Αγροτικά - Αλιεία

19/03/2012 - 13:30

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της ΕΑΣ και τον πρόεδρο της

yle="text-align:justify;">H διοίκηση της ΕΑΣ και ο πρόεδρος της, με ένα «μπαράζ» δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων και συνεντεύξεων, προσπαθεί  να σκεπάσει  αυτό που είναι γνωστό και στον τελευταίο κάτοικο του νησιού και που συζητιέται σε όλα τα χωριά, ότι δηλαδή, το συνεταιριστικό κίνημα του τόπου μας χρειάζεται εξυγίανση, επανασχεδιασμό και ανοικοδόμηση κι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή ηγεσία της Ένωσης, που την  ευθύνη για το κατάντημα του.

Η σημερινή διοίκηση, που στηρίζει την ύπαρξή της σε εκλογικούς μηχανισμούς και όχι στην αποδοχή της πλειοψηφίας των αγροτών,  αρνείται  να κατανοήσει ότι αγρότες και συνεταιρισμοί της έχουν γυρίσει την πλάτη. αρνούμενοι  να συμπράξουν μαζί της, γιατί δεν την  εμπιστεύονται (μονάδα ζωοτροφών, εργοστάσιο γάλακτος ). Και πώς να εμπιστευθεί ένας νοικοκύρης έναν μπαταξή;  

Με φτηνές δικαιολογίες και «μισές αλήθειες», θέλει να κρύψει πως  έχει αποφασίσει να μεταλλάξει  την Ένωση από Οργάνωση παραγωγική και εμπορική σε Οργάνωση παροχής υπηρεσιών (ΟΣΔΕ, Κοινοτικά προγράμματα, λογιστικά,  κ.λ.π)  για  να κερδίζουν  πουλώντας «εξυπηρέτηση» στους φτωχούς αγρότες  συνεχίζοντας έτσι με άλλη μορφή το πάρτι  των επιδοτήσεων.  

Αντί να αναπτύξει τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες  της ένωσης (λάδι, γάλα)  έχει μεταλλαχθεί από συνεταιριστή σε μεσάζοντα μεγαλεμπόρων λαδιού και γάλακτος,  εγκαθιστώντας τους μέσα στα γραφεία της Ένωσης. Εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να βρίσκονταν οι   υπάλληλοι και οι  άνθρωποι των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.  Παράλληλα  δεν δίνουν λογαριασμό στους αγρότες για τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Ένωσης.

Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, για «διγλωσσία», αυτοί που ποτέ δεν είπαν μια κουβέντα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζει τα μνημόνια,   επιβάλλει τα  χαράτσια και κόβει τις επιδοτήσεις από τους φτωχούς αγρότες. Άλλωστε, πώς να το κάνουν αυτό, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΣ, δηλώνει ευθαρσώς, ότι η πολιτική του μνημονίου είναι μονόδρομος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά, καλεί τον αγροτικό κόσμο του νησιού και κυρίως τους συνεταιρισμένους αγρότες,  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προστατέψουν την μεγάλη συνεταιριστική επιχείρησή τους. Να γίνουν  πραγματικά κύριοι της περιουσίας τους και της τύχης τους!

Το συνεταιριστικό κίνημα του τόπου μας χρειάζεται  εξυγίανση, επανασχεδιασμό και ανοικοδόμηση κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την σημερινή ηγεσία της Ένωσης,  η οποία είναι υπεύθυνη για το κατάντημα του συνεταιριστικού κινήματος.  Αυτή ήταν και παραμένει η θέση  του Σύριζα Λέσβου. Αν ο κ.  Γιαζιτζόγλου αυτό το αποκαλεί αντισυνεταιριστικό παραλήρημα είναι γιατί ταυτίζει την Ένωση με τον εαυτό του.

Με αφορμή λοιπόν τις  διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου (γενικές συνελεύσεις,    εκλογές, κ.λ.π)  καλούμε τους αγρότες να επιβάλλουν την κάθαρση στο συνεταιριστικό χώρο, οικοδομώντας παραγωγικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις αρχές του συνεργατισμού και οικοδομώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των συνεταιρισμών και του  αγροτικού κόσμου.

Μοιράσου το άρθρο!