Αγροτικά - Αλιεία

18/10/2019 - 05:25

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια για το Xylella fastidiosa που καταστρέφει τις ελιές - Εναρκτήρια συνάντηση στα Χανιά

Εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του» - Xρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος τη Λέσβο χωρίς ελιές; Κι όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθάσει η στιγμή που η Λέσβος δεν θα έχει ούτε μία ελιά!  Αιτία θα είναι το βακτήριο «Xylella fastidiosa» που μπορεί να προκαλέσει αφανισμό ολόκληρων ελαιοκομικών περιοχών. Σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, "αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα".  Εϊναι προφανές ότι αρκούν μερικά κρούσματα εμφάνισης του βακτηρίου για να καταστραφεί ο ελαίωνας της Λέσβου. Για αυτό το λόγο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  εδώ και καιρό αναλαμβάνει σειρά δράσεων.

 

Συνάντηση στα Χανιά: 

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του»-XyleVA στην έδρα του Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ Δήμητρα) στα Χανιά.  

Στην συνάντηση εκτός από τους ερευνητές του Ινστιτούτου, συμμετείχαν ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κουφέλος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ευστράτιος Ψαριανός, ο προϊστάμενός της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γεώργιος Λαγουτάρης και ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δημήτρης Γκούμας.  

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε το έργο από τον συντονιστή και τους υπεύθυνούς των πακέτων εργασίας και συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούσαν το φυσικό αντικείμενο καθώς και την οικονομική διαχείριση. 

Μοιράσου το άρθρο!