Δημοτικά Σφαγεία Λέσβου...εκσυγχρονισμός με ιδιώτες !!!
Κανένα από τα 4 σφαγεία του νησιού δεν τηρεί απόλυτα τους όρους και τις προϋπόθεσης λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν σε οποιοδήποτε έλεγχο. - Σύμφωνοι κατά πλειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι, για την πολική απόφαση ενοικίασης του σφαγείου Ερεσού, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές για τη νομιμοποίησή του.
Ανά πάσα στιγμή σε όλα λουκέτο Το θέμα της λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων και ιδιαίτερα του σφαγείου του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης που έκλεισε περί τα τέλη του προηγούμενου χρόνου μετά από καταγγελία στο Υπουργείο, τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Εισηγητής του θέματος από τη Δημοτική Αρχή ήταν ο Αντιδήμαρχος Γεωργίας - Κτηνοτροφίας - Αλιείας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προγραμματισμού Γιάννης Τσακίρης. Ο Γ. Τσακίρης, για άλλη μια φορά επισήμανε ότι όλα τα δημοτικά σφαγεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει καταγγελία και να μπει λουκέτο. Ειδικότερα, για το σφαγείο της Ερεσού πρότεινε να εκμισθωθεί σε ιδιώτη, με όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει η Δημοτική Αρχή. «Υπάρχουν σήμερα τέσσερα σφαγεία στο Δήμο Λέσβου. Της Ερεσού, του Μανταμάδου, του Σκοπέλου και του Σκαλοχωρίου. Το σφαγείο της Ερεσού, ως γνωστόν, έκλεισε μετά από καταγγελία επειδή δεν τηρούσε τις υγειονομικές διατάξεις. Όμως, και τα άλλα σφαγεία δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση και δεν αντέχουν σε ελέγχους. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσουν μετά από καταγγελία. Η Δημοτική Αρχή διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα τρία σφαγεία και να επαναλειτουργήσει το σφαγείο της Ερεσού. Ως πιο επείγον, μελετήσαμε αρχικά το σφαγείο της Ερεσού, το οποίο με μια πρόχειρη εκτίμηση των αναγκών του σε υλικοτεχνική υποδομή και σε επισκευές, χρειάζεται 30.000 ευρώ. Υπάρχει ενδιαφέρον από έναν επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος ζητά να το νοικιάσει και να το λειτουργήσει καλύπτοντας αυτά τα έξοδα. Ο Δήμος με νόμιμες διαδικασίες μπορεί να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να το λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα, που το ορίζουμε στα τρία χρόνια. Ζητάμε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο να ληφθεί πολιτική απόφαση για ενοικίαση του σφαγείου, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές για τη νομιμοποίησή του. Οι όροι της ενοικίασης θα καθοριστούν από την Οικονομική Επιτροπή. Για τα υπόλοιπα σφαγεία, θα υπάρξει εισήγηση σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τα επισκεφθούμε και αποτιμήσουμε την κατάσταση σ αυτά».
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ Ο Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Στρατής Κυρατζής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη των σφαγείων και όπως είπε τα περισσότερα είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις. «Το μόνο σφαγείο που είναι κερδοφόρα επιχείρηση, είναι το σφαγείο του Δήμου Μανταμάδου, το οποίο εμφανίζει κέρδη τα τρία τελευταία χρόνια. Το σφαγείο της Ερεσού, που έχει κλείσει, εμφανίζει για το 2010, ζημιά 5.000 ευρώ. Το σφαγείο Σκαλοχωρίου, δεν καταγράφει τα έξοδά του παρά μόνο τα έσοδα. Έτσι, το 2010 είχε έσοδα 41.000 ευρώ, όμως είναι άγνωστο πόσα έξοδα έχει, αφού πληρώνονται δημοτικοί υπάλληλοι, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και τα έξοδα μεταφοράς των λυμάτων στο ιδιωτικό σφαγείο της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο μόνο το σφαγείο του Σκαλοχωρίου στοιχίζει στο Δήμο Καλλονής 80.000 ευρώ. Η πρότασή μου είναι να προχωρήσουμε συνολικά σε υπενοικίαση των σφαγείων, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, για να ληφθούν οι νόμιμες άδειες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο όπως αυτό της Ερεσού».
ΟΧΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ Κάθετα αντίθετος ως προς την ενοικίαση και αξιοποίηση από ιδιώτες των σφαγείων, ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανταμάδου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος επισήμανε ότι τα δημοτικά σφαγεία εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθούν στα χέρια ιδιωτών. «Κατά την άποψή μου, αν κλείσουν τα δημοτικά σφαγεία θα ανέβει το κόστος σφαγής των ζώων, με επιζήμια αποτελέσματα στο λιγοστό και πετσοκομμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων μας. Άλλωστε, τα δημοτικά σφαγεία ζημιώνονται, επειδή κρατούν χαμηλά το κόστος σφαγής. Τη διαφορά του κόστους δεν θα την πληρώσει ο κρεατέμπορας, αλλά ο παραγωγός. Αν ενδιαφερόμαστε να επιβιώσει η κτηνοτροφία στο νησί μας, πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανοιχτά τα 4 δημοτικά σφαγεία, έστω και με υπενοικίαση. Ο έλεγχος, όμως, πρέπει να παραμείνει στα χέρια των Δημοτικών Αρχών».
ΟΧΙ ΣΤΑ ΡΙΣΚΑ Στην τοποθέτησή του ο Α. Χατζηκομνηνός, συμφώνησε μεν με τον Π. Σταμάτη, τόνισε όμως, ότι η κατάσταση του Δήμου είναι πολύ κακή και δεν επιτρέπεται αυτή την περίοδο να ρισκάρει τη λειτουργία των σφαγείων με τις υπάρχουσες συνθήκες και στη συνέχεια αυτά να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Ήδη, πρόσθεσε, το κλείσιμο του σφαγείου της Ερεσού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της περιοχής. «Προτείνω να δημοπρατηθούν όλα τα σφαγεία και να δοθούν στους ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τα εκσυγχρονίσουν με δικά τους έξοδα. Φυσικά θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες στην τιμή σφαγής, αφού εμείς θα καθορίσουμε τους όρους της συνεργασίας». Ο Αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Απόστολος Αθανασιάδης, παραδέχθηκε στην τοποθέτησή του ότι το κλείσιμο του σφαγείου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους παραγωγούς της περιοχής και μάλιστα τόνισε ότι, μειώθηκε το ποσό της αγοράς των κρεάτων από τους εμπόρους, αφού πλέον υπολογίζουν μέσα το κόστος και τη μεταφορά σφαγής σε άλλες εγκαταστάσεις. «Είναι αποδεδειγμένο με στοιχεία, ότι το συγκεκριμένο σφαγείο ήταν ζημιογόνο, αφού στον πίνακα εσόδων και εξόδων των τελευταίων χρόνων, δεν αναφέρεται ούτε το ρεύμα που έκαιγε για τη λειτουργία του, ούτε τα έξοδα του φορτηγού που διέθετε ο Δήμος για τη μεταφορά των υπολειμμάτων. Θεωρώ ότι το σφαγείο πρέπει να εκμισθωθεί και φυσικά να θέσουμε εμείς του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας». Ο Π. Πατερέλλης, χαρακτήρισε την εισήγηση πρόχειρη και χωρίς λεπτομέρειες, καθώς θα έπρεπε πριν απ όλα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού, του αρμόδιου Αντιδημάρχου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών. «Προτείνω να γίνουν μελέτες για όλα τα σφαγεία και τις ανάγκες τους από τους τεχνικούς που διαθέτει ο Δήμος Λέσβου και να δημοπρατηθούν οι εργασίες αυτές. Δεν είμαι της άποψης ότι τα σφαγεία πρέπει να λειτουργήσουν αποκλειστικά από το Δήμο, όμως πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά ως Δημοτικό Συμβούλιο οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα δοθούν αυτά τα σφαγεία, αφού υπάρχει το προηγούμενο με το σφαγείο της Καλλονής που δόθηκε σε ιδιώτη, καταχρεώθηκε και εγκαταλείφθηκε σε κακή κατάσταση».
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης ζήτησε να παραμείνουν τα σφαγεία στα χέρια του Δήμου Λέσβου, ο οποίος θα τα διαχειριστεί συνολικά για το συμφέρον των παραγωγών και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. «Θεωρώ ότι τα σφαγεία δεν πρέπει να παραχωρηθούν και αν τελικά αυτό γίνει, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνει αυτό».
ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ Τ.Α. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, επισήμανε ότι είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε φροντίσει, ώστε τα σφαγεία να λειτουργούν με τις σχετικές άδειες και τις νόμιμες συνθήκες υγιεινής. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει όλες εκείνες τις δημοτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν (ανεμογεννήτριες, δημοτικά σφαγεία, δημοτικά ελαιοτριβεία, κ.λπ) και μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό της αγοράς. «Στην περίπτωση των σφαγείων, πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μονάδων και αν χρειαστεί να πάρουμε και κάποιο δάνειο, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη εγκατάσταση, η οποία θα αποδώσει κέρδη στο Δήμο μας και όχι επιπλέον προβλήματα και χρέη». Τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, η εισήγηση του Γ. Τσακίρη.
Μ. Χατζηγεωργίου/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ