Αγροτικά - Αλιεία

02/02/2022 - 15:08

Προσοχή - Εμφάνιση λεοντόψαρου στο Βόρειο Αιγαίο

Έπειτα από έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με Αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λέσβου ενημερώνει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς ότι πρόσφατα αλιεύτηκε στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου ένα άτομο του είδους λεοντόψαρο Pterois miles.

Πρόκειται για ψάρι, ξενικό για τη Μεσόγειο, το οποίο ήρθε τα τελευταία χρόνια μέσω της διώρυγας του Σουέζ και σταδιακά εξαπλώνεται στο Αιγαίο. Εμφανισιακά μοιάζει με τη σκορπίνα, είναι όμως πιο εντυπωσιακό, με μεγάλα πτερύγια και έντονο χρωματισμό. 

Είναι βρώσιμο είδος, με νόστιμο κρέας, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του, γιατί διαθέτει αγκάθια με ισχυρό δηλητήριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυνατό πόνο, παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον θάνατο. 

Δεν πρέπει ποτέ να το αγγίζει κανείς με γυμνό χέρι και πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά γάντια, ώστε να εξασφαλισθεί ότι τα δηλητηριώδη αγκάθια του δεν θα έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. 

Σε περίπτωση τσιμπήματος, ο τραυματισμένος πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για την παροχή βοήθειας. Αν υπάρχει δυνατότητα, πρέπει άμεσα η περιοχή του τραύματος να βυθίζεται σε αρκετά ζεστό νερό για 30΄, διότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει το δηλητήριο – τοξίνη. 

Η αλίευση ατόμων του είδους λεονταρόψαρου θα πρέπει να αναφέρεται στα κατά τόπους Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις Λιμενικές Αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από το Τμήμα Αλιείας Λέσβου στο τηλέφωνο 2251046667 (εσωτ. 106). 

Μοιράσου το άρθρο!