Αγροτικά - Αλιεία

17/01/2012 - 20:39

Απάντηση ΥΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη σε επίκαιρη ερώτηση για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών

yle="text-align:justify;">Η θεσμοθέτηση της ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες κάθε άλλο παρά πραξικοπηματική και παράνομη είναι, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο ευρεία διαβούλευση κατά τη θεσμοθέτηση Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑΥ), διαβιβάστηκε την 1/4/2011 από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και στις υπόλοιπες Δημόσιες Αρχές, καθώς και σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια, οι οποίες και γνωμοδότησαν σχετικά. Επιπλέον, και παράλληλα, στις 11/4/2011 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.opengov.gr το Σχέδιο ΚΥΑ και η Σ.Μ.Π.Ε. του ΕΠΧΣΑΑΥ για διαβούλευση (διάρκειας 30 ημερών για το κοινό και 45 ημερών για τις Δημόσιες Αρχές), η οποία περατώθηκε στις 28/5/2011.

Οι απόψεις των φορέων, μαζί με τα σχόλια που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, καθώς επίσης και τα έγγραφα των περιφερειακών υπηρεσιών, αξιολογήθηκαν, αφού έτυχαν ειδικής επεξεργασίας και τυποποίησης σε έκθεση 411 σελίδων. Σημαντικό τμήμα αυτών ενσωματώθηκαν στην ΚΥΑ, η οποία στη συνέχεια εισήχθη προσαρμοσμένη στα προαναφερθέντα και ως εκ τούτου τροποποιημένη (σε σχέση με την αρχική που είχε δημοσιοποιηθεί στις 11/4/2011 στην ιστοσελίδα www.opengov.gr), στις 20/9/2011 στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το όργανο αυτό, αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης και απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών εταίρων[1] (εκπρόσωποι: Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, επαγγελματικών επιμελητηρίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ κ.λ.π).


Μυτιλήνη,Λέσβος, Lesvosnews, Lesvos news

Η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), εκφράστηκε στα Πρακτικά Συνεδριάσεων του ΕΣΧΣΑΑ, όπως κατατέθηκαν στη Δ/νση Χωροταξίας από τον πρόεδρο του ΕΣΧΣΑΑ στις 4/11/2011. Το σύνολο σχεδόν των θέσεων των μελών του ΕΣΧΣΑΑ υιοθετήθηκε στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες.

Μοιράσου το άρθρο!