Αγροτικά - Αλιεία

24/07/2012 - 13:18

ΚΚΕ: Έγκλημα εκ προμελέτης σε βάρος της παραγωγής η καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονίας

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ

Έγκλημα εκ προμελέτης σε βάρος της παραγωγής η καθυστέρηση έναρξής της δακοκτονίας

Σε λίγες μέρες θα μπει ο Αύγουστος και η δακοκτονία δεν έχει αρχίσει ακόμα. Πρόκειται για ένα έγκλημα και μάλιστα εκ προμελέτης σε βάρος της ελαιοπαραγωγής που υπηρετεί το στόχο της παραπέρα απαξίωσης αυτής της άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας για το νησί μας. Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη και σωστή διεξαγωγή αυτής της εργασίας έχει άμεση αναφορά στην ποσότητα της παραγωγής και κυρίως στην ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί και αυτό με τη σειρά του στο εισόδημα του παραγωγού, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά εξ αιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ εκφράζοντας και την οργή και την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών έφερε με επίκαιρη ερώτηση του το θέμα στη βουλή. Με την Επίκαιρη αυτή Ερώτηση του αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση σαν κύρια υπεύθυνη - ευθύνη έχουν και οι τοπικοί φορείς – για την καθυστέρηση καθώς και τη μείωση του προσωπικού που θα ασχοληθεί με αυτήν, απαιτεί την άμεση έναρξή της και την κάλυψη των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στο εισόδημα του παραγωγού. Κλείνοντας θα θέλαμε σαν ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ να δηλώσουμε για άλλη μια φορά την κάθετη αντίθεσή μας με την ανάθεση αυτής της σοβαρής δουλειάς στους ιδιώτες.     -------------------------------------  

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Θέμα: Για τη δακοκτονία στο Νομό Λέσβου.

      Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου διότι, κοντά στα άλλα δεινά που προκαλεί η γνωστή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, είναι άμεσος ο κίνδυνος καταστροφής της φετινής σοδειάς, αφού δεν ξεκίνησε ακόμη η δακοκτονία.

      Πράγματι:

  • Ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη ο πρώτος ψεκασμός το πρώτο 15θήμερο του Ιούνη(!!!) δεν έχει γίνει ακόμη κανένας και δεν ξέρουν καν πότε θα γίνει και αν η δακοκτονία θα είναι πλέον επαρκής και αποτελεσματική.
  • Επί πλέον έχουμε τραγική μείωση του προσωπικού (κατά 63% σε σχέση με το 2009) και δεν έχει ακόμη πληρωθεί για τα δεδουλευμένα του 2011,  διότι, κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, δεν εγκρίνει την καταβολή της πληρωμής τους η υπηρεσία εντελλομένων της Περιφέρειας.
  • Για το 2012, με εντολή του αρμόδιου Υπουργείου, ανατέθηκε, κακώς, ένα μέρος της δακοκτονίας σε εργολάβο και το υπόλοιπο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Όμως ενώ βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν το τέλος του Ιούλη δεν έχει γίνει ακόμη κανένας ψεκασμός. Αυτό οφείλεται, κατά τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην καθυστέρηση έγκρισης της δαπάνης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστραφεί η φετινή σοδειά που αναμενόταν πολύ καλή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει  ώστε:

-          Να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία με επαρκή εφόδια και προσωπικό καθώς και χρηματοδότηση.

-          Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα του 2011.

-          Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, αν τελικά καταστραφεί η σοδειά τους, αφού καταβάλλουν κανονικά και την εισφορά για τη δακοκτονία και φυσικά δεν έχουν καμιά ευθύνη γι αυτήν την κατάσταση, ενώ υφίστανται ήδη τις ολέθριες συνέπειες της ΚΑΠ και την κάθετη μείωση της τιμής του ελαιολάδου που έφθασε στο 50% του 2002.

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Μοιράσου το άρθρο!