Αγροτικά - Αλιεία

04/09/2014 - 07:32

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα δακοκτονίας 2014

Σ

ε εξέλιξη βρίσκεται σε ολόκληρη τη χώρα το πρόγραμμα δακοκτονίας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτό μάλλον εξελίσσεται ομαλά. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι πληθυσμοί δάκου κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα κάποιες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στη Λήμνο, στην Χαλκιδική και στην Πυλία (Μεσσηνία).

Όσον αφορά την παραγωγή αναμένεται σίγουρα αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι (που υπήρξαν προβλήματα ακαρπίας σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές) αλλά όχι στα επίπεδα του 2012, καθώς φέτος οι καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία δεν βοήθησαν ιδιαίτερα.

Μυτιλήνη
Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Μυτιλήνης: «Οι ψεκασμοί είναι στη μέση. Έχουμε πραγματοποιήσει μια γενική διαβροχή και δύο τοπικούς ψεκασμούς. Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Το πρώτο είναι αυτό με τις βιολογικές καλλιέργειες που στο νησί υπάρχουν περίπου 100.000 στρέμματα ενταγμένα στην βιολογική γεωργία και στα οποία, όμως, οι παραγωγοί δεν αναρτούν παγίδες . Εκεί λοιπόν έχουμε μεγάλες εστίες του δάκου που δεν μπορούμε να περιορίσουμε. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι στη Μυτιλήνη υπάρχουν πολλά κτήματα στα οποία γίνεται συγκαλλιέργεια κηπευτικών και ελιάς και παρόλο που είχαμε δώσει οδηγίες στους παραγωγούς να σταματήσουν να ποτίζουν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί αυξημένοι πληθυσμοί».
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν ότι: «Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και η συγκομιδή ξεκινάει περίπου στις αρχές Νοεμβρίου. Η παραγωγή αναμένεται σαφώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΑΟΚ πάντως την οποία έχουν καταθέσει στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου κάνει λόγο για παραγωγή 9 - 13.000 τόνων».

 

πηγη: agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!