Χρόνος ανάγνωσης :
2'Tο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και Αλλες Διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, «καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική αλιείας».
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα μας και πως η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές (υπολογίζονται 850 λιμενικοί), ώστε να βελτιωθεί το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ξεκαθαρίζεται πάντως «ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου ότι με την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας στα λιμεναρχεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, με το ισχύον καθεστώς περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως πρέπει να περάσουν από ένα λιμεναρχείο να πληρώσουν ένα παράβολο, να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας τους και κάθε φορά που πηγαίνουν σε μια άλλη περιοχή πρέπει να ξαναπάνε στο λιμεναρχείο, να θεωρήσουν την άδεια τους και να τους επιτραπεί να κάνουν ερασιτεχνική αλιεία στη ζώνη την οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο λιμεναρχείο.
πηγή: thesspress.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
2η Ενημερωτική Δράση του Έργου GOV4ALL στο Αγρόκτημα “Σπόρος” της Λέσβου για την Υγεία του Λεσβιακού Ελαιώνα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στο χώρο του αγροκτήματος αναγεννητικής γεωργίας...
Ελλάδα 2025: Καθαίρεση και διώξεις για υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανακάλυψε παρατυπίες σε ενισχύσεις
Η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εξέθεσε σοβαρές...
Ξεκινά το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων σε Λέσβο και Λήμνο – Αιτήσεις έως 23 Μαΐου 2025
"Καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής της παρέμβασης Π2-58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων»...
ΟΣΔΕ 2025: Υπόσχεση Απριλίου αλλά... πάμε για Ιούνιο!
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, για άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2025 τον μήνα Απρίλιο...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις