αυτό βέβαια, για εμάς, δεν αποτελεί δικαιολογία για την Περιφέρεια, γιατί θα μπορούσε η Περιφέρεια έστω και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να κάνει η ίδια τη δακοκτονία, γιατί τουλάχιστον θα έλειπε το εργολαβικό κέρδος και επιπλέον, η Περιφέρεια θα χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό που η ίδια κατέχει για να κάνει την δακοκτονία.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι ότι η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πλήρως την κοινή αγροτική πολιτική, την οποία συνδιαμορφώνει βεβαίως, υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι θέλετε να εξαφανίσετε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και να συγκεντρώσετε την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι για να μπορέσει και ο μικρός παραγωγός να έχει ένα εισόδημα που να του επιτρέπει να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και ο καταναλωτής και γενικά η κοινωνία να καλύπτει τις διατροφικές της ανάγκες, αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια λογική μεγιστοποίησης του κέρδους και μιας παραγωγής που βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Θέλουμε, λοιπόν, παρ’ όλα αυτά να ληφθούν κάποια μέτρα άμεσα. Και ένα από αυτά είναι αυτό που σας είπαμε προηγουμένως: Να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία. Άμεσα να ξεκινήσει η δακοκτονία, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει. Και ήδη είναι αργά., γιατί φέτος λόγω της πρώιμης καρποδεσίας το πρόβλημα είναι πιο έντονο.
Θέλουμε, λοιπόν, μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα που σας βάζουμε. Τι θα κάνετε, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, από τη δευτερολογία σας, στην οποία εκφράσατε κάποια βάσιμα παράπονα για την Περιφέρεια, προκύπτει κάτι που το είπατε κι εσείς ο ίδιος, ότι η Περιφέρεια συμβάλλεται με τον εργολάβο για το πότε θα ξεκινήσει η δακοκτονία. Άρα, έχουμε αφ’ ενός την Περιφέρεια κι αφ’ ετέρου τον εργολάβο. Εσείς ο ίδιος είπατε ότι το 2008 ήταν 900 χιλιάδες ευρώ, το 2010 ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ κι ότι οι πιστώσεις για τη δακοκτονία παρέμειναν οι ίδιες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Όχι, είπα ότι μειώθηκαν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το 2015 ήταν 1.429.000 ευρώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Σας είπα ότι το 2017 ήταν 1.150.000 ευρώ και το 2018 ήταν 1.050 ευρώ. Ήταν μειωμένο κατά 100 χιλιάδες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι τη δακοκτονία την εφαρμόζει η ΔΑΟΚ, κύριε Βουλευτά. Επαναλαμβάνω, κάνει σύμβαση η ΔΑΟΚ. Η Περιφέρεια συμβάλλεται αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ο εργολάβος και σύμφωνα με αυτήν τη σύμβαση αναλαμβάνουν υποχρεώσεις.

Σε αυτή τη σύμβαση μου λέτε να σας πω εγώ, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πότε ο συμβαλλόμενος ο ένας θα εκτελέσει την από τον νόμο υποχρέωσή του, όταν ο αντισυμβαλλόμενος είναι η Περιφέρεια και δεν είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, ο συνολικός προϋπολογισμός καταρτίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από ποιανού πρόταση, κύριε Βουλευτά; Μετά από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών, από την Περιφέρεια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σας είπα, πριν από είκοσι δύο μέρες απέστειλε χρηματικό ένταλμα επιπλέον μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ποσό 435 χιλιάδων ευρώ για να ξεκινήσει δακοκτονία. Τώρα εάν υπάρχει μία καθυστέρηση, εάν υπάρχει οτιδήποτε στη σύμβαση με τον εργολάβο, εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το ξέρω.
Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σας είπαμε ότι φροντίζουμε αφ’ ενός να γίνουν έγκαιρα οι διαγωνισμοί και αφ’ ετέρου, σας ανέφερα και πριν, η ελιά είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες και η χώρα μας θα παράγει πιστοποιημένο, κύριε Βουλευτά, ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό από τον Σεπτέμβριο στις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες.
Ευχαριστώ.

 

agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!