Αγροτικά - Αλιεία

10/12/2014 - 15:30

update Αναρτήθηκαν οι ονομαστικές καταστάσεις - Πληρώνονται οι Βιοκαλλιεργητές της Λέσβου

yle="text-align: justify;">Μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση και μετά από δεκάδες προβλήματα , αλλαγές και τροποποιήσεις  έφθασε η ώρα της πληρωμής για τους Βιοκαλλιεργητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες  του Lesvosnews.net στάλθηκε σήμερα η εντολή στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας να «τρέξουν»  τα αρχεία πληρωμής. Οι πρώτοι που θα πληρωθούν μέσα στην εβδομάδα που θα μας έρθει είναι οι Βιοκαλλιεργητές της «παράτασης» για το έτος εφαρμογής 2012. Αφορά τους Βιοκαλλιεργητές που είχαν υποβάλλει αίτηση να μείνουν στο πρόγραμμα ακόμη δύο χρόνια (2012 και 2013)  μετά τη λήξη της 5ετιας τους το 2011.
Κατά πάσα πιθανότητα αύριο (Πέμπτη 11/12) θα γίνει ανάρτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου  με τα ποσά που θα εισπράξει κάθε Βιοκαλλιεργητής. (Επαναλαμβάνουμε θα αφορά τις αιτήσεις  για τη 2ετή παράταση και όχι τη νέα πενταετία).
Υπενθυμίζουμε ότι στη Λέσβο, στη 2ετη παράταση κατατέθηκαν  466 αιτήσεις οι απορριπτόμενες αιτήσεις είναι 212. Στην τρέχουσα πληρωμή θα γίνει χωρικός έλεγχος  με βάση το έτος 2011. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Το Υπουργείο κάνει  σύγκριση πως ήταν «σχεδιασμένο» ένα κτήμα το 2011 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2011) και πως το 2012 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2012). Αν  έστω και σε ένα κτήμα  υπάρχει χωρική ταύτιση κάτω από 80% αυτό σημαίνει απόρριψη ολόκληρης της αίτησης του  παραγωγού! Αξίζει να τονιστεί ότι  ο «σχεδιασμός» ενός κτήματος  μπορεί να αλλάξει:1. Με υπόδειξη του παραγωγού 2. Με ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ 3. Με διορθώσεις του φορέα που έχει αναλάβει τη σύνταξη της Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΣ Λέσβου) κατόπιν υποδείξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με βάση το χωρικό έλεγχο  υπάρχει φόβος ότι αρκετοί παραγωγοί της Λέσβου θα έχουν προβλήματα ή θα δουν την πληρωμή τους μειωμένη λόγω κυρώσεων.
Οι πρώτες πληρωμές για τη νέα 5ετία και το έτος εφαρμογής 2012 θα «τρέξουν» τις επόμενες μέρες.
Για το πρώτο έτος εφαρμογής 2012 που αφορά τη νέα πενταετία δεν θα υπάρχει χωρικός έλεγχος. Οπότε όλοι θα πληρωθούν χωρίς προβλήματα. Όμως το 2012 θα είναι το έτος αναφοράς χωρικού ελέγχου για τις επόμενες πληρωμές (έτος εφαρμογής 2013, έτος εφαρμογής 2014, έτος εφαρ. 2015, έτος εφαρ. 2016). Υπενθυμίζουμε ότι στη προκήρυξη για νέα πενταετία στη Λέσβο   κατατέθηκαν 1040  αιτήσεις και οι απορριπτόμενες αιτήσεις είναι 366. Ο χωρικός έλεγχος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πληρωμή για έτός εφαρμογής 2013 (και εκφράζονται φόβοι ότι θα πληρωθούν περίπου οι μισοί δικαιούχοι χωρίς να έχουν κυρώσεις)

Αξίζει να τονιστεί ότι όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να λυθούν προβλήματα και δυσκολίες που οφείλονται αποκλειστικά στο πρόχειρο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο "κλίμα σύγκρουσης" Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΚΕ. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί ο "χωρικός έλεγχος" σε μια περιοχή με τόσο προβληματικό ΟΣΔΕ όπως είναι η Λέσβος. Δυστυχώς θα τρέχουμε όταν "ανακαλύψουμε" το πρόβλημα με τις μεγάλες περικοπές ή απορρίψεις Βιοκαλλιεργητών από τις πληρωμές.

 

 

up date Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:


 

Μοιράσου το άρθρο!