Αγροτικά - Αλιεία

17/02/2012 - 14:41

Εικόνες φρίκης στη Λέσβο:αυτοσχέδια χωματερή με κομμένα κεφάλια από πρόβατα, μοσχάρια και γουρούνι

 Αίσθηση προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"   με φωτογραφίες που προσβάλουν και το τόπο μας  και  αποδεικνύουν ότι κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι υπεύθυνοι  (Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου -ΑΔΕΛ)  καλούνται να δώσουν άμεσα εξηγήσεις.

Γράφει: Νίκος Μανάβης / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σε ανοικτή χωματερή απόβλητα σφαγείων;

Ανοιχτή αυτοσχέδια χωματερή με κομμένα κεφάλια από πρόβατα, κατσίκες, κριάρια, μοσχάρια και γουρούνια εντόπισε ο φακός τού «Ε» 200 μέτρα από το δρόμο Νάπης - Μανταμάδου και πολύ κοντά στο Μανταμάδο. Στον ίδιο λάκκο υπάρχουν κοιλιές και άλλα εντόσθια που πετάχτηκαν εκεί πρόχειρα. Αυτοί που δημιούργησαν τη χωματερή, προφανώς ένιωθαν τόσο σίγουροι ότι δε θα τους ελέγξει κανείς, που ούτε καν φρόντισαν να σκεπάσουν τα απόβλητα με χώμα.

Οι κοιλιές, τα εντόσθια και τα κεφάλια των σφαγίων είναι σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης. Γεγονός που μαρτυρά ότι η χωματερή λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό. Αρκετά από τα απόβλητα είναι μισοφαγωμένα, κι αυτό δείχνει ότι κοράκια, αλεπούδες και άλλα σαρκοφάγα ζώα τρώνε ό,τι μπορούν από αυτά. Η εικόνα πραγματικά σοκάρει, καθώς σε απόσταση αναπνοής από τα απόβλητα βόσκει ένα μικρό κοπάδι από πρόβατα, κι ίσως κάποια από αυτά να πίνουν νερό ανακατεμένο με αίματα που έχουν συγκεντρωθεί στο λάκκο. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Ο μεγάλος όγκος των αποβλήτων δείχνει πως τα απόβλητα προέρχονται από σφαγείο κι όχι από μεμονωμένη σφαγή ενός ή δύο αρνιών, που θα μπορούσε να έχει γίνει από κτηνοτρόφους για αυτοκατανάλωση.

[slideshow]

Κρατάει χρόνια… Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι παρά τη λειτουργία μονάδας αδρανοποίησης στη Λέσβο, εδώ και πέντε χρόνια μεγάλο μέρος των αποβλήτων οδηγείται σε αυτοσχέδιες χωματερές. Στις 28 Ιανουαρίου, το «ΕMΠΡΟΣ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τα απόβλητα σφαγής, στο οποίο ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, δήλωνε ότι το θέμα θα έληγε τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας: «Ο λόγος που παρουσιάζονται προβλήματα στη μεταφορά των αποβλήτων, είναι η έλλειψη μεταφορικών μέσων. Τελικά, όμως, ο Δήμος Λέσβου παραχώρησε στην εταιρεία δύο φορτηγά αυτοκίνητα, ένα τεσσάρων τόνων και ένα δύο, τα οποία θα λύσουν το πρόβλημα μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους από το ΚΤΕΟ και γίνει εφικτή η νόμιμη λειτουργία τους.» Χθες ο ιδιοκτήτης των Βιομηχανικών Σφαγείων Λέσβου, Παναγιώτης Σελάχας, που διαθέτει τη μονάδα αδρανοποίησης, σημείωσε σχετικά: «Αυτήν τη στιγμή εμείς παραλαμβάνουμε τα απόβλητα των σφαγείων Ερεσού και Σκαλοχωρίου και τα επεξεργαζόμαστε. Αντίθετα, τα σφαγεία Μανταμάδου και Σκοπέλου συνεχίζουν να μη φέρνουν τα απόβλητά τους σε εμάς. Το πού διατίθεται δεν το γνωρίζουμε.»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, δε θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Σελάχας και δήλωσε: «Όλα τα σφαγεία μας λειτουργούν νομότυπα. Συνεχώς βελτιωνόμαστε και συμπληρώνουμε τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν και σύντομα τα σφαγεία μας θα είναι σε θέση να λάβουν οριστική άδεια λειτουργίας.» Εδώ να σημειωθεί ότι ουδείς, βέβαια, υποστηρίζει ότι μια δημοτική επιχείρηση όπως η ΑΔΕΛ πετά τα υποπροϊόντα των σφαγείων της στην ανοικτή χωματερή, την ύπαρξη της οποίας αποκαλύπτουμε σήμερα και η οποία δημιουργεί πολύ σοβαρά υγειονομικά-περιβαλλοντικά προβλήματα. Καλείται, όμως, η ΑΔΕΛ να δηλώσει πού οδηγούνται τα υποπροϊόντα των σφαγείων Μανταμάδου και Σκοπέλου, αφού στη μοναδική μονάδα αδρανοποίησης που διαθέτει η Λέσβος δε φτάνουν.

Η δημοτική επιχείρηση ΑΔΕΛ έχει την ευθύνη λειτουργίας των τριών δημοτικών σφαγείων που λειτουργούν στη Λέσβο αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τα σφαγεία Σκαλοχωρίου, Σκοπέλου και Μανταμάδου. Το σφαγείο Ερεσού έχει ενοικιαστεί σε ιδιώτες. Η ΑΔΕΛ έχει υπογράψει σύμβαση με τα Βιομηχανικών Σφαγεία Λέσβου, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, για την αδρανοποίηση των αποβλήτων των σφαγείων της. Ο νόμος προβλέπει πως τα απόβλητα υποχρεωτικώς θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδες αδρανοποίησης. Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ΑΔΕΛ χρησιμοποιεί τη σύμβαση για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σφαγείων της, αλλά σε δύο περιπτώσεις, αυτές του Σκοπέλου και του Μανταμάδου, τα υποπροϊόντα της σφαγής αγνοείται πού πάνε.

Μοιράσου το άρθρο!