Αγροτικά - Αλιεία

10/11/2011 - 08:42

Από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμα τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία της πίστωσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων με την προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά από ανακοίνωση της ΑΤΕbank. Αυτό σημαίνει ότι από μεθαύριο οι αγρότες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ποσό που τους αναλογεί από την ιστοσελίδα τους ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Με την πληρωμή αυτή, δίνεται μια σημαντική ανάσα στον αγροτικό κόσμο οι οποίοι περίμεναν αυτά τα χρήματα για την κάλυψη πάγιων υποχρεώσεών τους.

Δείτε εδώ σχετική αν ακοίνωση της ΑΤΕ:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποστολή του σχετικού αρχείου πληρωμής στην ΑΤΕbank, Tράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο Οργανισμός Πληρωμών, θα αρχίσει από το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Νοεμβρίου 2011 η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων. Για διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι θα μπορούν από τις 11.11.2011,.σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κώστας Σκανδαλίδης, να ενημερώνονται για το ποσό πληρωμής της προκαταβολής τους στην σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γιατί υπήρξε καθυστέρηση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, αναφορικά με τα προβλήματα που δημιούργηθηκαν στην καθυστέρηση της καταβολής της προκαταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής: «Την προηγούμενη εβδομάδα εντάθηκε η δυσφορία σε αγροτικές περιφέρειες της χώρας σε σχέση με την καθυστέρηση στην καταβολή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους. Η δυσφορία συνοδεύτηκε με τη διάδοση εκδοχών για τους λόγους της καθυστέρησης.

Ως γνωστόν, οι εισοδηματικές ενισχύσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσω πίστωσης των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η διαδικασία που ακολουθείται, τόσο με τα ποσά των προκαταβολών όσο και με τα εξοφλητικά ποσά, είναι η εξής:

Ο εκάστοτε φορέας που αναλαμβάνει την καταβολή των ενισχύσεων, στην προκειμένη περίπτωση η ΑΤΕ, πιστώνει τους λογαριασμούς των δικαιούχων γεωργών, δύο με δυόμισι μήνες πριν εισρεύσουν στη χώρα οι σχετικοί δημοσιονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας χρήση των αποθεματικών του. Παρέχει δηλαδή μια δανειακή διευκόλυνση προς το κράτος για τους δύο με δυόμισι μήνες που μεσολαβούν μέχρι την εισροή των σχετικών δημοσιονομικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος στην καταβολή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης είναι απότοκα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η λειτουργία των τραπεζών συνδέεται με το βαθμό ρευστότητας, που με τη σειρά του επηρεάζεται από την ευχέρεια των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές.

Παρά τα προβλήματα, η πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους αγρότες θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας».

Πληρωμές στις 27 Οκτωβρίου 

Σύγχυση υπήρξε  στη Λέσβο όπως και σε άλλες περιοχές διότι στις 27 Οκτωβρίου πληρώθηκε μια μικρή παρτίδα παραγωγών. Η πληρωμή  αυτή αφορά το 1% των δικαιούχων και αφορούσε κυρίως αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και όχι  δια μέσου των Ενώσεων. Στη Λέσβο υπολογίζεται ότι στις 27 Οκτωβρίου πληρώθηκαν 15ο άτομα.

Μοιράσου το άρθρο!