Αγροτικά - Αλιεία

26/04/2011 - 16:31

Διεθνής διάκριση για την ελληνική κηποτεχνία σε έκθεση στην Ταϊπέι

Ο «Αυθεντικός κήπος» της Ελλάδας δεν κατάφερε τελικά να πάρει κάποιο βραβείο στη διεθνή έκθεση κηποτεχνίας Taipei Flora Expo 2010, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν, αλλά κατάφερε όμως να μπει στην τελική 8αδα σαν η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Τα τρία βραβεία κέρδισαν οι αποστολές από την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την 6η Νοεμβρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 25η Απριλίου 2011, οπότε δόθηκαν και τα βραβεία. Στην έκθεση, την οποία επισκέφτηκαν 9 εκατ. επισκέπτες, συμμετείχαν συνολικά 31 χώρες. Από την Ευρώπη συμμετείχαν η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κηποτέχνης κ. Νίκος Θυμάκης μας ανέφερε τα εξής: «Από το 2009, όταν και η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς με το Δήμο Μυτιλήνης «κέρδισαν» τη συμμετοχή τους στην έκθεση Taipei Flora Expo 2010, αποφασίσαμε για οικονομικούς λόγους να μην λάβουν μέρος οι Οργανισμοί αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας – ο Νίκος Θυμάκης με τον κ. Μιχάλη Λαγό, επιχειρηματία από τη Μυτιλήνη, που ζει μόνιμα στη Ταϊπέι – για να συνθέσουμε τον «ελληνικό» κήπο και αναλάβαμε να εκπροσωπήσουμε την πατρίδα μας στον διαγωνισμό. Σκοπός μας ήταν να προβάλουμε τα ελληνικά φυτά και προϊόντα (όπως το ελληνικό λάδι) τα οποία λείπουν από την αγορά της Ταϊβάν. 

Ταξίδεψαν περίπου 400 ελαιόδεντρα, συκιές, αρωματικά φυτά (σύνολο 40 είδη φυτών) με την επιμέλεια και την ευγενική χορηγία του παραγωγού, Γιώργου Κωστελένου, από την Τροιζήνα. Επίσης, έγινε προμήθεια σε αμπέλια, ροδιές, εσπεριδοειδή και άλλα φυτά μεσογειακής χλωρίδας. Μέσα από αυτόν τον κήπο θέλαμε επίσης να δείξουμε ότι ο Κήπος της Ελληνικής Χλωρίδας, ο κήπος των «αισθήσεων, είναι ένας κήπος ανθρωποκεντρικός κι όχι επίδειξης, αφού μπορεί να είναι προσβάσιμος και σε ΑΜΕΑ, με τον ήχο, το άρωμα και το χρώμα. Για να υπάρχει αυτή η πρόσβαση, ζητήθηκε «ειδική» άδεια από τη διοργανώτρια αρχή προκειμένου να φτιαχτεί εσωτερικός διάδρομος στον κήπο για ΑΜΕΑ, για να υπάρχει προσβασιμότητα, κάτι που δεν επιτρεπόταν και δεν το έχει κανένας άλλος κήπος. Τέλος, το μικρό λαχανόκηπο τον φύτεψαν τα παιδιά ενός σχολείου, για να περάσει έτσι και το μήνυμα της «συμμετοχικής» διαδικασίας στην κηποτεχνία και του «παιδευτικού» ρόλου του Πρασίνου. Το ομοίωμα του Παρθενώνα και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, αποτελούσαν τις δύο κατασκευές του κήπου. Όλες οι κατασκευές είχαν φτιαχτεί από φυσικά υλικά, ενώ η διαχείριση γινόταν «οικολογικά», αφού εκτός των άλλων τα υπολείμματα της συντήρησης του κήπου (κλαδέματα, χόρτα κ.λ.π.) πήγαιναν προς κομποστοποίηση σε κάδο που είναι στον κήπο». Στην ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς υπάρχει περίπτερο της αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην ελληνική συμμετοχή.

---------------------

πηγή: agrotypos

Μοιράσου το άρθρο!