Skip to main content
|

Σκάνδαλο εκκατομυρίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Η απειλή για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου - Νέες αποκαλύψεις

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Laura Kövesi δεσμεύεται να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση εκτεταμένης απάτης με κονδύλια της ΚΑΠ στην Ελλάδα, παρά τις –όπως καταγγέλλει– «επιθέσεις» και «προσπάθειες εκφοβισμού» σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της.

Σύμφωνα με την Kövesi, η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι κρίσιμη, ενώ αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα, από την κυβέρνηση, έπειτα από την άρνησή του να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς επιχείρησαν έφοδο στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, αλλά αντιμετώπισαν φυσική παρεμπόδιση από εργαζομένους. Οι εισαγγελείς, συνοδευόμενοι από 20 αστυνομικούς, αναγκάστηκαν να παραμείνουν επί ώρες στο κτίριο για να συλλέξουν κρίσιμα ψηφιακά στοιχεία, αποχωρώντας τελικά στις 4 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια ανώτερων στελεχών του οργανισμού και στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεχίσει με ακεραιότητα και επιμονή το έργο της, ανεξάρτητα από επιθέσεις και εκφοβισμούς. Ο στόχος αυτών των ενεργειών είναι να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της υπόθεσης: υπήρξε ή όχι οργανωμένη απάτη και διαφθορά με τις αγροτικές επιδοτήσεις;» δήλωσε η Kövesi.

Η έρευνα της EPPO αφορά δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες φέρονται να έλαβαν παράνομα αγροτικές ενισχύσεις για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή για γεωργικές εργασίες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, στερώντας έτσι τα χρήματα από πραγματικούς αγρότες.

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα φέτος με έρευνα του POLITICO και αφορά εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παρά το γεγονός ότι ο Σαλάτας αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει ένορκη δήλωση που του ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, στη συνέχεια υπαναχώρησε για να αποφύγει τη σύλληψη.

Μετά το περιστατικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του από τη θέση, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον, με τον Σαλάτα να επιμένει ότι «όλα έγιναν τέλεια» και να επιτίθεται στον εισαγγελέα Νίκο Πασχάλη για «συκοφαντική δυσφήμιση».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό εποπτεία της Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2024 λόγω επανειλημμένων παραβάσεων. Η Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσει για το ενδεχόμενο αφαίρεσης της πιστοποίησής του τον Ιούλιο.

Πηγή: politico.eu

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις