Αγροτικά - Αλιεία

21/11/2013 - 20:28

Προκαταρκτική έρευνα Αρείου Πάγου για άδειες αλιείας «μαϊμού» στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ψάχνουν για άδειες αλιείας "μαϊμού"

-Η έρευνα της Δικαιοσύνης προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά επαγγελματιών αλιέων της Λέσβου, οι οποίοι μιλούν για σκανδαλώδεις αδειοδοτήσεις σε επαγγελματίες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

 

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι επαγγελματικές άδειες των ψαράδων της Λέσβου στην κατεύθυνση διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες χορηγήθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από τους επαγγελματίες του κλάδου απέκτησαν άδεια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας καλούνται εμπλεκόμενοι για καταθέσεις, καθώς επίσης και οι συναρμόδιες υπηρεσίες για προσκόμιση στοιχείων.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που ξεκινά από τη Μυτιλήνη, ενδέχεται όμως να επηρεάσει τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων πανελλαδικά,  καθώς η προκαταρκτική έρευνα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κινήθηκε μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας από επαγγελματίες ψαράδες του νησιού μας,  οι οποίοι φέρονται να έχουν προσκομίσει στοιχεία για "πρόσωπα και πράγματα" αναφορικά με τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών σε αυτοαπασχολούμενους, αλλά και συνταξιούχους που δεν είχαν τις προϋποθέσεις.

 

Οι Αλιευτικοί Σύλλογοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μηνυτές ρίχνουν το βάρος για το πώς βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη με επαγγελματικές αλιευτικές άδειες άτομα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις, στους παλιούς Αλιευτικούς Συλλόγους που τώρα έχουν συνενωθεί σε έναν ενιαίο Αλιευτικό Σύλλογο (Λέσβου).

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι για τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών αλιείας κρίσιμος είναι ο ρόλος των γνωμοδοτήσεων που δίνουν οι κατά τόπους Αλιευτικοί Σύλλογοι, οι οποίοι καλούνται εγγράφως να πιστοποιήσουν ότι οι αιτούμενοι την επαγγελματική άδεια είναι μέλη τους πληρώντας τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε και η οποία θα προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν τέτοιες γνωμοδοτήσεις  καθαρά και μόνο προς "εξυπηρέτηση" των ενδιαφερομένων, ασχέτως αν οι τελευταίοι δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.

Όπως γίνεται κατανοητό, η συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά  επί της ουσίας "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου" ώστε η Δικαιοσύνη να "ξεσκονίσει" τις προϋποθέσεις και τη νομιμότητα βάσει της οποίας χορηγήθηκαν συγκεκριμένες επαγγελματικές άδειες στο νησί μας, καθώς επίσης & τα κίνητρα (και τον ενδεχόμενο δόλο)  σε περίπτωση που τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των μηνυτών επαγγελματιών αλιέων. Έχει επίσης ενδιαφέρον, σε περίπτωση τεκμηρίωσης των ισχυρισμών των μηνυτών, να αναδειχθεί και το εύρος αυτής της υπόθεσης, δηλαδή πόσοι από τους επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Λέσβο κατέχουν άδειες χωρίς να καλύπτουν τις προϋποθέσεις.

Πάντως ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας, Μιχάλης Πασπάτης, στον οποίο απευθύνθηκαν χθες τα "Νέα της Λέσβου" αφού επιβεβαίωσε ότι έχουν ζητηθεί αρμοδίως στοιχεία από την υπηρεσία του, σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι γνωμοδοτήσεις των Αλιευτικών Συλλόγων στην έκδοση επαγγελματικών αδειών.

Από τη δική τους πλευρά οι μηνυτές ισχυρίζονται ότι με ευθύνη των παλιών Αλιευτικών Συλλόγων δόθηκαν γνωμοδοτήσεις "καταλληλότητας" σε περιπτώσεις που όχι μόνο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά η δραστηριοποίησή τους ως επαγγελματίες με άδεια στην θάλασσα είναι κραυγαλέα προκλητική. Και αιτιολογούν την ενέργειά τους να στραφούν στη Δικαιοσύνη στον αθέμιτο ανταγωνισμό που, όπως λένε, δέχονται από άσχετους.

 Άνω - κάτω οι ψαράδες

Η Προκαταρκτική Έρευνα της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει αναστάτωση στο νεοσύστατο ενιαίο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων της Λέσβου, εκπρόσωποι του οποίου μιλούν για "αλληλοσπαραγμό", για "ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών" και για "εκβιασμούς". Εκτιμούν μάλιστα πως πίσω από την μηνυτήρια αναφορά των ψαράδων βρίσκεται ένα συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος για δικούς του σκοπούς έχει ωθήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η δήλωση που έκανε χθες στα "Νέα της Λέσβου" ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Λέσβου, Παναγιώτης Νανίδης ο οποίος τόνισε ότι «αυτός ο αχαρακτήριστος που βρίσκεται κρυμμένος πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα στον αλιευτικό κλάδο, αλλά το μόνο που επιδιώκει είναι να βγάλει από το επάγγελμα συναδέλφους επιδιώκοντας να έχει το μονοπώλιο της θάλασσας. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς, περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας», σημείωσε καταλήγοντας ο πρόεδρος των ψαράδων.

Μοιράσου το άρθρο!