Αγροτικά - Αλιεία

22/03/2013 - 12:44

«Σφάζονται» για τα σφαγεία Δήμος και ιδιώτης επιχειρηματίας

«Σφάζονται» για τα σφαγεία Δήμος και ιδιώτης επιχειρηματίας

yle="text-align: justify;">Από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ / Μαρία Χατζηγεωργίου

Επί τάπητος τίθεται το θέμα των δημοτικών σφαγείων σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, προτάσσοντας την υποχρέωση ανανέωσης των αδειών λειτουργίας τους με βάση τους πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η κείμενη νομοθεσία.

Τα πάνω κάτω στην περιορισμένη αγορά των σφαγείων της Λέσβου, φέρνει η απόφαση της ΑΔΕΛ (Αναπτυξιακή  Δημοτική  Εταιρεία  Λέσβου Α.Ε.) και του προέδρου της Αριστείδη Ταξείδη, να θέσει σε λειτουργία το ανενεργό από το 2009 δημοτικό σφαγείο της Καλλονής.
Η είδηση ότι ο Αρ. Ταξείδης μετά το δημοτικό ελαιοτριβείο του Πολιχνίτου, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και το δημοτικό σφαγείο Καλλονής, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι στην ίδια περιοχή λειτουργεί ήδη ένα υπερσύγχρονο ιδιωτικό σφαγείο, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα οι κτηνοτρόφοι εξυπηρετούνται από το δημοτικό σφαγείο Σκαλοχωρίου.

Θ ΑΝΟΙΞΕΙ
Ωστόσο, ο Αρ. Ταξείδης, ο οποίος δούλευε το σενάριο της λειτουργίας του σφαγείου ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο δηλώνει αποφασισμένος να ανοίξει τις πόρτες του από 1η Απριλίου, για να προλάβει ίσως και τις παραλαβές του Πάσχα, αλλά διαμηνύει και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η δημοτική περιουσία θα αξιοποιηθεί προς όφελος του δήμου και κατά συνέπεια των δημοτών, όσο και αν κάποιοι κοπιάζουν για το αντίθετο.

Ήδη, με χθεσινή επιστολή του στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομού Λέσβου, ζητά από το Διευθυντή της Υπηρεσίας να επισκεφθεί το σφαγείο της Καλλονής, ενώ παράλληλα ζητά να του χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από 1η Απριλίου:

«Κύριε Διευθυντά, θα σας παρακαλέσω να μας επισκεφθείτε στο σφαγείο Καλλονής, το οποίο έχουμε εκσυγχρονίσει και συμπληρώσει τις ελλείψεις που υπήρχαν στο συγκρότημα του εν λόγω σφαγείου.
Σας γνωρίζουμε ότι έχουμε υποβάλλει το φάκελο στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου φαίνονται οι συμπληρώσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση της Άδειας Περιβαλλοντικών Όρων.
Παρακαλώ να μας χορηγήσετε την άδεια λειτουργίας από 01-04-2013».

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ
Ο Αρ. Ταξείδης μιλώντας στην εφημερίδα , ανέφερε ότι το σφαγείο της Καλλονής πληροί όλες τις προϋποθέσεις, έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι και πλέον η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αδειοδότησή του.
«Το δημοτικό σφαγείο Καλλονής, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν μερικά χρόνια. Η ΑΔΕΛ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή θεώρησε καλό να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ξανά και γιατί όχι να αποφέρει έσοδα στο δήμο μας ως μέρος της δημοτικής περιουσίας. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός της ΑΔΕΛ, να λειτουργεί και να αξιοποιεί τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις του δήμου Λέσβου.
Αυτή τη στιγμή, διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, σύγχρονα ψυγεία και εγκαταστάσεις, οι οποίες συμπληρώθηκαν, ανακαινίστηκαν και γενικότερα έγινε ό,τι ήταν απαραίτητο, ώστε το σφαγείο να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και να εξυπηρετήσει τους κτηνοτρόφους από 1η του μήνα.
Μετά από όλα αυτά, θεωρώ ότι πλέον η Κτηνιατρική Υπηρεσία οφείλει να μας δώσει την άδεια λειτουργίας, αφού φυσικά προβεί στους απαραίτητους ελέγχους».


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Την ίδια ώρα εξαιρετικά προβληματισμένη με το ζήτημα των σφαγείων της Λέσβου γενικότερα και την κατάσταση που επικρατεί σ αυτά, εμφανίζεται και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι υπεύθυνη κατά νόμο για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων. Ήδη ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής με επιστολή του από την περασμένη Παρασκευή, προσκάλεσε στο γραφείο του σε σύσκεψη για το θέμα των σφαγείων, τους Δ. Βουνάτσο δήμαρχο Λέσβου και Αρ. Ταξείδη πρόεδρο της ΑΔΕΛ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 τρεχ. στις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ν. Γιακαλής αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της λειτουργίας των 3 δημοτικών σφαγείων Σκαλοχωρίου, Σκοπέλου και Μανταμάδου,
τα οποία θα πρέπει να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους το επόμενο διάστημα με πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Τα τρία σφαγεία λειτουργούν σήμερα με τις παλιές άδειες, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να ανανεωθούν, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται ο Ν. Γιακαλής να αναφερθεί και στις συνθήκες λειτουργίας των τριών εγκαταστάσεων, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις στις δύο τουλάχιστον περιπτώσεις είναι επιεικώς ανεπαρκείς. Πιθανότατα να γίνει συζήτηση και για την ενδεχόμενη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Καλλονής.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων Μανταμάδου, Σκοπέλου και Σκαλοχωρίου, ο Αριστείδης Ταξείδης, τόνισε ότι έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, προκειμένου να τους χορηγηθούν οι πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που είναι απαραίτητοι: «Έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος από το μελετητή και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης των πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων για τα τρία σφαγεία».
Η σύσκεψη της Τρίτης, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και νέα δεδομένα στα σφαγεία της Λέσβου.


Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ / Νίκος Μανάβης μεταξύ άλλων αναφέρει:

Χθες η «Σελάχας ΑΒΕΕ», ιδιοκτήτρια των Βιομηχανικών Σφαγείων Λέσβου, έστειλε εξώδικο στην ΑΔΕΛ Α.Ε., τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, το δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαννάκη και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με αυτό καταγγέλλει πως η ΑΔΕΛ συνεχίζει να λειτουργεί «παντελώς παράνομα και αυθαίρετα, χωρίς τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες άδειες, τα Σφαγεία Μανταμάδου, Σκοπέλου και Σκαλοχωρίου, ενώ ετοιμάζεται με επισκευές, χωρίς καμμιά προηγούμενη άδεια και χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, να λειτουργήσει τα Σφαγεία Καλλονής».
Η εταιρεία στο εξώδικό της αναφέρει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος, αν συνεχιστεί η ίδια τακτική εκ μέρους τής ΑΔΕΛ Α.Ε.. Μια κίνηση που, αν γίνει, θα καταστήσει υπόλογους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ (και πιθανότατα τα μέλη τού Δ.Σ. της εταιρείας) κι ενδεχομένως και το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο.

Μοιράσου το άρθρο!