Αγροτικά - Αλιεία

27/05/2011 - 19:22

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Παραληπτηρίων Γάλακτος στη Λέσβο

Με το Προεδρικό Διάταγμα 79 (ΦΕΚ 95 Α!/3.05.2007) με το οποίο μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται ότι όλα τα κέντρα παραλαβής γάλακτος θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας. Σχεδιαστικό σφάλμα του θεσμικού πλαισίου αποτελεί το γεγονός ότι δεν διαχωρίζει και δεν διαφοροποιεί ανάμεσα στις μεγάλες εγκαταστάσεις που λειτουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος και όπου γίνεται καθημερινά παραλαβή εκατοντάδων τόνων γάλακτος  και στα παραληπτήρια γάλακτος που διατηρούν μικροί συνεταιρισμοί και οι οποίοι παραλαμβάνουν ποσότητες γάλακτος κάτω των οκτώ τόνων.

Προφανώς τα μεγέθη και η τυχόν επιβάρυνση της λειτουργίας, είναι άνισα και συνεπώς αντίστοιχα διαφοροποιημένη θα έπρεπε να είναι και η νομοθετική προσέγγιση. Το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2007 με το να μην προβλέπει αυτή την εύλογη διαφοροποίηση ουσιαστικά εξομοιώνει τις δύο  κατηγορίες. Αυτή η εξομοίωση αποτελεί  μία κατάφορη αδικία κατά των συνεταιρισμών, πολλοί εκ των  οποίων βρέθηκαν, με δεδομένες την πτωτική τάση στην τιμή του γάλακτος και την αυξητική τάση στις τιμές των ζωοτροφών, σε αδυναμία εκπλήρωσης των όρων της αδειοδότησης.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κέντρων παραλαβής γάλακτος να λειτουργούν εξ ανάγκης χωρίς αδειοδότηση.

Ο κίνδυνος από το σημερινό καθεστώς ανομίας  είναι απτός. Η αδειοδότηση των παραληπτηρίων γάλακτος αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στην Λέσβο. Μία βιομηχανία μηνύσεων μπορεί κυριολεκτικά να την εξαρθρώσει. Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά σήμερα που αντιμετωπίζουμε μια διαρκή οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από ευέλικτες και συνάμα ισχυρές συνεταιριστικές οργανώσεις μείζονος οικονομικής και  αναπτυξιακής σημασίας. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί,  πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, να ενισχυθούν και να θωρακιστούν με βιώσιμες υποδομές.    Είναι σημαντικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των παραληπτηρίων γάλακτος μικρών κτηνοτροφικών συνεταιρισμών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου  να αλλάξει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης παραληπτηρίων γάλακτος μικρών κτηνοτροφικών συνεταιρισμών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

 

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!