Αγροτικά - Αλιεία

29/09/2011 - 17:53

Με καθυστέρηση ....επιστολή Αντιδημάρχου Γ. Τσακίρη στον Υπουργό για το εργαστήριο ελαιολάδου

mg class="alignleft size-full wp-image-13658" title="tsakiris_lesvosnews" src="http://agrorama.files.wordpress.com/2011/04/tsakiris_lesvosnews.jpg" alt="" width="188" height="322" />

Στις 25 Σεπτεμβρίου το Lesvosnews φιλοξένησε τις προτάσεις  του Ηλία Πολυχνιάτη (Χημικός – Πρόεδρος του Π. Τ. Β. Αιγαίου της Ε.Ε.Χ.) για το εργαστήριο ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος στα πλαίσια της διαβούλευσης  για το νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία του νέου οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η διαβούλευση έληξε στις 26/9/2011

Τότε είχαμε  σχολιάσει ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια κοιμόταν και δεν είχαν καταθέσει  τις θέσεις τους .

Σχετικός σύνδεσμος: http://lesvosnews.net/2011/09/25/44-588/

Σήμερα 29-9-2011  και μετά την παρατήρησή μας....εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Γ. Τσακίρης με την επιστολή του....

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Κώστα Σκανδαλίδη, με κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας& Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιάννης Τσακίρης με θέμα το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Νησιωτικού  Χώρου. Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

 H πρόβλεψη λειτουργίας Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Νησιωτικού Χώρου είναι ιδιαίτερα θετική. Αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο νησιωτικός χώρος στην καλλιέργεια νησιωτικών ποικιλιών που παρέχουν τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις διατροφικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας.

Η δημιουργία του Ινστιτούτου θα πρέπει να συνδεθεί με την ύπαρξη σημαντικών υποδομών στη Λέσβο. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος και το μεγάλο αγρόκτημα έκτασης 100 στρεμμάτων. Εκεί βρίσκεται και το Εργαστήριο Ελαιολάδου με  σύγχρονο εξοπλισμό στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Εργαστήριο του ΕΛΟΓΑΚ στελεχωμένο με άριστο επιστημονικό προσωπικό και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό. Η Λειτουργία του Εργαστηρίου έχει προσφέρει τα μέγιστα έως σήμερα στην αναβάθμιση της  ποιότητας του παραγωμένου  γάλακτος  και των τυροκομικών προιόντων της περιοχής.

Ως εκ τούτου το Ινστιτούτο μπορεί να περιλαμβάνει Τμήμα Ελαιοκομίας και νησιωτικών ποικιλιών και Εργαστήριο Ελαιολάδου, Τμήμα Αιγοπροβατοτροφίας, Τμήμα Αμπελουργίας κ.λ.π χωρίς περαιτέρω ανάγκη προμήθειας εξοπλισμών.

Το Τμήμα Ελαιοκομίας και νησιωτικών ποικιλιών θα μπορούσε να εφαρμόσει νέες μεθόδους καλλιέργειας με στόχο την ποιοτική βελτίωση (βιολογικό ελαιόλαδο), την αύξηση της παραγωγικότητας του ελαιώνα, την αποτελεσματική φυτοπροστασία με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον (καταπολέμηση δακοπροσβολής) καθώς και να φροντίσει για την διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών λαχανικών, φρούτων και αρωματικών φυτών.

            Το Τμήμα Αιγοπροβατοτροφίας να προωθήσει νέες πειραματικές καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών που είναι κατάλληλα για τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών αλλά  και την γενετική βελτίωση και της περίφημης – αλλά όχι εμπορικά προβεβλημένης- Λεσβιακής φυλής προβάτων. Τέλος το τμήμα Αμπελουργίας θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες της κύριας καλλιέργειας της Λήμνου και της Σάμου.

Ο Δήμος Λέσβου διαθέτει άριστους γεωτεχνικούς επιστήμονες και θα μπορούσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης να συμβάλλουν στη λειτουργία του Ινστιτούτου αφού βέβαια διασφαλιστεί η θεσμοθέτηση του ελάχιστου αριθμού των οργανικών θέσεων των ερευνητών στο Ινστιτούτο.

Βέβαιος και μετά τις προφορικές μας επαφές ότι έχετε ενστερνιστεί την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Σταθμού Γεωργικής Ερευνας και της χωροθέτησης του Ινστιτούτου στη Λέσβο – πρωτεύουσας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- όπου υπάρχουν έτοιμες υποδομές, περιμένουμε να δούμε να αποτυπώνεται η πολιτική σας αυτή βούληση και στο υπο – ψήφιση Νομοσχέδιο.».

Μοιράσου το άρθρο!