Skip to main content
|

Τιμές ελαιολάδου στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Κακή χρονιά η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία έχουμε μικρή παραγωγή και ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω έντονης δακοπροσβολής και ασθενειών και από την άλλη η αγορά ελαιολάδου  άνοιξε με τιμές που είναι περίπου στα περσινά χαμηλά επίπεδα χωρίς θεαματική άνοδο.

Η γενική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή  σε όλη την Ελλάδα είναι ότι η υποβαθμισμένη ποιότητα στην φετινή παραγωγή και τα μεγάλα περσινά αποθέματα (πάνω από 60.000 τόνους) που προέκυψαν από τη περσινή λογική "μην πουλάς οι τιμές θα ανεβούν" έχουν δημιουργήσει απαγορευτικό κλίμα για θεαματική άνοδο τιμών  όπως περίμεναν αρκετοί ελαιοπαραγωγοί.  Από την άλλη όμως το εμπόριο και οι μονάδες τυποποιήσεις προβλήματιζονται που θα βρουν φέτος ποιοτικό ελαιόλαδο.  Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους τυποποιητές βιολογικού ελαιολάδου. Έτσι δεν αποκλείεται να φθάσουμε  (στα μέσα της ελαιοκομικής χρονιάς)  η απουσία φετινών  ποιοτικών λαδιών να οδηγήσει σε άνοδο μόνο τις τιμές περσινών ποιοτικών λαδιών. Αυτό θα συμβεί βεβαίως αν με την πρόοδο της συγκομιδής δεν βελτιωθούν τα ποιοτικά δεδομένα της παραγωγής.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στη Λέσβο. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσβου - όπως αναφέρει η εφημεριδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"/ρεπορτάζ Στρατής Σαμιώτης  -  το άνοιγμα των τιμών στην αγορά του ελαιολάδου γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες, απούσας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία παραπαίει και μάλιστα ελλείψει κάθε ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτών ο τιμοκατάλογος με τον οποίο θα αγοράζουν τα ελαιοτριβεία συνδιαμορφώθηκε από τις δύο κορυφαίες εξαγωγικές εταιρείες του τόπου μας και συγκεκριμένα την Ελαιουργία Κατσακούλη και την εταιρεία του Σταύρου Γρυπιώτη.

Οι τιμές του πρώτου τιμοκαταλόγου που είναι κοινός από τις εταιρείες Κατσακούλη και Γρυπιώτη επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ των «Νέων της Λέσβου»  σύμφωνα με το οποίο ότι η τιμή του άσου θα διαμορφωθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 2,30 το κιλό ενώ τα 3 δέκατα μεταξύ 2,60 και 2,80 ευρώ το κιλό. Επί της ουσίας αναφέρει η εφημερίδα "τα Νεά της Λέσβου" οι αυξήσεις στον πρώτο φετινό τιμοκατάλογο που δίνουν οι δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τον τελευταίο περσινό περιορίζονται στα έχτρα παρθένα, όπου για τα 3 δέκατα που δεν παράγονται ακόμα αυτήν την περίοδο λόγω δακοπροσβολής στο νησί μας η τιμή αυξάνεται κατά 20 λεπτά του ευρώ στο κιλό και διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ από 2,50 πέρυσι το Μάιο, ενώ στα 2,50 ευρώ παραμένουν οι τιμές για την ίδια οξύτητα σε περίπτωση που πρόκειται για περσινό λάδι. Στα 15 λεπτά του ευρώ περιορίζεται η αύξηση για τα 4 δέκατα, ενώ στα 10 λεπτά αύξηση το κιλό για τα 5 δέκατα, στα 9 λεπτά του ευρώ για τα 6 δέκατα, στα 8 λεπτά για τα 7 δέκατα, στα 7 λεπτά του ευρώ για τα 8 δέκατα και τέλος κατά 4 λεπτά του ευρώ αυξάνονται οι τιμές για τα 9 δέκατα. Σταθερές, όπως σημειώνουμε, παραμένουν οι τιμές στην οξύτητα από άσο και πάνω συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών, ενώ οι τιμές για όλες τις παραπάνω οξύτητες για λάδια περσινής σοδειάς θα είναι μειωμένες κατά 20 λεπτά του ευρώ στο κιλό! Επί της ουσίας οι πρώτες τιμές για τα φετινά φρέσκα λάδια παραμένουν στα επίπεδα του περσινού Μαΐου, καθώς οι αυξήσεις που δίνονται στα δέκατα επί του παρόντος δεν ενδιαφέρουν στη Λέσβο, καθώς δεν παράγονται χαμηλόβαθμα λάδια, ιδιαίτερα κάτω από 7-8 δέκατα.

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία