Αγροτικά - Αλιεία

05/12/2011 - 07:29

Βίντεο:Το ελαιόλαδο του Μουσείου Βρανά στον ΑΝΤ1

Δείτε  από το Lesvosnews το βίντεο που πρόβαλε ο ΑΝΤ1  στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων τη Κυριακή 4/12/2011

Το παλαιότερο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του Αιγαίου, στον Παπάδο της Λέσβου, δίπλα στους ελαιώνες του κόλπου της Γέρας, γνωστό σήμερα ως «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά», έδωσε πρόσφατα το όνομά του σε ένα ξεχωριστό προϊόν που παραπέμπει στην ιστορία του αλλά και στην ελαιοκομική παράδοση του νησιού.

Το παλαιότερο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του Αιγαίου, στον Παπάδο της Λέσβου, δίπλα στους ελαιώνες του κόλπου της Γέρας, γνωστό σήμερα ως «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά», έδωσε πρόσφατα το όνομά του σε ένα ξεχωριστό προϊόν που παραπέμπει στην ιστορία του αλλά και στην ελαιοκομική παράδοση του νησιού. Πρόκειται για το ομώνυμο παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στη Λέσβο και διανέμεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από την πρότυπη εταιρεία παραδοσιακών τροφίμων Gafa A.E., με τη σφραγίδα της Εταιρείας Αρχιπέλαγος. Σημαντικό ποσοστό από τις πωλήσεις του λαδιού θα διατίθεται από την εταιρεία για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και εκδηλώσεων του «Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά».

Το Ελαιοτριβείο Βρανά, χτισμένο το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη, σώθηκε από τη φθορά του χρόνου χάρη στη φροντίδα της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος (ιδρύθηκε το 1997 από προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης), που το αναστήλωσε και το διαμόρφωσε σε πρότυπο μουσείο και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η παρουσίαση του νέου προϊόντος σε εξειδικευμένους με την γαστρονομία εκπροσώπους του Ελληνικού, αλλά και σε ορισμένους του Διεθνούς, Τύπου, έγινε χθες  (Σαββάτο 3 Δεκεμβρίου 2011) από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της GAEA κ. Άρη Κεφαλλογιάννη στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε  ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπό την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος».

Μοιράσου το άρθρο!