Skip to main content
|

Ελαιόλαδο: Η πτώση τιμών οδηγεί τους Ισπανούς να ζητήσουν ξανά την ιδιωτική αποθεματοποίηση ενώ στη χώρα μας εκτός αγοράς βγαίνει πάλι η ΕΑΣ Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συνεχίζεται το κατρακύλισμα των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου στη χώρα μας όπως και σε Ιταλία και Ισπανία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΥπΑΑΤ προτρέπει τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών καθώς και στην τυποποίηση και προβολή του προϊόντος τους. Στην Ισπανία όμως ακολουθούν διαφορετική στρατηγική και στρέφονται στο μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι αν η τιμή του παρθένου ελαιολάδου παραμείνει για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες κάτω από το όριο 1,77 ευρώ το κιλό, θα ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Όσον αφορά τις τιμές για τα έξτρα παρθένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δελτίο του ΣΕΔΗΚ στις 3 Ιανουαρίου, κυμάνθηκαν στην Κρήτη από 1,85 έως 2,05 ευρώ, στην Πελοπόννησο από 2 έως 2,30 ευρώ (με τρίμηνη επιταγή), στην Λέσβο 1,90 (πληρωμή σε ένα μήνα) έως 2 ευρώ (πληρωμή σε 150 ημέρες). Για τα ελαιόλαδα Λαμπάντε 5 βαθμών οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,20 έως 1,25 ευρώ. Σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του ελαιολάδου, η ΕΑΣ Μεσσηνίας αποφάσισε να αγοράσει το ελαιόλαδο που πηγαίνει για τυποποίηση στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό και με εξόφληση ύστερα από τρεις μήνες. Διπλό τιμοκατάλογο ακολούθησε και η ΕΑΣ Λέσβου, που υποχρεώθηκε όμως να σταματήσει την αγορά ελαιολάδου, κάτι που είχε κάνει ξανά και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011, λόγω της πτώσης των τιμών.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου κ. Στρατής Χατζηδημητρίου «από τις 23/11/2011 είχαμε προχωρήσει σε διπλό τιμοκατάλογο για τους παραγωγούς. Στον πρώτο τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε η ΕΑΣ, αγοράζαμε ελαιόλαδο τριών γραμμών με πληρωμή ενός μηνός στα 2,03 ευρώ και με πληρωμή εντός 150 ημερών στα 2,10 ευρώ. Ανάλογα υπήρχε μια διαφορά στις τιμές για όλες τις οξύτητες ελαιολάδου. Το ίδιο εφαρμόσαμε και στον τελευταίο τιμοκατάλογο όπου η ΕΑΣ έδινε τιμές που κυμαίνονταν από 1,90 (πληρωμή σε ένα μήνα) έως 2 ευρώ (πληρωμή σε 150 ημέρες). Όμως από τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012, προχωρήσαμε στη διακοπή αγοράς ελαιολάδου λόγω πτώσης των τιμών».

Για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών παραγωγού ελαιολάδου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις τιμές δεν τις καθορίζει το κράτος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε να οργανωθούν οι συνεταιρισμοί ώστε να συγκεντρώνουν το προϊόν και να το πωλούν συσκευασμένο και όχι χύμα όπως το πωλούν μέχρι σήμερα. Η συσκευασία βοηθάει να πάρει το προϊόν την προστιθέμενη αξία ανάλογα με την ποιότητα που έχει. Επίσης υπάρχουν χρήματα που δίνουμε για την προβολή και τη διαφήμιση του προϊόντος. Επιτέλους πρέπει να γίνει χρήση αυτών των μέτρων για να απολαύσουμε καλές τιμές οι Έλληνες παραγωγοί». Όσον αφορά την ιδιωτική αποθεματοποίηση ο υφυπουργός μας απαντά ότι «δεν λέμε όχι σε κανένα μέτρο που έχει στόχο να συμβάλλει στην αύξηση της τιμής. Απλά το μέτρο αυτό δεν προσφέρει κάποια μακροχρόνια αποτελέσματα. Το μόνο που κάνει είναι να συγκρατήσει τις τιμές όταν πέσουν κάτω από κάποιο επίπεδο».

Όμως συνεχίστηκε και στην Ιταλία η μείωση των τιμών. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές κυμάνθηκαν από 2,18 ευρώ το κιλό στο Lecce (παρουσιάζοντας μείωση κατά –3,3% σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου) μέχρι 4,10 ευρώ το κιλό στο Trapani (επίσης μειωμένη κατά –6,8% σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου).

Για την ίδια περίοδο οι τιμές στην Ισπανία κυμάνθηκαν στο 1,85 η μέση, στο 1,68 η ελάχιστη και στο 1,93 η μέγιστη. «Αν ληφθεί υπόψη η κλιμάκωση των τιμών προς τα κάτω με την αύξηση της οξύτητας που ισχύει στην αγορά, δηλαδή μείωση κατά 3 λεπτά (0,03 ευρώ) για κάθε γραμμή αύξησης της οξύτητας, συμπεραίνεται ότι η τιμή για τους 0,8 βαθμούς οξύτητας, που αντιστοιχούν στο έξτρα παρθένο φθάνει στα 1,70 ευρώ. Δηλαδή έχουμε τιμή παραγωγού κάτω από την τιμή αναφοράς του 1,77 ευρώ το κιλό, που αποτελεί το όριο για έναρξη εφαρμογής της ιδιωτικής αποθεματοποίησης», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικόλαος Μιχελάκης. Όπως αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Miguel Arias Cañete, ύστερα από την συνάντησή του, στις αρχές Ιανουαρίου, με την υπεύθυνο Σύμβουλο γεωργίας της τοπικής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, η οποία του εξέθεσε την κατάσταση της ελαιοκομίας εξαιτίας του δραματικά χαμηλού επιπέδου των τιμών, δήλωσε ότι «αν η τιμή του παρθένου ελαιολάδου παραμείνει για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες κάτω από το όριο 1,77 ευρώ το κιλό θα ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης».

πηγη:  Σταύρος Παϊσιάδης/agrotypos.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία