Αγροτικά - Αλιεία

11/01/2012 - 16:36

Ερώτηση Σ. Γαληνού για τις καθυστερήσεις πληρωμών στη Βιολογική Γεωργία

yle="text-align:justify;">Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς για το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας στη Λέσβο.

Σε απελπισία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας εξαιτίας της αδυναμίας του Υπουργείο να απορροφήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα υπάρχοντα κοινοτικά κονδύλια και να αποδώσει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις.  Με την πρόφαση της στενότητας των  κονδυλίων δεν έχουν πληρωθεί ακόμα την επιδότηση που δικαιούνται, όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της βιολογικής  καλλιέργειες  για το 2008, παρά το ότι τα προσκόμματα που είχαν εντοπιστεί στον διοικητικό έλεγχο διευθετήθηκαν. Για το έτος 2009 περίπου 650 αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί για έλεγχο από την άνοιξη του 2010 αναμένεται να εξοφληθούν στις αρχές του καλοκαιριού του 2012. Παράλληλα περίπου για 2.000 αιτήσεις του 2010 οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, δεν έχει ξεκινήσει  ακόμη ο έλεγχός τους σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είχαν εισπραχτεί  από τους δικαιούχους, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι  σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των  επιδοτήσεων. Πόροι που θα έδιναν μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς και θα ενίσχυαν σημαντικά την τοπική οικονομία της Λέσβου, η οποία χειμάζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί από τους δικαιούχους των επιδοτήσεων να βρίσκονται πλέον σε τραγική κατάσταση.  Έχοντας πάρει δάνεια για να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις  που θα τους επέτρεπαν να ενταχθούν στον πρόγραμμα, πολλοί ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας των σημαντικών χρονικών καθυστερήσεων  αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους  και εξ αυτού κινδυνεύουν να χάσουν υποθηκευμένα ακίνητα. Σε άλλες περιπτώσεις, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και στερούνται ιατρικής περίθαλψης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί να πληρωθούν άμεσα οι επιδοτήσεις που έχουν καθυστερήσει στους δικαιούχους.
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξαλειφθούν αυτές οι απαράδεκτες χρόνιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται  στην απόδοση των επιδοτήσεων στους δικαιούχους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!