Αγροτικά - Αλιεία

30/09/2013 - 20:18

Τι θα γίνει με τις άδειες των ελαιοτριβείων στη Λέσβο;

yle="text-align: justify;">ΝΕΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΔΑΦΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ -  "Πονοκέφαλος" οι άδειες των ελαιοτριβείων
Τη χρυσή τομή καλούνται να βρουν και φέτος ελαιοτριβείς και Περιφέρεια για τη λειτουργία των μονάδων στο νησί μας και μάλιστα σε μια μη παραγωγική χρονιά

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Ενώπιον του προβλήματος της διάθεσης του κατσίγαρου βρίσκονται για άλλη μια χρονιά φέτος Περιφέρεια και ελαιοτριβείς στο νησί μας, την ώρα που το πλαίσιο των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των μονάδων αυστηροποιείται ως προς το κομμάτι που αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων για την επεξεργασία και τη διάθεση του αποβλήτου.

Εκτός από τα ήδη μέχρι πέρυσι γνωστά με την κατασκευή των δεξαμενών για την ανάδευση του κατσίγαρου με υδράσβεστο, ώστε να αδρανοποιούνται όσο το δυνατόν οι ρύποι του αποβλήτου, προϋποθέσεις τέθηκαν και για τη διάθεση μετά την επεξεργασία. Σύμφωνα με αυτές η κάθε μονάδα ελαιοτριβείου θα πρέπει να διαθέτει εδαφοδεξαμενή, εντός της οποίας θα διοχετεύεται μετά την επεξεργασία ο κατσίγαρος για να γίνεται η εξάτμιση. Η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν θα πρέπει να έχει βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου, πράγμα που σημαίνει πως για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες ενός ελαιοτριβείου θα πρέπει να επεκτείνεται σε πλάτος καταλαμβάνοντας χώρο ακόμα και εκατοντάδων τετραγωνικών για τις μεγάλες μονάδες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρκετά ελαιοτριβεία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει ούτε στα αυτονόητα, δηλαδή στην κατασκευή των δεξαμενών (λάκκων) για την ανάμιξη του κατσίγαρου με υδράσβεστο, που αποτελεί το βασικό στάδιο επεξεργασίας του αποβλήτου. Και αυτό, καθώς οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων είτε πρόκειται για επιχειρηματίες είτε για Συνεταιρισμούς επικαλούνται τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρώντας πως ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοια έργα στις μονάδες τους.

Από την άλλη πλευρά, εδώ και δύο χρόνια, η Περιφέρεια έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην ύπαιθρο του νησιού σε περίπτωση που κλείσουν ελαιοτριβεία, τα οποία εκτός από την συμβολή τους στην παραγωγή του ελαιολάδου παρέχουν κάθε χειμώνα και εποχική απασχόληση σε ανέργους.

Να θυμίσουμε, πάντως, πως πέρυσι η Περιφέρεια είχε προειδοποιήσει πως δεν θα αδειοδοτήσει ελαιοτριβείο αν οι υπεύθυνοι των μονάδων δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις κατασκευής των δεξαμενών για την ανάμιξη του κατσίγαρου με υδράσβεστο, προϋπόθεση στην οποία έρχεται από φέτος να προστεθεί και η κατασκευή εδαφοδεξαμενής για την κάθε μονάδα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η προοπτική εξασφάλισης "μόνιμων" αδειών για τα ελαιοτριβεία της Λέσβου τέθηκε στους ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων πριν από 2 χρόνια περίπου. Το ότι ελαιοτριβεία συνεχίζουν παρόλα αυτά να λειτουργούν με προσωρινές άδειες κάθε χρόνο, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας, που αποτέλεσε ένα ισχυρό επιχείρημα για τους ελαιοτριβείς ώστε να ζητήσουν περισσότερη ανοχή από τους αρμόδιους.

Την περίοδο που διανύουμε τα περισσότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου δεν διαθέτουν άδειες, καθώς οι προσωρινές που δόθηκαν για να λειτουργήσουν πέρυσι έχουν λήξει και μόνο 8 μονάδες του νησιού μας έχουν άδειες αορίστου χρόνου, έχοντας προχωρήσει από τα προηγούμενα χρόνια στην κατασκευή των δεξαμενών.

Το τι θα ισχύσει και φέτος πρόκειται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών, οπότε και αναμένεται συνάντηση των εκπροσώπων των ελαιοτριβέων με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Μάρκου. Ειδικά φέτος οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες ως προς το να υποχρεωθούν οι ελαιοτριβείς να προχωρήσουν στα απαιτούμενα έργα, καθώς σε κάποιες περιοχές της Λέσβου δεν θα λειτουργήσουν μονάδες εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή στο νησί. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εκπροσώπων των ελαιοτριβέων, που ζητούν ο "πονοκέφαλος" για τις αδειοδοτήσεις των μονάδων τους να μετατεθεί για ένα χρόνο ακόμα και να λειτουργήσουν με προσωρινές άδειες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, μίλησε για καλή συνεργασία του κλάδου του με την Περιφέρεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. «Έχουμε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής ο ρόλος των ελαιοτριβείων για την τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται και στο ελαιόλαδο. Από κει και πέρα πιστεύω, με καλή διάθεση όλων των πλευρών, θα βρεθεί φέτος μια λύση για να αδειοδοτηθούν οι μονάδες μας, καθώς είχαμε, που είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τη δακοκτονία, τουλάχιστον να έχουμε κάτι θετικό με το ποιοτικό παρακράτημα των ελαιοπαραγωγών, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις μονάδες των ελαιοτριβείων, όπως γνωρίζετε», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Μάρκου, ανέφερε ότι «για την Περιφερειακή Αρχή Γιακαλή αποτελεί πρώτιστο μέλημα η προστασία του περιβάλλοντος, από την άλλη πλευρά όμως δεν κλείνουμε τα μάτια στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούμε να προωθούμε λύσεις σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους. Οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιοτριβείων αυστηροποιήθηκαν, όμως έχουμε ένα ελαστικότερο πλαίσιο στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η απαίτηση των οποίων θα καλύπτεται με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για να σας το πω με απλά λόγια».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι ελαιοτριβείς στο νησί μας, οι οποίοι αμφισβητούν ότι η μέθοδος επεξεργασίας του κατσίγαρου με τον υδράσβεστο φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το ζήτημα ωστόσο είναι πως επί του παρόντος δεν προτείνεται και εναλλακτική λύση. Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να υποστηρίξουν πως με τη μετατροπή των ελαιοτριβείων από τριφασικά σε διφασικά θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κι αυτό όμως τίθεται εν αμφιβόλω από κάποιους άλλους κύκλους, που θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα της λειτουργίας των ελαιοτριβείων σε δύο φάσεις είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.

Μοιράσου το άρθρο!