Αγροτικά - Αλιεία

13/03/2012 - 13:14

Ερώτηση για την προβληματική λειτουργία των σφαγείων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

yle="text-align:justify;" align="center">Ερώτηση την έλλειψη σφαγείου για τα νησιά της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων και την προβληματική λειτουργία των σφαγείων στα άλλα νησιά του Βορείου  Αιγαίου

 

Ερώτηση προς το Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αθ. Γιακαλή κατέθεσε ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο, για το ζήτημα της έλλειψης σφαγείου για την εξυπηρέτηση των νησιών της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων και του ελλιπούς ελέγχου λειτουργίας των σφαγείων στα λοιπά νησιά. Το ζήτημα της λειτουργίας των σφαγείων στην περιφέρεια μας αφορά χιλιάδες κτηνοτρόφους των νησιών μας αλλά και όλους τους πολίτες καθώς η σωστή λειτουργία τους αποτελεί θέμα δημόσιας υγιεινής αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας.

 

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου της Λέσβου, τα και οποία σας κοινοποιούμε, θέτουν το ζήτημα της ορθής λειτουργίας των σφαγείων στη Λέσβο ενώ οξύτατο είναι το πρόβλημα στα νησιά της Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων από την έλλειψη σφαγείων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2010 τα νησιά αυτά έχουν μείνει χωρίς σφαγείο μετά το κλείσιμο του  μοναδικού σφαγείου που εξυπηρετούσε την περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της πασχαλινής περιόδου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι ανάστατοι καθώς δεν μπορούν βρουν λύση στο πρόβλημα τους ενώ το θέμα απασχόλησε και το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα προχωρά στη διερεύνηση λύσης με την προμήθεια ενός κινητού σφαγείου, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το ζήτημα. Τα κινητά σφαγεία είναι μια πρακτική σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμοί 852/2004-853/2004) και αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά σφαγεία, τουλάχιστον για γεωργικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές. Με την χρήση ενός κινητού σφαγείου θα περιοριζόταν ο αριθμός των ζώων που μεταφέρονται ζωντανά από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέθοδος με μεγάλος οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς αλλά και εξαιρετικά επιβαρυντική για τα ζώα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

α. Για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης λειτουργίας σφαγείου στα νησιά της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων

β. για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των σφαγείων στα νησιά μας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Μοιράσου το άρθρο!