Αγροτικά - Αλιεία

07/01/2024 - 11:33

Σοκ με το ελαιόλαδο: "Έπιασε" τα 17 ευρώ το λίτρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η ανομβρία "τρέλανε" τη φύση - Άνθισαν ελιές και ζουμπούλια, βλάστησαν τα αμπέλια!

Ο εφιάλτης με την παραγωγή του ελαιολάδου συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο της τιμής του "πράσινου χρυσού" να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα ακόμη και κάτω από τους 180.000 τόνους κάτι που αν επιβεβαιωθεί, η σεζόν 2023-2024 θα αναδειχτεί στην χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών, χειρότερη ακόμη και από αυτήν της περιόδου 2018-2019.

 

Η μεγάλη ανομβρία που έπληξε πέρυσι και την Ισπανία και την Ιταλία, φέτος, έρχεται με δριμύτητα και στη χώρα μας. Έτσι, ενώ στη σεζόν 2022-2023 η παραγωγή έφτασε στους 345 χιλιάδες τόνους καταγράφοντας πολυετές ρεκόρ -και με αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή να καταλάβει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή- για τη σεζόν 2023-2024 έγινε αρχική εκτίμηση 195.000 τόνων (μείωση 43% που είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για τη φετινή σεζόν καθώς οι υπόλοιπες χώρες ανακάμπτουν) η οποία μάλιστα τώρα αναθεωρείται προς τα κάτω ακόμη και στους 175.000 τόνους καθώς η παραγωγή του Νοεμβρίου περιορίστηκε στους 29.500 τόνους σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Λόγω των απωλειών της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αναμένεται να ανακάμψει ούτε κατά τη φετινή χρονιά ουσιαστικά. Με την Ισπανία να βελτιώνει κάπως την κατάσταση (σ.σ από την καταστροφική περυσινή σεζόν των 666.000 τόνων φέτος εκτιμάται αύξηση στους 766 χιλιάδες τόνους) και την Ιταλία να ανεβαίνει από τους 241.000 τόνους στους 289.000 τόνους, η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια τόνους, όσα δηλαδή και την περσινή καταστροφική χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2021-2022, η Ευρώπη παρήγαγε 2,3 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου κάτι που σημαίνει ότι και φέτος, θα λείψουν περίπου 900.000 τόνοι.

Ελιές

Στα ύψη οι τιμές

Όταν καταγράφεται τόσο μεγάλη μείωση παραγωγής, είναι επόμενο -και δεδομένου ότι η ζήτηση για το βασικότερο μεσογειακό προϊόν διατροφής δεν έχει πέσει- η τιμή να εκτινάσσεται.

Οι παραγωγοί στην Ελλάδα μιλούν ήδη για αύξηση της τιμής παραγωγού ακόμη και πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό με το ξεκίνημα του 2024. Στη Σπάρτη, με το ξεκίνημα της χρονιάς καταγράφηκε τιμή στα 9,4 ευρώ ενώ στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, το 2024 μπήκε με τιμή στα 9 ευρώ.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν την έντονα ανοδική τάση. Με τον μέσο όρο της 5ετίας να διαμορφώνεται στα 318 ευρώ ανά 100 κιλά (περίπου 3,2 ευρώ το κιλό), τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ανεβάζουν την τιμή στα 813 ευρώ, τιμή που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό. Η τάση είναι έντονα ανοδική καθώς στις αρχές Νοεμβρίου είχαμε τιμές της τάξεως των 700 ευρώ ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό, το λάδι είχε τιμή παραγωγής στα 480 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση που φτάνει στο 70% μέσα σε ένα 12μηνο και προφανώς περνάει και στην λιανική. Αυτή την εβδομάδα, ένα λίτρο ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας συσκευασμένο, πωλείται στα σούπερμαρκετ από 14,84 έως και 16,72 ευρώ με βάση τα στοιχεία του ε-καταναλωτής.

Πίνακας - Ελαιόλαδο

 

πηγη:

https://www.thetoc.gr/

 

Η ανομβρία "τρέλανε" τη φύση - Άνθισαν ελιές και ζουμπούλια, βλάστησαν τα αμπέλια!

Σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της φύσης προκαλούν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πώς η παραγωγή της επόμενης χρονιάς ειδικά στις ελιές και στα αμπέλια θα επηρεαστεί από την φετινή ανομβρία καθώς τα δέντρα και τα αμπέλια δεν θα είναι σε θέση να παράξουν.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Μανόλη Βιδάλη  που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, σε  παραθαλάσσιες περιοχές του Αγίου Νικολάου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου αμπέλια που δεν έχουν ακόμη κλαδευτεί, έχουν βγάλει βλάστηση η οποία φτάνει περίπου τους 15 πόντους.

"Μπορεί αυτά τα αμπέλια να έχουν ρίξει τα φύλλα τους ωστόσο έχουν βλάστηση" σημειώνει ο κ. Βιδάλης και συμπληρώνει πώς άγρια φαγώσιμα χόρτα όπως και μανιτάρια δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους εξαιτίας της ανομβρίας ενώ το νερό σε ρυάκια και πηγές είναι ελάχιστο.

Αμπέλια που έχουν ανθοφορήσει έχουν καταγραφεί και σε περιοχές του Ηρακλείου όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παγετού θα υποστούν μεγάλη καταστροφή.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκος Μαυράκης ο οποίος έκανε λόγω για μία μη φυσιολογική κατάσταση για τα φυτά.

Όπως είπε "αν συνεχίσουμε χωρίς βροχές, τότε και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη" και συμπλήρωσε πως "τα ζουμπούλια έχουν κιόλας ανθίσει που κανονικά ανθίζουν γύρω στο Πάσχα".

Ένα ακόμα ευτράπελο που καταγράφεται στη φύση της Κρήτης εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας είναι το γεγονός ότι δέντρα όπως βερικοκιές, καρυδιές αλλά και φυτά όπως οι κερασιές, δεν έχουν ρίξει ακόμη τα φύλλα τους.

Μοιράσου το άρθρο!