Skip to main content
|

Στραγγαλίζει οικονομικά τους κτηνοτρόφους της Λέσβου η γενική απαγόρευση - Ερώτηση προς την Περιφέρεια

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 Για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Αν και δεν έχουν καμία ευθύνη για την <<εισαγωγή>> της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, αν και έχουν ξεκληριστεί δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, έρχεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με καθολική απόφαση απαγόρευσης σφαγής αιγοπροβάτων σ’ όλη τη χώρα, να στραγγαλίσει οικονομικά όσους κτηνοτρόφους είχαν έτοιμα ζώα για σφαγή ενόψει 15Αυγουστου. Με ευθύνη του υπουργείου, των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των μηχανισμών ελέγχου στις εισαγωγές ζώντων ζώων και ζωοτροφών έφτασε η πανώλη στη χώρα μας. Όντας ανίκανοι να προστατεύσουν το πρωτογενή τομέα σε κάθε μορφή του, επιβάλουν μια σειρά μέτρων ρίχνοντας το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη του κάθε παραγωγού, για να κρύψουν τη γύμνια των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε κάθε περιφέρεια. Η καθολική απαγόρευση σφαγής σε όλη την επικράτεια δείχνει πρώτον την αδυναμία ελέγχου των καθαρών περιοχών, κτηνοτροφικών μονάδων και δεύτερον αφήνει εύλογα ερωτήματα στον αγροτικό κόσμο για το ποιανού συμφέροντα εφαρμόζεται. Εν μέσω καλοκαιριού, γιορτών, τουρισμού, απαγορεύεται να σφάζονται ελληνικά αιγοπρόβατα, ενώ οργιάζουν οι εισαγωγές. 

Χωρίς να διαχωρίζουμε την ηπειρωτική απ’ τη νησιωτική χώρα, βάζουμε μια ερώτηση στη περιφέρεια Β. Αιγαίου για το ποια είναι η θέση της πάνω στη γενική απαγόρευση σφαγής αφού στα νησιά μας δεν υπάρχει ούτε υποψία κρούσματος. Αδυναμία ελέγχου ; Κρύβεται πίσω από τη γενική απαγόρευση ;  Έτσι στηρίζεται η κτηνοτροφία των νησιών μας ; Αν δεν ισχύει τίποτα από αυτά να μας απαντήσει για το τι ενέργειες έκανε προς το υπουργείο για τη προστασία των κτηνοτρόφων μας και του ντόπιου εξαιρετικού προϊόντος μας. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις πίεζε πάντα για στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Σήμερα απαιτούμε από τη κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων αλλά και όλων αυτών που θα πληγούν έμμεσα από τα καθολικά μέτρα που έχει ανακοινώσει. 

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων.
  • Άμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νόμου με το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και ενίσχυση αυτών σε υλικοτεχνική υποστήριξη.
  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (Περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση - μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ.)
  • Να επιτραπεί άμεσα η μετακίνηση για σφαγή εφόσον γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα αρμόδια κτηνιατρεία.
  • Τώρα να θεσμοθετηθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία