Αγροτικά - Αλιεία

07/03/2012 - 07:22

O ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την κατάσταση στην ΕΑΣ Λέσβου

Το συνεταιριστικό κίνημα του τόπου μας μπροστά στις προκλήσεις και στις ανάγκες  εξεύρεσης νέων θεσμών συλλογικής και οικονομικής αυτό-οργάνωσης και δράσης, που θέτει η κοινωνία μας,  βρίσκεται απαξιωμένο αποδυναμωμένο και ανίσχυρο, αδυνατώντας να επωμιστεί τον ρόλο που του επιβάλλει η σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση του αγροτικού τομέα που εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων παραγωγών του νησιού μας βρίσκεται σε βαθειά κρίση γιατί:

  • Δεν μπορεί, να  παρέμβει  στην αγορά ελαιολάδου γάλακτος και ζωοτροφών, να  καθοδηγήσει  και να κατευθύνει τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τα φυσικά της μέλη, να πληρώσει τους εργαζομένους της, έχει χάσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του αγροτικού κόσμου αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας .

Για την κατάσταση αυτή της Ένωσης ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου θεωρεί ότι υπάρχουν υπεύθυνοι και είναι:

  • Η καθεστωτική, ανίκανη και επικίνδυνη Διοίκησή της Ένωσης η οποία  υπέταξε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου στις προσωπικές  και κομματικές της επιδιώξεις.
  • Τα κόμματα  του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που κομματικοποίησαν τους συνεταιρισμούς και  με  τις πολιτικές τους, τους  μετέτρεψαν σε μαγαζιά εξασφάλισης ψήφων και κομματικής πελατείας.
  • Το κράτος, που ποτέ δεν ανέλαβε τις εκ του νόμου και του συντάγματος προερχόμενες υποχρεώσεις  του για τον έλεγχο των συνεταιρισμών.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, που θέτει και ο νόμος 4015/2011, καλούμε τους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας  να ανατρέψουν και απομακρύνουν τη σημερινή ανίκανη και επικίνδυνη  διοίκηση της Ένωσης  και να ανοίξουν νέους δρόμους για τον επανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος.

  • Θεωρούμε ως πρώτο στόχο,  για ένα νέο ξεκίνημα,  την ανατροπή  της αυταρχικής, αλαζονικής και μυστικοπαθούς διοίκησής της η οποία  με τις συνειδητές επιλογές της έχει απαξιώσει και  αποδυναμώνει το συνεταιριστικό κίνημα από τις ιδεολογικές και καταστατικές του αρχές και έχει φαλιρίσει την μεγαλύτερη οικονομική Οργάνωση του νησιού μας.

Η δημοκρατική διοίκηση, η ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις, η αλληλεγγύη, η από κοινού διαχείριση των πραγμάτων του συνεταιρισμού, η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας και η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας μας (αγροτών - καταναλωτών)  πρέπει να είναι οι  βασικές αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να οικοδομηθεί το νέο κίνημα.

Η σημερινή διοίκηση όμως πρέπει να απομακρυνθεί για να   ανοίξει ο  δρόμος ώστε να γίνει σε  βάθος έλεγχος των πραγματικών οικονομικών στοιχείων της Ένωσης, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ αυτής, των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της και των συνεταιρισμένων αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου  καλεί την σιωπηλή πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου,  τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των συνεταιρισμών να ξαναπάρουν την Ένωση και το συνεταιριστικό κίνημα στα χέρια τους.

  • Να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις στους κατά τόπους συνεταιρισμούς με στόχο την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, την αυτοκάθαρση, την εξυγίανση του και να καθορίσουν τους νέους όρους θεσμικής και οργανωτικής λειτουργίας του κινήματος .
Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!